Zľava Dávid Strelec, Nino Marcelli a Juraj Kucka. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Žreb pohára: Slovan narazí na prekvapenie z Faerských ostrovov, Trnava si zahrá proti Fenerbahce

01.09.2023, 15:13
01.09.2023, 15:22
Autor:
TASRTASR

Futbalisti Slovana Bratislava sa v A-skupine Európskej konferenčnej ligy stretnú s OSC Lille, NK Olimpija Ľubľana a KÍ Klaksvík.

Futbalisti Slovana Bratislava sa v A-skupine Európskej konferenčnej ligy stretnú s OSC Lille, NK Olimpija Ľubľana a KÍ Klaksvík.

Druhý slovenský zástupca FC Spartak Trnava si v H-skupine zmeria sily s Fenerbahce Istanbul, Ludogorcom Razgrad a FC Nordsjaelland.

Rozhodol o tom piatkový žreb v Grimaldi Forum v Monacu.

Prvýkrát v histórii sa do skupinovej fázy európskeho pohára prebojovali dva slovenské kluby. Slovan sa do EKL presunul po tom, ako v play off Európskej ligy nestačil na cyperský Aris Limassol (2:1 d, 2:6 v). Trnavský Spartak uspel v troch predkolách EKL.

Po vyradení FK Auda z Lotyšska a Lechu Poznaň prešiel v play off cez Dnipro-1 po výsledkoch 1:1 (d) a 2:1 pp (v). Na základe koeficientu figuroval Slovan v druhom koši, Spartak v treťom. Ich vzájomná konfrontácia však nehrozila, keďže platí pravidlo, že kluby z jednej krajiny sa nemohli ocitnúť v jednej skupine.

Okrem slovenského šampióna boli v druhom koši PAOK Solún, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzeň, Aston Villa, Ludogorec Razgrad, ACF Fiorentina a FK Bodö/Glimt. V treťom "trnavskom" figurovali okrem víťaza Slovenského pohára aj KRC Genk, Zorja Luhansk, FC Astana, Besiktas Istanbul, HJK Helsinki, Legia Varšava a NK Olimpija Ľubľana.

Slovan bude súčasťou skupinovej fázy EKL tretíkrát v klubovej histórii. Vlani dokázali "belasí" postúpiť do osemfinále, v ktorom bol nad ich sily FC Bazilej. Trnava sa v EKL predstaví premiérovo. V sezóne 2018/2019 sa jej darilo Európskej lige, v D-skupine nazbierala sedem bodov.

Ťažkých súperov dostala Viktoria Plzeň. Český tím, v ktorého kádri figuruje dvojica slovenských legionárov Marián Tvrdoň - Erik Jirka, čakajú zápasy s Dinamom Záhreb, FC Astana a FC Ballkani. Stredopoliar Patrik Hrošovský bude v drese s KRC Genk bojovať o postup v F-skupine proti Ferencvárosu Budapešť, ACF Fiorentina a KRC Genk. Na súpiske Lille, ktorý bude súper Slovana v "áčku", je brankár Adam Jakubech.

Prvé kolo skupinovej fázy EKL je na programe 21. septembra, záverečné šieste 14. decembra. Do osemfinále postúpia priamo víťazi ôsmich skupín, tímy z druhých miest odohrajú baráž o osemfinále proti tretím tímom zo skupín Európskej ligy.

Finále EKL sa uskutoční v stredu 29. mája na Štadióne Agia Sophia v Aténach. Titul v minulom ročníku získal West Ham United, ktorý v tejto sezóne účinkuje v skupinovej fáze EL.

Žreb EKL 2023/2024:

      A-skupina: OSC Lille (Jakubech), ŠK SLOVAN BRATISLAVA, Olimpija Ľubľana, KÍ Klaksvík

      B-skupina: KAA Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorja Luhansk, Breidablik

      C-skupina: Dinamo Záhreb, Viktoria Plzeň (Jirka, Tvrdoň), FC Astana, FC Ballkani

      D-skupina: Club Bruggy, FK Bodö/Glimt, Besiktas Istanbul, FC Lugano

      E-skupina: AZ Alkmaar, Aston Villa, Legia Varšava, HŠK Zrinjski Mostar

      F-skupina: Ferencváros Budapešť, ACF Fiorentina, KRC Genk (Hrošovský), FK Čukarički

      G-skupina: Eintracht Frankfurt, PAOK Solún, HJK Helsinki, FC Aberdeen

      H-skupina: Fenerbahce Istanbul, Ludogorec Razgrad, FC SPARTAK TRNAVA, FC Nordsjaelland

 Program EKL:

      21. septembra: 1. kolo skupinovej fázy

      5. októbra: 2. kolo skupinovej fázy

      26. októbra: 3. kolo skupinovej fázy

      9. novembra: 4. kolo skupinovej fázy

      30. novembra: 5. kolo skupinovej fázy

      14. decembra: 6. kolo skupinovej fázy

      18. decembra: žreb baráže o osemfinále

01 - Modified: 2024-03-17 18:48:13 - Feat.: - Title: Spartak Trnava vyhral v derby na pôde Slovana Bratislava o dva góly 02 - Modified: 2024-03-13 22:08:18 - Feat.: - Title: Podbrezová vyhrala na ihrisku Slovana a postúpila do semifinále 03 - Modified: 2024-03-02 19:31:34 - Feat.: - Title: Slovan ovládol veľké derby proti Trnave. O triumfe belasých rozhodol Weiss 04 - Modified: 2024-02-16 14:48:41 - Feat.: - Title: Rizikový zápas. Polícia dohliadne na duel medzi Slovanom a Sturm Graz, chystá viaceré opatrenia 05 - Modified: 2024-02-15 20:19:22 - Feat.: - Title: Rozdiel triedy. Slovan na rakúskeho vicemajstra nestačil, v Grazi prehral o tri góly
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 23:33