Lukáš Haraslín (Slovensko) a Milan Škriniar (Slovensko) oslavujú gól v zápase J-skupiny deviateho kola kvalifikácie ME 2024 vo futbale Slovensko - Island. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slováci oslavujú. Islandu strelili štyri góly a spečatili postup na EURO

16.11.2023, 22:43
16.11.2023, 23:38
Autor:
TASRTASR
  • Slovenskí futbaloví reprezentanti postúpili tretíkrát po sebe na záverečný turnaj ME.
  • Po prvý raz Slováci postúpili na veľký šampionát pod vedením zahraničného trénera – menovite Taliana Francesca Calzonu.
  • Kvalifikačnú púť zakončia Slováci v nedeľu večer zápasom na pôde Bosny a Hercegoviny.

Slovenská futbalová reprezentácia postúpila tretíkrát za sebou na majstrovstvá Európy. Účasť na budúcoročnom šampionáte v Nemecku spečatila víťazstvom 4:2 nad Islandom vo štvrtkovom zápase kvalifikačnej J-skupiny, v ktorej obsadila druhé miesto za Portugalskom.

Slovákom stačil na postup jeden bod z novembrového dvojzápasu proti Islandu a Bosne a Hercegovine. Zverenci talianskeho kouča Francesca Calzonu ho získali už na prvý pokus v domácom prostredí pred vypredaným Národným futbalovým štadiónom v Bratislave.

Tretíkrát na Majstrovstvách Európy

O ich góly sa za nepriaznivého stavu 0:1 postupne postarali Juraj Kucka, z jedenástky Ondrej Duda a po prestávke autor dvoch presných zásahov Lukáš Haraslín. V záverečnom súboji nastúpia v Zenici proti Bosne a Hercegovine (nedeľa 19. novembra o 20:45).

Slovensko sa na ME predstaví tretíkrát za sebou. V roku 2016 vo Francúzsku sa prebojovalo do osemfinále, na ME 2020 obsadilo v základnej skupine nepostupové tretie miesto za Švédskom a Španielskom. Bude to už štvrtý veľký turnaj s účasťou slovenských futbalistov.

image

Jendrišek pre HN: Na konci dňa sa vždy ráta len účasť na šampionáte. Proti Islandu nemá zmysel hrať na remízu

Tabuľka

1. Portugalsko          9 9 0 0 34:2  27*

2. SLOVENSKO            9 6 1 2 15:7  19*

3. Luxembursko          9 4 2 3 12:19 14

4. Island               9 3 1 5 17:14 10

5. Bosna a Hercegovina  9 3 0 6 8:18  9

6. Lichtenštajnsko      9 0 0 9 1:27  0

V roku 2010 štartovali na MS v Juhoafrickej republike, kde vypadli v osemfinále. Súperov v základnej skupine ME (14. júna - 14. júla 2024) sa dozvedia v sobotu 2. decembra o 18.00 h na žrebovaní v Hamburgu.

Slováci nastúpili s Gyömbérom na poste pravého obrancu. Hráč talianskej Salernitany nahradil v základnej jedenástke Pekaríka, ktorý spolu s Hrošovským nemohol hrať pre trest za žlté karty. Z nedorozumenia Sampsteda s Olafssonom mohol vo 4. minúte vyťažiť Boženík, ale v súboji s islandským brankárom neuspel.

O chvíľu neskôr sa po pošmyknutí Dúbravku črtala príležitosť pre hostí, ale slovenský brankár svoju chybu napravil. V 17. minúte však nedočiahol na hlavičku Oskarssona, ktorému posadil loptu na hlavu Palsson - 0:1. Slovákov tento scenár zaskočil, nevedeli sa bezprostredne po inkasovanom góle dostať do tempa.

Gólová radosť

Deviate kolo kvalifikácie ME 2024

J-skupina

SLOVENSKO - Island 4:2 (2:1)

Góly: 47. a 55. Haraslín, 30. Kucka, 36. Duda (z 11 m) - 17. Oskarsson, 74. Gudjohnsen. ŽK: Dúbravka (SR). Rozhodovali: Pawson - Bennett, Betts (všetci Angl.), 21.548 divákov (vypredané).

Slovensko: Dúbravka - Gyömbér, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (79. Bénes) - Schranz (79. Ďuriš), Boženík (89. Polievka), Haraslín (65. Suslov)

Island: Olafsson - Sampsted, Ingason, Palsson, Finnsson - Willumsson (73. Finnbogason), Traustason (25. Thordarson), Hlynsson (46. Johannesson) - Sigurdsson (61. Gunnarsson), Oskarsson (73. Gudjohnsen), Gudmundsson

Súpera skúšali prekvapiť z krídelných priestorov, ale k ohrozeniu Olafssona sa nedostali. Gólovú radosť im priniesol piaty rohový kop v podaní Haraslína, na ktorý si najvyššie vyskočil Kucka a presnou hlavičkou k žrdi vyrovnal - 1:1. Ešte do konca prvého polčasu sa Slováci dostali do vedenia.

Zákrok Hlynssona na Dudu v šestnástke si hlavný rozhodca išiel overiť zo záznamu a po krátkom študovaní ukázal na biely bod. Loptu si postavil Duda, ktorý ju poslal po pravej ruke islandského brankára a druhýkrát rozjasal tribúny Národného futbalového štadióna - 2:1.

Slovákom sa po zmene strán podarilo pridať tretí upokojujúci gól. Haraslín predviedol fantastickú individuálnu akciu, vyškolil Ingasona a rutinérsky prekonal Olafssona - 3:1. Za tohto stavu by už domáci museli inkasovať tri góly, aby im unikol postup na šampionát.

Islanďania sa však zdali byť zmierení so svojím osudom a nebyť ofsajdu Boženíka, mohli prehrávať už rozdielom triedy. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo o chvíľu Haraslínovi. Hráč pražskej Sparty bol pri chuti, z podobnej pozície ako pri treťom góle si pripravil strelu aj v 55. minúte a oslavujúci dav potešil štvrtým kúskom - 4:1.

Hlasy po zápase

Lukáš Haraslín, strelec dvoch gólov SR: "Je to vysnívaný večer v reprezentácii. Podarilo sa nám postúpiť na ME pred domácim publikom a som veľmi šťastný, že som k tomu prispel  dvoma gólmi. Na tréningoch trénujem takéto situácie, Ondro a Kuco dobre preniesli hru a mne vyšli strely. Je skvelé, že sa nám podarilo pritiahnuť divákov späť na štadión."
Juraj Kucka, strelec prvého gólu SR: "Je to úžasné, neopísateľné. Po štvrtý raz som postúpil na veľký turnaj a stále je to krásne. Dúfam, že to poriadne oslávime. Je to super užiť si postup pred domácimi fanúšikmi, bol plný štadión."
Ondrej Duda, strelec druhého gólu SR: "Je to trochu šialené. Keby nám niekto po prvom zápase povedal, že doma proti Islandu oslávime postup, ťažko by sme tomu uverili. Potvrdili sme  progres pod trénerom Calzonom. Takéto momenty sa nemusia opakovať v kariére veľmi často. Slovensko je tretíkrát za sebou na ME a som rád, že som opäť súčasťou tímu. Dostali sme zbytočný gól, ale nezlomilo nás to a ešte v prvom polčase sme otočili skóre. Brankár mi penaltu skoro chytil, ale našťastie to tam padlo."
Martin Dúbravka, brankár SR: "Bol to náročný zápas, výsledok je trochu skresľujúci. Otočili sme nepriaznivý vývoj. Sme veľmi šťastní, že sme to zvládli. Fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru, chceme si to čo najviac užiť. Tréner Calzona dostal čas a dokázal pripraviť mužstvo kvalitne."
Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu: "Sú to chvíle, ktoré sa dajú ťažko opísať. Som rád, že sa nám  podarilo tretíkrát za sebou postúpiť na ME. Tým, ktorí chcú futbal vidieť, je jasné, čo do tímu priniesol tréner Francesco Calzona. Je to obrovský úspech a skvelá reprezentácia našej malej krajiny. Sme jediný tím žrebovaný z piateho koša, ktorý sa prebojoval na šampionát."
Marek Hamšík, tímový manažér slovenskej reprezentácie: "Sú to skvelé pocity. Fantázia, že sa nám podarilo postúpiť na ME pred domácimi divákmi. Fanúšikov sme dotiahli na štadión. Začali sme pred tromi tisíckami a postup slávili pred vypredaným štadiónom. Obrovská vďaka patrí trénerovi Francescovi Calzonovi, ktorý odviedol skvelú prácu. Mužstvo má tvár a identitu. Je tam správna chémia, taktická aj kolektívna."

Zdroj: RTVS

Zápas sa od tohto momentu už len dohrával, aj keď Islanďania ešte v 74. minúte vystrčili rožky a po rohu striedajúci Gudjohnsen dopravil loptu do siete - 4:2. Slováci si už v závere stretnutia dvojgólový náskok bez problémov ustrážili a mohli sa tešiť z postupu.

01 - Modified: 2023-11-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jendrišek pre HN: Na konci dňa sa vždy ráta len účasť na šampionáte. Proti Islandu nemá zmysel hrať na remízu 02 - Modified: 2023-11-14 15:21:34 - Feat.: 1 - Title: Slovenská továreň na talenty: Je rozdiel predať a predať. A vedia to aj v Žiline, myslí si odborník 03 - Modified: 2023-11-09 22:06:53 - Feat.: 1 - Title: Žolík Čavrič a famózny zákrok Borjana v závere. Slovan uhral cennú remízu proti favoritovi
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 05 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 05:54