Slovenský brankár Július Hudáček. FOTO: Tasr/jaroslav Novák
StoryEditor

Slovák vyvolal rozruch v Česku. Hudáček končí po proteste fanúšikov v Jágrovom tíme expresne rýchlo

05.01.2024, 15:34
08.01.2024, 09:15

Kladno angažovalo Júliusa Hudáčka v deň zápasu v Hradci Králové. Mountfield sa o neho tiež mal uchádzať už v decembri, lenže pre jeho postoje a po negatívnych reakciách fanúšikov z transferu vycúval.

Pnutie okolo hokejového Kladna. Časť vlajkonosičov združených v zoskupení Haldaři chcela od nedele bojkotovať extraligové zápasy Rytierov na protest proti angažovaniu brankára Júliusa Hudáčka.

Slovák pôsobil v KHL, teda v súťaži, ktorá je súčasťou propagandy vojnového agresora Ruska. Klub v piatok popoludní na odmietavé reakcie verejnosti zareagoval tým, že s gólmanom ukončil spoluprácu.

Rýchla reakcia Kladna

„Vedenie klubu, vrátane samotného (majiteľa) Jaromíra Jágra, bolo o našich stanoviskách informované. Klub sa tiež nejako vyjadril a naše pohľady sa v tomto ohľade zásadne líšia. Úbohá a zmätočná mediálna prezentácia klubu v tejto kauze je len odrazom celkového zmaru, ktorý nás ako skupinu vedie k nechcenému bojkotu. Toto nikto z nás nechcel,“ napísali Haldaři na svojom Instagrame.

A kladenský klub vydal popoludní správu, podľa ktorej už Hudáček v jeho drese nastupovať nebude. „Rytieri Kladno oznamujú, že došlo k ukončeniu spolupráce s gólmanom Júliusom Hudáčkom. Toto rozhodnutie sme urobili po zvážení všetkých aspektov súvisiacich s jeho angažovaním. Dospeli sme k záveru, že pokračovanie spolupráce nie je ani v záujme klubu, ani v záujme hráča. Čaká nás najdôležitejšia časť sezóny a veríme, že do nej pôjdeme s fanúšikmi, partnermi a všetkými podporovateľmi nášho klubu ako jeden tím,“ stojí v tlačovom vyhlásení.

Hudáčka angažovali Rytieri v stredu, teda v deň zápasu v Hradci Králové. Práve Mountfield sa o neho tiež mal uchádzať už v decembri, lenže pre jeho postoje a po negatívnych reakciách fanúšikov z transferu vycúval.

Klub legendárneho Jágra po tridsaťpäťročnom brankárovi siahol kvôli zraneniu jednotky Adama Brízgalu, ktorý bude chýbať do konca sezóny. V stredu robil dvojku Landonovi Bowovi.

Kontroverzné pôsobenie Hudáčka

Hudáčkovo kontroverzné pôsobenie v KHL verejnosť rozdelilo. Zaznievajú hlasy o tom, že politika sa nemá so športom miešať, ale tiež, že Rytieri tým pošliapali morálne hodnoty.

Kritici spomínajú aj pošpinenie Jágrovho čísla 68, ktoré nosí hlavne kvôli vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom do Československa v roku 1968.

Ostro sa do Kladna slovne obul napríklad Jakub Koreis, bývalý hokejista a teraz expert O2 TV Sport. V televíznom štúdiu tvrdil:

„Organizácie, jednotlivé mužstvá tým, že týmto hráčom povedia nie, ukazujú nejaké hodnoty. O nich by mal hokej byť, mal by vytvárať vzory pre mládež. Dať deťom jasne najavo, aké sú základné hodnoty našej spoločnosti. Ja viem, že Hudáček nehral priamo v Rusku, ale pôsobil v KHL, ktorá je jasným nástrojom propagandy. Dobrovoľne si tie peniaze vzal. Mali by sme sa proti tomu jasne vymedziť.“

Jednoznačný postoj

Český hokej sa k problému postavil jednoznačne. Kto z hráčov pôsobí v KHL, nesmie reprezentovať.

„Športová stránka angažmánu je v poriadku, ale inak je to zlé,“ tvrdil ešte Koreis. „Veď Hudáček pred sezónou deklaroval, že zase preferuje angažmán v Rusku. Neprišlo, skončil na Kladne. Nedokážem si predstaviť, ako niekto môže ísť hrať dobrovoľne hokej do krajiny, ktorá hrozí našej západnej civilizácii jadrovými zbraňami. Ešte by som privrel oči, keby to bol dvadsaťdvaročný chlapec, ktorý do tej doby zarábal päťdesiat tisíc a dostal by ponuku za milión. To by som povedal oukej, si mladý, blbý. Ale čudujem sa Hudáčkovi, ktorý hrá najvyššie súťaže po Európe celú kariéru a musel si zarobiť obrovské peniaze, že to má za potreby.“

Skúsený brankár v KHL strávil posledných šesť sezón, chytal v Čerepovci, Spartaku Moskva, lotyšskom Diname Riga a naposledy v kazašskom Baryse Astana. V českej extralige pôsobil v Pardubiciach a pražskej Sparte.

Sám Hudáček pre denník Pravda na jeseň povedal: „Kým som zdravý a mám výkonnosť, chcem chytať v čo najlepšej lige a za čo najlepšie peniaze. Nesledujem, čo sa píše a rozpráva v médiách. Rovnako ako všetci ostatní dúfam, že sa situácia na Ukrajine zmení. Ale nie je to na nás, rozhodujú iní ľudia.“

01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2024-04-03 14:32:04 - Feat.: - Title: Valábik pre HN: Nemyslím si, že by pre hráčov z KHL prišla pozvánka do prípravy 03 - Modified: 2024-03-06 15:20:52 - Feat.: - Title: Jágr je pod paľbou kritiky, jeho klub príde o významnú dotáciu. Musí sa niečo udiať, reaguje primátor Kladna 04 - Modified: 2024-02-19 08:17:45 - Feat.: - Title: Jágr sa dočkal v NHL veľkej pocty. Pittsburgh vyvesil dres českej legendy 05 - Modified: 2024-02-16 08:59:01 - Feat.: - Title: Dve podobné chyby, ktorých sa dopustili Pellegrini a Korčok
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 16:25