Lionel Messi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Messi sa stal ôsmykrát hráčom roka podľa FIFA, porazil Mbappého aj Haalanda

15.01.2024, 22:07
15.01.2024, 22:28
Autor:
TASRTASR

Tridsaťšesťročný futbalista pôsobil v prvej polovici roka v Paríži St. Germain, s ktorým získal francúzsky titul. V lete zamieril do Interu Miami.

Argentínčan Lionel Messi sa stal Hráčom roka 2023 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Útočník Interu Miami obhájil vlaňajší triumf v ankete pred ďalšími dvoma finalistami - Erlingom Haalandom z Manchestru City a Kylianom Mbappem z Paríža St. Germain. Prestížne ocenenie získal rekordný ôsmykrát v kariére.

Ocenenie si odniesol aj minulý rok

 Tridsaťšesťročný Messi pôsobil v prvej polovici roka v Paríži St. Germain, s ktorým získal francúzsky titul. V lete zamieril do Interu Miami a pričinil sa o zisk Leagues Cupu pre tím, ktorý účinkuje v zámorskej Major League Soccer (MLS). Anketu FIFA vyhral predtým v rokoch 2022, 2019, 2015, 2012, 2011, 2010 a 2009. Tentoraz bol favoritom na zisk ocenenia nórsky kanonier Haaland, ktorý v minulom roku nastrieľal za City 50 gólov a výraznou mierou sa podieľal na zisku piatich trofejí, ani to mu však nestačilo na prvý triumf v ankete. Za najlepšiu futbalistku vyhlásili Španielku Aitanu Bonmatiovú, ktorá pomohla k zisku titulu majsteriek sveta.

VIDEO: Messiho najlepšie momenty.

Anketa sa ôsmykrát uskutočnila pod názvom The Best FIFA Football Awards. Slávnostný galavečer sa konal v Londýne a jeho priebehom sprevádzali bývalý francúzsky kanonier Thierry Henry a anglická moderátorka Reshmin Chowdhuryová.

Najlepším brankárom sa stal Brazílčan Ederson, ktorý pomohol Manchestru City k zisku piatich trofejí v minulom roku (Premier League, Liga majstrov, FA Cup, Superpohár UEFA, MS klubov FIFA). V ankete triumfoval pred Thibautom Courtoisom z Realu Madrid a Yassineom Bounouom (FC Sevilla).

Guardiola najlepším trénerom

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil Pep Guardiola, ktorý stál za vlaňajšou spanilou jazdou "Citizens". Španielsky kouč uspel v konkurencii dvojice Talianov Simoneho Inzaghiho (Inter Miláno) a Luciana Spallettiho (SSC Neapol/reprezentácia Talianska). Najlepšou trénerskou ženského tímu sa stala Sarina Wiegmanová, ktorá priviedla Anglicko do finále MS. Jej zverenku Mary Earpsovú vyhlásili za najlepšiu brankárku.

Najkrajší gól podľa hlasujúcich zástupcov médií, fanúšikov, trénerov a kapitánov národných tímov strelil Guilherme Madruga z tímu Botafogo-SP efektnými nožničkami do siete Novorizontina v zápase druhej najvyššej brazílskej súťaže Serie B. Cenu Fair play získali futbalisti Brazílie. Tí prejavili gesto solidarity s útočníkom Viniciusom Juniorom, ktorý sa stal v Španielsku opakovane terčom rasizmu.

 Laureáti The Best FIFA Football Awards 2023:

Hráč: Lionel Messi
Hráčka: Aitana Bonmatiová
Tréner: Pep Guardiola
Trénerka ženského tímu: Sarina Wiegmanová
Najlepší brankár: Ederson
Najlepšia brankárka: Mary Earpsová
Cena Ferenca Puskása za najkrajší gól: Guilherme Madruga
Cena Fair Play: futbalisti Brazílie
Cena pre najlepšieho fanúšika: Daniel Iniguez (počas zápasu svojho obľúbeného mužstva Colon de Santa Fe kŕmil na tribúne mliekom z fľaše svojho syna Tiziana)

 

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 01:32