Nórska lyžiarka Ragnhild Mowinckelová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nórka Mowinckelová triumfovala v zjazde.​ Shiffrinovej krajanku po páde odviezol vrtuľník

27.01.2024, 13:55
Autor:
TASRTASR

Do sobotňajších pretekov sa prihlásilo 45 lyžiarok, desať z nich nedošlo do cieľa.

Nórska lyžiarka Ragnhild Mowinckelová zvíťazila v sobotňajšom zjazde Svetového pohára v Cortine d‘Ampezzo. Napriek vysokému štartovému číslu 20 dosiahla na prvý triumf v tejto disciplíne na podujatí SP.

Rovnako ako piatkové preteky v Cortine, aj sobotňajšie ovplyvnilo viacero pádov a aj poveternostné podmienky, pre ktoré museli byť viackrát prerušené.

Druhé miesto obsadila Američanka Jacqueline Wilesová so stratou 35 stotín, tretí najlepší čas dosiahla Talianka Sofia Goggiová s mankom 44 stotín.

Ako prvá odštartovala Češka Ester Ledecká, no už po 20 sekundách sa pre ňu preteky skončili, keď vyšla mimo trate a nevošla do bránky. Nasledovala Talianka Laura Pirovanová, ktorá stanovila čas 1:34,71 min. Tretia v poradí Američanka Isabella Wrightová síce zašla ďalej než Ledecká, ale po páde predčasne skončila a odviezol ju vrtuľník.

VIDEO: Wrightová spadla počas pretekov zjazdového lyžovania v Cortine 

Talianka Sofia Goggiová vyšla na trať ako štrnásta a dovtedajšiu líderku Francúzsku Lauru Gaucheovú odsunula na priebežné druhé miesto s náskokom 15 stotín. Po tom, čo Švajčiarka Joana Hählenová vyšla z trate a nedokončila, boli preteky prerušené pre silný vietor. Po prestávke stihli svoje jazdy absolvovať dve pretekárky, no pre pretrvávajúci vietor komisári zvažovali, či pokračovať v pretekoch. Po vyše 20 minútach sa poveternostné podmienky zlepšili.

Goggiová vydržala na líderskej pozícii do momentu, keď Nórka Ragnhild Mowinckelová so štartovým číslom 20 predviedla suverénnu jazdu s najvyššou rýchlosťou v troch úsekoch a na Talianku získala 44 stotín. Medzi Mowinckelovú a Goggiovú sa svojím časom dostala Američanka Jacqueline Wilesová, ktorá za líderkou zaostala o 35 stotín.

Do sobotňajších pretekov sa prihlásilo 45 lyžiarok, desať z nich nedošlo do cieľa. Líderka priebežného poradia SP Američanka Mikaela Shiffrinová nenastúpila po tom, čo si v piatkovom zjazde poranila ľavé koleno a vynechá aj nasledujúce podujatie SP v Kronplatzi.

Neštartovala ani Slovenka Petra Vlhová, ktorá si počas uplynulého víkendu v Jasnej privodila roztrhnutý predný krížny väzu v pravom kolene a sezóna sa pre ňu skončila. Ďalšia z potenciálnych favoritiek olympijská víťazka Corinne Suterová zo Švajčiarska odstúpila z piatkových pretekov po problémy s ľavým kolenom a do sobotňajšieho zjazdu nenastúpila.

01 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-03-17 11:13:05 - Feat.: - Title: Americká lyžiarka Digginsová získala druhýkrát v kariére veľký glóbus 04 - Modified: 2024-03-16 13:33:43 - Feat.: - Title: Shiffrinová zvíťazila v záverečnom slalome, prevzala si ôsmy krištáľový glóbus 05 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 01:12