Mário Grman. FOTO: TASR/R. Hanc
StoryEditor

Zadrhni sa rubľami! Slovenský obranca podpísal v Rusku a hlási: Ľudia mi želajú smrť

03.06.2024, 16:03
Autor:
vtuvtupebpeb
  • Rovnako ako niekoľko krajanov urobil nepopulárny kariérny krok. Taký, o ktorom dopredu vedel, že vyvolá vlnu nevôle. Mário Grman sa nijako netajil tým, čo hralo pri jeho rozhodovaní úlohu.

  • "Nebudem klamať, idem tam kvôli peniazom," odôvodnil slovenský hokejista podpis zmluvy s ruským Vladivostokom.

Uplynulé dve sezóny strávil v českej extralige, vo Vítkoviciach stal sa jednou zo stabilných súčastí obrany. Ponuku novej zmluvy aj tak nedostal, vedenie sa po nepodarenej sezóne odhodlalo k výraznejšiemu rezu do kádra.

Mário Grman riešil budúcnosť už počas svetového šampionátu, na ktorom nastúpil po štvrtýkrát v rade. Otázkou zostáva, či sa vzhľadom na voľbu nového angažmánu bude môcť o rok predstaviť na turnaji v Štokholme a v Herningu.

Slovenský hokejový zväz síce hráčom z KHL štart na medzinárodných akciách oficiálne nezakázal, ale tento rok ani pred rokom žiadneho z nich do nominácie nezaradil.

Počas júna by mal zasadnúť výkonný výbor a usporiadať hlasovanie o ďalšom zaobchádzaní s hokejistami pôsobiacimi v Rusku, ktoré už viac ako dva roky bojuje na Ukrajine.

Grman by rád aj naďalej zostal súčasťou národného mužstva, ktoré už v auguste čaká dôležitá kvalifikácia na olympijské hry v roku 2026.

Zároveň vie, že situáciu nedrží vo svojich rukách. V rozhovore pre Nový čas priznal, že mal po podpise s Vladivostokom obavy z reakcií verejnosti.

„Na Slovensku aj v Česku je to stále horúca téma. Prečítal som si aj niekoľko nevraživých komentárov, v ktorých mi ľudia prajú smrť, a aby som sa zadrhol rubľami. Je to ich názor, neberiem im ho. Nikto z nich mi cestu k hokeju nevydláždil a neprispel mi na ňu.“

Zároveň priznal, že mal aj iné ponuky. Tá z druhej švédskej ligy ho nelákala, domov sa ešte vracať nechcel. Preto odmietol Slovan Bratislava, hovorilo sa aj o záujme Českých Budějovíc.

Jeho presun do Ruska sa potvrdil krátko po skončení majstrovstiev v Prahe a Ostrave.

S Vladivostokom uzavrel ročnú spoluprácu, počas ktorej by si mal podľa špecializovaného webu metaratings.ru zarobiť vyše 30 miliónov rubľov (310-tisíc rubľov).

"Hral som vo Fínsku a Česku, ale s podmienkami v KHL sa to nedá porovnávať," vyhlásil dvadsaťsedemročný obranca.

Do Ruska sa zo slovenských hráčov presunul ešte Adam Ružička, s ktorým sa vo februári rozlúčila Arizona po tom, ako na Instagrame zverejnil video s bielym práškom.

Teraz bude hájiť farby Spartaka Moskva. „Už sa nemôžem dočkať,“ odkázal fanúšikom dvadsaťpäťročný útočník, ktorý bude hrať po boku svojho švagra Michala Čajkovského.

Okrem nich a Grmana majú v KHL z radov slovenských hokejistov podpísané zmluvy ešte Michal Krištof (Soči), Martin Gernát (Jaroslavľ), Christián Jaroš a Adam Liška (obaja Čerepovec).

A nie je vylúčené, že sa pred štartom nového ročníka pridajú aj ďalší.

01 - Modified: 2024-06-16 13:05:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Zahirne 02 - Modified: 2024-06-16 11:59:22 - Feat.: - Title: Útok sa často rovná samovražde. Prečo ruská armáda stavila na motocykle? 03 - Modified: 2024-06-16 13:19:54 - Feat.: - Title: Coca-Cola a Starbucks požiadali o opätovnú registráciu ochranných známok v Rusku 04 - Modified: 2024-06-16 09:34:39 - Feat.: - Title: Ruský novinár zahynul v Doneckej oblasti pri údajnom útoku ukrajinského dronu 05 - Modified: 2024-06-16 09:26:41 - Feat.: - Title: Rukojemníci v ruskom Rostove boli oslobodení a ich väznitelia zastrelení
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. jún 2024 21:36