Na snímke radosť po strelení tretieho gólu zľava strelec Erling Braut Haland, Rico Lewis a Phil Foden v zápase 2. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava - Manchester City. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Klubová superveľmoc Manchester City úradovala aj na Tehelnom poli. Diváci Slovan aj tak vytlieskali

01.10.2024, 22:51
01.10.2024, 23:39
  • Hodnota kádra Manchestru City je astronomických 1,25 miliardy eur.

  • Hosťujúci kouč Guardiola síce spravil niekoľko zmien v zostave, väčšina hviezd sa však bratislavskému publiku predviedla.

  • Najbližším súperom Slovana v Lige majstrov bude 22. októbra španielska Girona.​

Bratislavský Slovan má za sebou veľký futbalový sviatok. Proti anglickému hegemónovi z Manchestru City bojoval slovenský majster zo všetkých síl, rozdiel v kvalite bol však jednoznačný. Aj napriek prehre 0:4 však domáce publikum svojich miláčikov vytlieskalo.

Po dvoch dueloch v hlavnej fáze Ligy majstrov tak zostávajú belasí v najprestížnejšej klubovej kontinentálnej súťaži bez bodu s negatívnym skóre 1:9. Naopak, zverenci trénera Pepa Guardiolu a jeden z top favoritov na zisk „ušatej“ trofeje z Manchestru si napravil chuť po úvodnom hracom dni. Citizens totiž brali na úvod súťažného programu len bod po domácej remíze 0:0 s milánskym Interom.

Belasé tribúny však nezostali nič dlžné svojej povesti a už pred výkopom sa skandovalo „slovanisti v Lige majstrov, hej!“ prípadne tradičné vytlieskavačky. Elektrizujúcu atmosféru mohol ešte umocniť expresný gól Slovana. A v 2. minúte po rýchlom brejku k nemu Marko Tolič nemal ďaleko, jeho strela však tesne minula Ortegovu bránku. Svižný nástup potvrdil na opačnej strane nórsky kanonier Haaland, ani on však neuspel.

Postupne sa však superfavorit dostával do tempa a tlak City bol miestami až drvivý. Dominanciu na lopte zúročili hostia už v 8. minúte po góle kapitána Ilkaya Gundogana. Tento zásah ešte viac „guardiolovcov“ upokojil a na Tehelnom poli ukazoval anglický šampión vysokú školu futbalu. To potvrdil bezprostredne po stretnutí aj domáci kouč Vladimír Weiss.

image

Britský novinár pre HN: Žiadna „béčková“ zostava dnes nehrozí, Guardiola berie duel so Slovanom veľmi vážne

Neoceniteľná skúsenosť aj pre Weissa

„Samozrejme, nikdy som nehral proti takému mužstvu. Herne to bola jasná záležitosť. Oni majú fantastickú dynamiku a anglická liga je najlepšia. Pre nás je česť hrať proti takýmto mužstvám. My sa musíme radovať, že hráme túto súťaž. Hráči bojovali, mali sme prvú šancu a možno by to bolo veselšie. Čakal som takýto priebeh. Aj pre mňa je to zážitok hrať proti najlepšiemu tímu a trénerovi,“ poznamenal skúsený slovenský kouč pre stanicu Nova Sport.

Avšak späť do zápasového diania. V 15. minúte sa súper z Manchestru tešil znova. To zamieril ľavačkou presne k Takáčovej žrdi hviezdny Phil Foden a bolo 0:2. Anglický reprezentant pritom takisto vyzdvihol kulisu na Tehelnom poli.

„Bolo to úžasné, atmosféra bola výborná. Som spokojný so svojím výkonom. V úvode sezóny som mal problémy a teší ma, že som si napravil chuť,“ uviedol hráč s trhovou hodnotou 150 miliónov eur.

Nohu z plynu hostia nedali a pred ďalším inkasovaným gólom uchránil Slovan jednak spoľahlivý brankár Takáč, ktorému však aj trikrát v úvodnom dejstve pomohla bránková konštrukcia. Prvý polčas herne chutil najmä agilnému krídelníkovi Dokuovi a tiež strelcovi gólu Fodenovi. Dvojgólové manko bolo pre belasých ešte prijateľné.

Obraz hry sa ani po obrátke nezmenil. Slovan sa sem-tam snažil vyjsť z obrannej ulity, no riskoval, že hostia budú mať viac priestoru na brejk. To sa potvrdilo v 58. minúte, keď hviezdny ostrostrelec Erling Haaland zvýšil na rozdiel triedy. 0:3.

image

Liga majstrov: Haalandov štart v Bratislave je otázny, lekári podrobne sledujú jeho zdravotný stav

Gratulácia trénerovi

Zaujala však aj 60. minúta, keď domáci Sektor C rozprestrel za bránkou veľký transparent s nápisom „Všetko najlepšie, pán tréner!“ narážajúc na nedávne jubileum domáceho kouča. Ani daná minúta nebola náhodná, keďže Weiss oslavoval práve šesťdesiatku.

Bohužiaľ, jeho zverenci mu gólový darček nedali, no proti špičkovému City to bola mimoriadne náročná výzva. Naopak, striedajúci James McAtee pridal po peknej kombinácii v 78. minúte štvrtý zásah hostí.

Aj napriek rozdielu v hre, aj v skóre sa však domáce tribúny bavili a naďalej stáli za svojimi miláčikmi. Ku koncu zápasu sa dočkal na pár minút aj bývalý hráč akadémie City Róbert Mak. Stav duelu sa však už nezmenil.

Slovenský majster sa predstaví najbližšie v zápase Ligy majstrov 22. októbra na pôde španielskej Girony, potom ho čaká domáci dvojzápas. Najskôr 5. novembra privítajú Weissovi zverenci Dinamo Záhreb a 26. novembra budú hostiť ďalší veľkoklub – talianske AC Miláno.  

01 - Modified: 2024-09-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Samé superlatívy aj stratosférické sumy. Manchester City je kolos, aký na Tehelnom poli ešte nebol 02 - Modified: 2024-09-19 11:54:52 - Feat.: 1 - Title: Celtic nastavil Slovanu zrkadlo, toto je realita. Expert prezradil dôvody, prečo belasí odišli s debaklom 03 - Modified: 2024-09-18 21:25:49 - Feat.: 1 - Title: Ako zo zlého sna. Slovan si zo Škótska odnáša debakel
01 - Modified: 2024-10-02 08:55:18 - Feat.: - Title: Nezvyčajná situácia po zápase. Guardiola oznámil, že Weiss mladší končí s futbalovou kariérou 02 - Modified: 2024-10-01 18:00:00 - Feat.: - Title: Slovan - Manchester City: Slovan hrá v Lige majstrov prvýkrát na domácej pôde (online) 03 - Modified: 2024-10-01 15:01:23 - Feat.: - Title: Britský novinár pre HN: Žiadna „béčková“ zostava dnes nehrozí, Guardiola berie duel so Slovanom veľmi vážne 04 - Modified: 2024-09-30 15:46:16 - Feat.: - Title: Vyrastal s Weissom i Makom v akadémii ManCity. „S Vladom sme ako bratia, lepšieho súpera si nemohol priať“ 05 - Modified: 2024-09-30 07:57:36 - Feat.: - Title: Liga majstrov: Haalandov štart v Bratislave je otázny, lekári podrobne sledujú jeho zdravotný stav
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. október 2024 10:55