Reuters
StoryEditor

Skompletizovali zbierku európskych titulov. Mourinho priviedol Manchester k triumfu v Európskej lige

24.05.2017, 22:54
Autor:
TASRTASR
Portugalčan napodobnil trénerských kolegov Rafaela Beníteza a Uda Latteka a veľkú európsku trofej vyhral s tretím klubom.

Futbalisti Manchestru United vyhrali Európsku ligu UEFA 2016/2017 a na tróne pre jej šampióna nahradili FC Sevillu. V stredajšom finále v štokholmskej Friends Arene zvíťazili nad Ajaxom Amsterdam 2:0 po góloch Paula Pogbu a Henricha Mchitarjana. Do klubovej vitríny doplnili poslednú európsku trofej, ktorá im v nej ešte chýbala. Súčasne si vybojovali miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov 2017/2018.

Zverenci portugalského trénera Joseho Mourinha nastúpili do duelu s čiernymi páskami na rukávoch na znak úcty obetiam pondelňajšieho teroristického útoku v Manchestri, ktorý si vyžiadal 22 mŕtvych a najmenej 60 zranených. Pred úvodným hvizdom sa držala minúta ticha.

Mourinho napodobnil trénerských kolegov Rafaela Beníteza a Uda Latteka a veľkú európsku trofej vyhral s tretím klubom. S tímom získal v prvý rok jeho pôsobenia na Old Trafford po anglickom Ligovom pohári druhú trofej. A to i napriek tomu, že mu chýbali zranení Zlatan Ibrahimovič, Luke Shaw, Marcos Rojo a Ashley Young, resp. suspendovaný Eric Bailly. Bývalý štvornásobný európsky šampión Ajax neuspel v jeho prvom európskom finále od roku 1996, v ktorom v LM padol s Juventusom Turín v rozstrele z 11 m.

finále EL 2016/2017, Friends Arena:
Ajax Amsterdam - Manchester United 0:2 (0:1)

Góly: 18. Pogba, 48. Mchitarjan, ŽK: Veltman, Younes, Riedewald - Mchitarjan, Fellaini, Mata, rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), 50600 divákov.

zostavy a striedania:
Ajax Amsterdam: Onana - Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (82. De Jong) - Klaassen, Schöne (70. van de Beek), Ziyech - B. Traoré, Dolberg (62. Neres), Younes

Manchester United: Romero - A. Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Herrera - Mata (90. Rooney), Fellaini, P. Pogba, Mchitarjan (74. Lingard) - Rashford (84. Martial)

"Červení diabli", vo finále písaní ako hostia a tak hrajúci v modrých farbách, začali zostra. Mladíci z Ajaxu pôsobili zakríknuto. V 10. minúte Matov prudký center Fellaini nemal šancu dosiahnuť, no skóre predsa len otvoril anglický klub už v 18. minúte. Obranca Ajaxu zle hodil aut, Fellaini získanú loptu posunul na Pogbu, ktorý si ju naviedol na stred šestnástky a jeho tečovaná strela zapadla za chrbát bezmocného Onanu - 0:1.

V 24. minúte unikol po pravej strane kapitán MUFC Valencia a jeho tvrdá strela vyprášila rukavice brankára Ajaxu. Futbalisti Ajaxu síce mali väčšie držanie lopty, ale do šancí sa nedostávali. Parametre hry zaostávali za dôležitosťou zápasu, MUFC hral účelne, holandský vicemajster sa síce snažil, ale chýbala kreativita a tak do polčasu gól už nepadol.

Gólovo sa ale urodilo hneď na začiatku druhého dejstva a opäť to bolo zo strany United. V 48. minúte po Matovom rohu Smalling vyhral hlavičkový súboj, loptu dostal pred seba, kde sa šikovne presadil cez obrancu Mchitarjan a v páde zvýšil na 2:0. Obraz hry sa ani potom veľmi nemenil, hráči MUFC do bodky plnili naordinovanú taktiku, ofenzíve Ajaxu nedávali zadarmo ani centimeter priestoru a súpera držali na dištanc. V 65. minúte mohlo byť definitívne vybavené, Pogbov center z päťky hlavičkoval Fellaini, ale presne do rúk Onanu.

Šancu znížiť a dostať sa do hry mal Ajax v 70. minúte, ale priamy kop z výbornej predšestnástkovej pozície napálil Ziyech iba do múru. Defenzívny blok United fungoval bezchybne, Ajax to skúšal aj zo stredných a väčších vzdialeností, ale márne. V 87. minúte bežal ešte sám na brankára striedajúci Lingard, ale šancou pohrdol, začo mohol MUFC hneď na druhej strane potrestať Klaassen, ale brankár Romero bol na mieste. Rekordný anglický majster tak po organizovanom a účelnom výkone skompletizoval zbierku kontinentálnych trofejí.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:49