TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Z Litvy berieme dôležité body. Muž zápasu Hamšík na prvý gól prihral, druhý dal

10.06.2017, 22:44
Autor:
TASRTASR
Slovenskí futbalisti nastúpili vo svojom šiestom vystúpení v kvalifikácii MS 2018 proti domácej Litve.

Slovenskí futbalisti vyhrali v kvalifikácii o postup na MS 2018 do Ruska štvrtý zápas za sebou. V sobotu večer triumfovali vo Vilniuse nad domácou Litvou 2:1 a v tabuľke F-skupiny si poistili druhé miesto.

Skóre otvoril v prvom polčase Vladimír Weiss, ktorý vo svojom jubilejnom 60. stretnutí v reprezentačnom drese strelil siedmy gól. Po hodine hry pridal poisťovací presný zásah Marek Hamšík. Domácim sa v samom závere už len podarilo skorigovať výsledok zásluhou Šernas.

Slováci sa najbližšie predstavia 1. septembra v domácom prostredí proti Slovinsku. O tri dni neskôr nastúpia na pôde Anglicka.

kvalifikácia MS 2018 - F-skupina - 6. kolo:
Litva - Slovensko 1:2 (0:1)
Góly: 90.+3 Šernas - 32. Weiss, 58. Hamšík. ŽK: Valskis, L. Klimavičius, Šernas - Škrtel, Škriniar, Ďurica. Rozhodoval: Manuel Gräfe (Nem.), 4800 divákov.
zostavy:
Litva: Zubas - Borovskij, Kijanskas, L. Klimavičius, Slavickas - Slivka (75. Dapkus), Kuklys - Černych, Novikovas, Šernas - Valskis (72. Matulevičius)
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan (58. Gyömbér) - Greguš, Škriniar - Mak (77. Rusnák), Hamšík, Weiss - Duda (90. Bénes)

Prvú šancu zápasu mali domáci, keď po rohovom kope v podaní Novikovasa hlavičkoval tesne vedľa brány Valskis. V 6. minúte vypálil spoza šestnástky Šernas, ale Dúbravka bol pozorný. Po desiatich minútach hry sa po strete so Slivkom ocitol na zemi Hubočan, našťastie pre hostí mohol po krátkej pauze pokračovať v hre. Litovčania boli naďalej aktívni a loptu držali častejšie na kopačkách. V 18. min napriahol z 25 metrov obranca Slavickas a lopta sa obtrela o ľavú žrď slovenskej brány. Na druhej strane vybojoval rohový kop Weiss, ktorý vzápätí centroval na vzdialenejšiu žrď, ale Greguš hlavou nezakončil presne.

Domáci mohli ísť do vedenia v polovici prvého polčasu, keď sa po nedorozumení v zadných radoch súpera dostal k lopte aktívny Šernas a bombou mieril tesne vedľa brány. Potom však udrelo na druhej strane. Počas postupného útoku zakombinoval na ľavej strane Hamšík, v pokutovom území našiel Weissa, ktorý sa výborne zorientoval a umiestnenou strelou prekonal Zubasa - 0:1. Gól Slovákov povzbudil, do konca polčasu zavreli súpera na jeho polovici, hoci bez ďalšieho gólového efektu.

Po zmene strán sa domáci snažili o vyrovnanie, smerom na Dúbravku nebezpečne pálil Novikovas, ale akékoľvek šance na bodový zisk pre nich zmaril Hamšík. Špílmacher SR si po hodine hry postavil loptu k priamemu kopu, efektne obstrelil múr a Zubasovi nedal na zákrok najmenšiu šancu - 0:2. Litovčania po druhom góle v ich sieti rezignovali a Slováci tak mohli na ihrisku dominovať. Ďalšie šance mali Škriniar a Mak, ale Zubas bol tentoraz na mieste.

Domácim pomohol príchod striedajúcich hráčov Matulevičiusa s Dapkusom, ktorí ožili hru smerom dopredu. Tlak Litvy však bol len platonický, bez myšlienky vo finálnej fáze. V závere sa debutu v reprezentácii dočkal aj 19-ročný Bénes. Domácim sa v samom závere podarilo streliť kontaktný gól, ale na výhre hostí to nič nezmenilo. Slováci natiahli sériu kvalifikačných výhier na štyri zápasy a na vedúce Anglicko, ktoré remizovalo v Škótsku, strácajú po sobote už len dva body.

hlas /zdroj RTVS/:
Ján Kozák, tréner SR: "Víťazstvo je pre nás peknou odmenou za tvrdú prácu v príprave. Dosiahli sme ho v ťažkom zápase proti ťažkému súperovi a preto som veľmi spokojný. Domáci nám v úvode dali málo priestoru, ale potom sme si počkali na svoje šance a boli sme nebezpeční, keď to bolo potrebné. Škoda žltých kariet pre našich stopérov, tá pre Škrtela bola podľa mňa prísna, bol to jeho prvý faul. Ďuricov zákrok v závere bol už zbytočný."

Marek Hamšík, strelec druhého gólu SR: "Je to super. Táto výhra je veľmi pozitívna vzhľadom na výsledky ďalších zápasov našej skupiny. Priamy kop som chcel zobrať na seba a našťastie mi to sadlo. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas a bude rozhodovať málo gólov. Škoda, že sme si to v závere skomplikovali, ale už im nezostal čas."

Martin Dúbravka, brankár SR: "Brankára vždy mrzí, keď dostane gól v závere zápasu, ale najdôležitejšie je víťazstvo. Z nášho pohľadu je zaslúžené, boli sme kombinačne lepší a silní na lopte. Súper hrozil z brejkov, mal tam nejaké pološance, ale celkovo sme to zvládli."

Róbert Mak, stredopoliar SR: "Víťazstvo sa nerodilo ľahko, Litva bol náročný súper. Ale hrali sme vynikajúco, snažili sme sa kombinovať a tri body sme si zaslúžili. Možno sme mohli pridať aj viac gólov, ale sme radi aj za tie dva a do tabuľky sme získali veľmi dôležité tri body."

Ondrej Duda, stredopoliar SR: "Bol to náročný zápas. Osobne som rád, že som sa mohol vrátiť do reprezentácie. Tréner mi dal šancu a mohol som si tak opäť zahrať zápas od začiatku. Som rád, že som vydržal do 86. minúty."

Ján Ďurica, obranca SR: "Pocity po zápase sú pozitívne. Vyhrali sme a tým sme splnili to, čo sme si hovorili pred zápasom. Súper na nás na začiatku vybehol, ale potom sme sa dostali do tempa, strelili góly a následne aj kontrolovali hru."

tabuľka:
1. Anglicko 6 4 2 0 10:2 14
2. SLOVENSKO 6 4 0 2 12:4 12
3. Slovinsko 6 3 2 1 6:3 11
4. Škótsko 6 2 2 2 9:10 8
5. Litva 6 1 2 3 6:11 5
6. Malta 6 0 0 6 2:15 0

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 18:40