StoryEditor

V Paríži premiérové grandslamové prvenstvá

09.06.2003, 00:00

Na dvorcoch Rolanda Garrosa v Paríži vyvrcholil cez víkend 102. ročník medzinárodných majstrovstiev Francúzska v tenise (celková dotácia 13,4 mil. eur.). Na tohtoročný French Open budú v najlepšom spomínať Španiel Juan Carlos Ferrero a Belgičanka Justin Henninová-Hardennová, ktorí na parížskej antuke získali svoje premiérové grandslamové prvenstvá. V historicky prvom čisto belgickom ženskom finále si dvadsaťjedenročná rodáčka z Liege až príliš jednoducho poradila so svojou krajankou Kim Clijstersovou za 67 minút 6:0, 6:4 a počet víťazných turnajov na okruhu WTA zaokrúhlila na desať. "Na túto chvíľu som sa nesmierne tešila, pre ňu sa oplatí hrať tenis. Ďakujem všetkým, čo ma podporovali, divákom, sponzorom i súperke za skvelé finále. Osobitná vďaka patrí mojej mame, ktorá sa tohto triumfu nedožila, ale sleduje ho z raja. Viem, že je na mňa pyšná," povedala po slávnostnom dekorovaní na ústrednom dvorci Philippa Chartiera Heninová-Hardennová, ktorej víťaznú trofej -- pohár Suzanne Lenglenovej -- odovzdala bývalá skvelá hráčka Argentínčanka Gabriela Sabatiniová. Za víťazstvo v Paríži zinkasovala 819 tisíc eur, zdolaná finalistka Clijstersová polovicu. Dvadsaťročná Clijstersová svojim výkonom sklamala, a tak ani vo svojej druhej účasti vo finále French Open (pred dvoma rokmi prehrala s Američankou Jennifer Capriatiovou) neuspela.
Jednoznačný priebeh mal aj finálový zápas mužov, v ktorom Juan Carlos Ferrero nedal šancu prekvapeniu turnaja Holanďanovi Martinovi Verkerkovi a za 129 minút zvíťazil 6:1, 6:3, 6:2. Dvadsaťtriročný španielsky tenista si zopakoval finálovú účasť z minulého roku (prehral s Albertom Costom), no tentoraz s úspešným koncom. "Splnil sa mi detský sen, vždy som chcel vyhrať najmä na Roland Garros. Ďakujem všetkým, ktorí mi počas víťaznej cesty držali palce. O rok sa stopercentne pokúsim o obhajobu," povedal v prvej reakcii víťaz, keď na ústrednom dvorci Philippa Chatriera zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov. Pre Ferrera je víťazstvo na Roland Garros už tretím tohtoročným turnajovým prvenstvom, pričom celkovo ich má na svojom konte už desať. Okrem bankového konta (za víťazstvo zinkasuje 840 000 eur) si Ferrero polepší aj v rebríčku ATP Champions Race, keď poskočí na prvú priečku. Verkerk si v Paríži zásluhou svojich senzačných výsledkov zarobil 420-tisíc eur, čo je o niečo viac ako dosiaľ zarobil za celú svoju kariéru.

Finálové výsledky
Dvojhra mužov: Ferrero (3-Šp.) -- Verkerk (Hol.) 6:1, 6:3, 6:2 u dvojhra žien: Heninová-Hardennová (4-Belg.) -- Clijstersová (2-Belg.) 6:0, 6:4 u štvorhra mužov: B. Bryan, M. Bryan (3-USA) -- Haarhuis, Kafeľnikov (11-Rus.) 7:6 (3), 6:3 u štvorhra žien: Clijstersová, Sugijamová (2-Belg./Jap.) -- Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) 6:7 (5), 6:2, 9:7 u miešaná štvorhra: Raymondová, M. Bryan (2-USA) -- Lichovcevová, Bhupathi (3-Rus./Ind.) 6:3, 6:4.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 04:00