StoryEditor

Hry zvýšili hospodársky rast Grécka

13.08.2004, 00:00
Organizátori i účastníci aténskej olympiády si vydýchli len v poslednej chvíli. Aj keď sa zdalo, že niektoré športoviská zostanú nedokončené, ako šibnutím čarovného prútika sa nakoniec všetko vyriešilo.

Organizátori i účastníci aténskej olympiády si vydýchli len v poslednej chvíli. Aj keď sa zdalo, že niektoré športoviská zostanú nedokončené, ako šibnutím čarovného prútika sa nakoniec všetko vyriešilo. Predsedníčka organizačného aténskeho výboru Gianna Angelopoulosová-Daskalakiová bola pri slávnostnom otváraní olympijskej dediny pravdepodobne najšťastnejším človekom planéty. O to viac, že tesne predtým si prehliadla dve nové dopravné spojnice -- električkovú trať, resp. rýchlodráhu -- ktoré významne zlepšia spojenie s letiskom a vlastne ich absolvovala ako jedna z prvých pasažierok.
Až do posledného momentu sprevádzali výstavbu olympijských zariadení mnohé nešťastné okolnosti. Pochopiteľne, na tie malé sa zabudne, veľké sa však tak rýchlo nestratia. Platí to predovšetkým o financiách. Pôvodne vláda vyčlenila na tento účel 4,6 mld. eur. Postupom času sa však táto suma podstatne zvýšila, a to viac než sedem miliárd. Kto ich zaplatí a kedy, to sú otázky, ktorými sa v tejto chvíli radšej nikto nezaoberá.
Zvýšenie nákladov si vyžiadali najmä prísnejšie bezpečnostné opatrenia, s ktorými sa kedysi v tomto rozsahu nepočítalo. Organizačný výbor sa rozhodol pre kúpu amerického informačného systému C 41, ktorý v reálnom čase vyhodnocuje všetky relevantné bezpečnostné okolnosti. Suma určená na bezpečnosť sa vďaka tejto investícii zo 650 mil. eur vyšplhala na 1,2 mld. eur.
Strach pred možnými atentátmi sa totiž ako zlovestný tieň vznáša nad dejiskom Hier XXVIII. novovekej olympiády. Možno i to je jeden z dôvodov, že lístky na jednotlivé športové súťaže sa nepredávali podľa očakávania. Je ich dosť ešte aj tesne pred otvorením olympiády, takže je veľmi pravdepodobné, že návštevnícky rekord nepadne. Podobne je ešte stále voľná aj asi desatina zo 65-tisíc aténskych izieb, ktoré sú určené pre návštevníkov hier.
I tak sa však podľa odhadu ekonómov olympiáda stala významným faktorom gréckej konjunktúry a podstatne ovplyvnila vlaňajší hospodársky rast krajiny o 4,3 percenta. Ako inak, hlavne sa na ňom podieľalo stavebníctvo. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. september 2024 04:34