Peter SaganTASR/AP
StoryEditor

Tour vylúčením Sagana stratila najväčšiu osobnosť svetovej cyklistiky a šoumena, píšu Česi

08.07.2017, 00:00
Podľa českého portálu sa po vylúčení Sagana z Tour de France vynorilo viacero otázok.

Keď po kolízii s Markom Cavendishom v koncovke 4. etapy rozhodcovia cyklistickej Tour de France vylúčili Petra Sagana, "bol to doslova šok," píše český portál iDnes.cz. Česi pripomínajú, že sa vzápätí vynorilo veľa otázok, osem z nich priblížili:

Bol Sagan skutočne vinný natoľko, aby bol vyhodený z pretekov?

"Tu sa nie je o čom baviť," bol po utorkovom incidente presvedčený medzinárodný rozhodca Miroslav Janout. Priklonil sa tak k rozhodnutiu svojich kolegov, ktorí dve hodiny po 4. etape Sagana z Tour vylúčili.

Zato medzi súčasnými i bývalými cyklistami a novinármi panuje väčšinou názor úplne opačný. Napríklad André Greipel síce okamžite po etape povedal, že Sagan už nie je jeho kamarát, keď však videl špurt zo záznamu, Slovákovi sa ospravedlňoval.

​Tiež Jens Voigt, bývalý pretekár a teraz komentátor spoločnosti NBC, súdi: "Bol to normálny incident v špurte, ktorých je v každej etape veľa. Mal dostať penalizáciu, mali mu vziať body v súťaži o zelený dres, ale poslať ho domov? Nie!"

Bola to Saganova chyba?

Najpálčivejšia otázka zo všetkých. Bol skutočne vinníkom celej nehody, alebo je len obetným baránkom?

Na prvý pohľad možno Sagana za vystrčený lakeť jednoducho odsúdiť. Na ten druhý už ťažko. Žiadny dostupný záber totiž nepreukázal, či sa Cavendisha počas špurtu lakťom vôbec dotkol. Bol to naopak britský špurtér, kto sa nemal pozdĺž bariéry, kde pre ďalšieho cyklistu už nebolo miesto, pchať pred Sagana a narážať mu hlavou do ramena.

"Išlo o riskantný ťah. Mohol to byť najkrajší špurt celého ročníka, lenže skončilo to takto. Ale oni sú špurtéri. Keď vidia malú medzeru, vojdú do nej. Radšej spadnú, než aby prehrali," vysvetľuje Voigt.

Dalo sa karambolu zabrániť?

Áno, vlastne jednoducho. Všetko totiž začalo u víťazného Arnauda Démara, ktorý ako prvý zmenil smer, keď tesne pred Saganom a Nacerom Bouhannim (ktorého takmer zrazil z bicykla) vyšiel doľava. "Ale to nikto neriešil, pretože pád Cavendisha bol vidieť viac," hovorí Voigt.

Stačilo teda, keby si všetci cyklisti držali svoju stopu, zbytočne nevybočovali a Cavendish sa nepchal do medzery, kde nemal čo robiť. Avšak takých ukážkových špurtov je v sezóne pomenej.

Kedy bol na Tour takto prísny trest uplatnený naposledy?

V posledných rokoch došlo k niekoľkým vylúčeniam veľkých mien z prestížnych etapových pretekov.

Vincenzo Nibali sa pakoval z Vuelty 2015 potom, čo sa nechal potiahnuť autom. To isté tento rok postretlo domáceho miláčika Romaina Bardeta na Paríž-Nice. Španielska Grand Tour skončila roku 2014 aj pre Ivana Rovného a Gianlucu Brambilla po ich "fackovaní" počas etapy.

Ale vylúčenie šprintéra na Tour za nebezpečný špurt? Naposledy takto dopadol Mark Renshaw, mimochodom hlavný rozbiehač Marka Cavendisha, keď v dojazde 11. etapy ročníka 2010 hlavou niekoľkokrát do ramena udrel Juliana Deana.

Čo Tour so Saganom stratila?

V prvom rade najväčšiu osobnosť svetovej cyklistiky a šoumena, ktorého milovali fanúšikovia po celom svete a kvôli ktorému mnohí do Francúzska jazdili či sledovali prenosy.

Nie, to nie je prehnané vyhlásenie.

"Je prvým majstrom sveta, ktorý bol z Tour vylúčený. To je, ako keby argentínsky národný tím vykopol Lionela Messiho. Keď sa sto fanúšikov na Tour spýtate, či ho poznajú, všetci vám povedia, že áno," hovorí Voigt.

O čo vylúčením prišiel Sagan?

O unikátnu príležitosť. Mohol byť po Erikovi Zabelovi druhým cyklistom v 104-ročnej histórii pretekov, ktorý by šesťkrát za sebou získal zelený dres v bodovacej súťaži. Vzhľadom k trase tohtoročnej Tour mohol navyše útočiť na sté víťazstvo v profesionálnej kariére (má ich 96). O tieto možnosti vylúčením prišiel. A samozrejme aj o peniaze, slávu, sympatie a zhruba tri tisícky kilometrov naprieč Francúzskom.

Zachránil by ho Oleg Tiňkov?

"Je mi to ľúto, Peter. Ale vylúčili ťa preto, že som z cyklistiky odišiel. Nikdy by som nedopustil, aby sa toto stalo," napísal na svoj Instagram (s nutnou dávkou irónie?) Oleg Tiňkov, majiteľ vlani zaniknutej stajne Tinkoff, za ktorú Sagan dva roky jazdil. Ako by ruský magnát vylúčeniu majstra sveta skutočne zabránil? Ťažko.

Pokúsi sa teraz Sagan zapísať do histórie majstrovstiev sveta a šprintérsky ovládnuť Vueltu?

Oboje je veľmi pravdepodobné. V Španielsku môže Sagan víťaziť v hromadných dojazdoch aj v kopcovitých etapách. V Nórsku sa potom môže znovu zapísať medzi legendy. Ak získa tretí dúhový trikot v rade, stane sa prvým cyklistom, ktorému sa niečo také podarí.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:54