Hráči Slovenska po zápase oslavujú. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slováci sa postarali o najväčšie prekvapenie turnaja. Po obetavom výkone porazili Belgicko

17.06.2024, 16:00
17.06.2024, 22:08
Autor:
TASRTASR
  • O výhre Slovákov v prvom vystúpení na ME v rámci E-skupiny rozhodol gól Ivana Schranza zo 7. minúty.
  • Belgičania síce v druhom polčase dvakrát rozvlnili sieť Dúbravkovej brány, no oba góly následne odvolal systém VAR.
  • Naším druhým súperom na šampionáte bude v piatok Ukrajina.

Slovenskí futbalisti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase E-skupiny ME nad favorizovaným Belgickom 1:0. Vo Frankfurte skóroval ako jediný v siedmej minúte krídelník Ivan Schranz.

Slovákov dvakrát zachránil pred inkasovaným gólom systém VAR, ktorý odhalil v prvom polčase ofsajd Romelua Lukakua a v závere aj ruku Loisa Opendu. Mužstvo trénera Francesca Calzonu sa najbližšie stretne v piatok o 15.00 h v Düsseldorfe s Ukrajinou.

Výborný prvý polčas

Tabuľka E-skupiny

1. Rumunsko   1  1 0 0  3:0  3
2. Slovensko  1  1 0 0  1:0  3
3. Belgicko   1  0 0 1  0:1  0
4. Ukrajina   1  0 0 1  0:3  0

Slováci previedli takticky výborný prvý polčas. V úvode síce pustili do šancí belgického kanoniera Lukakua, no ten skórovať nedokázal. Na opačnej strane ťažil slovenský výber z aktívneho napádania a vysokého postavenia v siedmej minúte. Rozohrávku pokazil Orel Mangala a po efektnej pätičke Ivana Schranza sa dostal k strele Juraj Kucka, ktorého pokus vyrazil Koen Casteels priamo pred Schranza a ten poslal Slovensko do vedenia.

Po zmene strán sa radovali Belgičania z vyrovnania, no Lukaku sa ocitol v tesnom ofsajde. Fantastický zákrok previedol v 62. minúte Dávid Hancko, ktorý vykopol istý gól z bránkovej čiary. Systém VAR prial Slovákom aj v 86. minúte, keď odhalil hru rukou od Opendu a Lukukovi odobral druhý presný zásah v stretnutí.

Slováci zaznamenali víťazný vstup do veľkého turnaja druhýkrát v histórii. Trojbodovým ziskom začali aj predošlý kontinentálny šampionát, keď na úvod zdolali Poľsko (2:1). V roku 2016 vo Francúzsku prehrali 1:2 s Walesom. Na svetovom šampionáte v JAR sa v prvom zápase zrodila remíza 1:1 s Novým Zélandom.

Ofsajdové verdikty

E-skupina, 1. kolo

Belgicko - Slovensko 0:1 (0:1)
Gól: 7. Schranz. ŽK: Mangala, Tielemans, Lukebakio - Schranz. Rozhodovali: Meler - Eyisoy, Ersoy (všetci Turecko).
Belgicko: Casteels - Castagne, Debast, Faes, Carrasco (84. Lukebakio) - Onana, Mangala (58. Bakayoko) - Trossard (74. Tielemans), De Bruyne, Doku (84. Openda) - Lukaku
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (90.+4 Obert) - Schranz (81. Ďuriš), Boženík (70. Strelec), Haraslín (70. Suslov)

Slováci nedokázali už v tretej minúte prerušiť unikajúceho Dokuho, ktorý našiel spätnou prihrávkou De Bruyneho a do priameho ohrozenia Dúbravku sa dostal Lukaku. Belgický kanonier však z blízka trafil iba dobre postaveného Dúbravku. Dieru v slovenskej defenzíve chcel v šiestej minúte využiť opäť Lukaku, ktorý dostal loptu za obranu, obhodil si Dúbravku, no Slováci ustáli situáciu bez inkasovaného gólu.

Vzápätí slovenský tím vysunul svoje postavenie postavenie, po chybe Mangalu sa dostal k lopte v šestnástke Schranz, pätičkou priťukol Kuckovi, ktorého strelu Casteels vyrazil priamo pred Schranza a ten poslal Slovensko do vedenia - 1:0. Vyrovnanie mal na kopačke Trossard, ktorý si za šestnástkou prebral loptu po zaváhaní Dúbravku, no mieril nad bránu.

Slováci mohli zvýšiť na rozdiel dvoch gólov v 40. minúte, keď poslal Kucka skvelý center na Haraslína, ktorého volej zneškodnil Casteels. Na opačnej strane sa opäť pripomenul nebezpečný Lukaku, ktorý sa vyhol ofsajdu, no pred Dúbravkom si loptu predkopol ďaleko.      

Na druhý polčas si belgickí krídelníci vymenili strany, naľavo sa presunul Doku, jeho miesto zasa prebral Trossard. Dobrou správou pre Slovákov bolo, že Hanckove problémy s kolenom zo záveru prvého polčasu si nevynútili jeho striedanie.

Hlasy aktérov

Domenico Tedesco, tréner Belgicka: "Je ťažké hovoriť, keby sme vyhrali, mohol by som vám povedať viac o svojom názore. Prehrali sme a ja chcem byť vnímaný ako férový tréner, takže nepoviem nič. Verím VAR-u, ak rozhodol, že to bola hra rukou, musíme to akceptovať. Tento večer ma veľmi bolí. Nechcem ukazovať prstom na ľudí. Môžete si byť istí, že budeme hovoriť o mnohých veciach, ale budeme to robiť interne a nie prostredníctvom médií. Vytvorili sme si veľa šancí, veľkých príležitostí. Ak by sme jednu z nich využili, hralo by sa ľahšie. Vedel som, že jedného dňa prehráme, žiaľ, stalo sa to dnes. Úprimne povedané, nie je toho veľa, čo by som mohol povedať tímu, aby zlepšil. Každý je sklamaný, no vždy som hovoril, že naša skupina bude veľmi náročná."
Francesco Calzona, tréner SR: "Som veľmi šťastný, že sa nám podarilo vyhrať. Museli sme siahnuť na dno svojich síl. Bez toho, aby sme sa zľakli. Teším sa aj za chlapcov, makajú a zaslúžili si takýto úspech. Je to dôležitý triumf aj pre mňa osobne. Venujem ho Slovákom, ktorí nás podporovali od prvého zápasu."
Stanislav Lobotka, stredopoliar SR a najlepší hráč zápasu: "V myšlienkach a vizualizácii som si to určite predstavoval takto. Ukázali sme dobré stránky, ale aj priestor na zlepšenie. Belgičanov musíme stále rešpektovať a byť šťastní za víťazstvo. Snažili sme sa robiť pressing, vedeli sme, že bez lopty to bude veľmi bolieť. Niekedy to stratíte, je to Belgicko, ale vytvárali sme si šance."
Martin Dúbravka, brankár SR: "Je to obrovské víťazstvo, nadreli sme sa veľmi na neho. Ukázali sme charakter, odbojovali sme to. Potrebujete aj trochu šťastia, čo sme aj mali. Vedel som, že pri prvom góle bol Lukaku v ofsajde. Tam som nepochyboval, že to nebude platiť. Belgičania majú svoju kvalitu, ale ukázalo sa to, čo sme hovorili pred zápasom, že keď sme mužstvo, dokážeme zdolať individuality."
Ivan Schranz, autor víťazného gólu SR: "Podali sme výborný a disciplinovaný výkon. Plnili sme  pokyny, ktoré nám dal tréner. Išli šťastiu naproti a to je veľmi dôležité. Je to zaslúžená výhra proti top súperovi a to sa cení. Je to jeden zo životných gólov, no víťazstvo je o to krajšie. Bolo cítiť našich fanúšikov, patrí im veľká vďaka a verím, že sme si ich naklonili na svoju stranu."
Denis Vavro, obranca SR: "Najviac u mňa zarezonovala bojovnosť celého tímu. My, hrajúci celý zápas, sme sa hádzali do striel. Takto sa má hrať za Slovensko. Lukakua sme si prebrali s Milanom pred zápasom. Našťastie sa pri nás neotáčal, všetko sklepával a dal dva góly z ofsajdu. Únava bola veľká, ale vnímal som fanúšikov, urobili najlepšiu atmosféru za predošlé roky."

Zdroj: TV Markíza, TASR, AFP

Belgičania zvýšili aktivitu a v 56. minúte udreli z rohového kopu, no gólovú radosť prekazil Lukakuovi ofsajdový verdikt VAR-u. Historicky najlepší strelec Belgicka sa dostával do zakončení aj naďalej, v 62. minúte slabšou pravačkou poslal do bočnej siete.

O minútu neskôr predviedol fantastický zákrok na bránkovej čiare Hancko, ktorý zachránil už istý gól z kopačky Bakayoka. Belgičania v závere poslali do hry ďalšie posily ofenzívy a ich tlak sa stupňoval. Vyústil do streleného gólu, ktorý zaznamenal opäť Lukaku, no už Vavro signalizoval hru rukou od Opendu. Do hry vstúpil VAR a pomohol Slovákom aj druhýkrát, keďže rozhodca Meler odvolal aj druhý presný zásah Lukakua.

01 - Modified: 2024-06-26 13:39:33 - Feat.: - Title: Zápas, v ktorom ide Slovákom o všetko. Okrem vytúženého postupu hrajú aj o milióny eur 02 - Modified: 2024-06-26 08:05:56 - Feat.: - Title: Rumun, ktorý vyradil Anglicko: Slováci ma zatiaľ príjemne prekvapili. Remíza by ma potešila 03 - Modified: 2024-06-25 21:44:20 - Feat.: - Title: EURO 2024: Dáni postúpili z druhého miesta C-skupiny, bezgólovou remízou so Srbskom predbehli Slovinsko 04 - Modified: 2024-06-26 09:00:55 - Feat.: - Title: EURO 2024: Anglicko remizovalo so Slovinskom 0:0, postúpilo ako víťaz céčka 05 - Modified: 2024-06-25 18:26:09 - Feat.: - Title: EURO 2024: Francúzi remizovali s Poľskom, v "déčku" skončili druhí
menuLevel = 2, menuRoute = sport/euro-2024, menuAlias = euro-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. jún 2024 15:39