Zdravotníci zasahujú po zranení maďarského futbalistu Barnabása Vargu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rozruch na EURO. Maďarský kapitán kritizoval zdravotníkov po vážnom zákroku: Boli ste tam neskoro

24.06.2024, 09:50
Autor:
talstals
  • Dominik Szoboszlai rozohral priamy kop, po ktorom vybiehajúci brankár Angus Gunn zrazil Barnabása Vargu, ktorý sa zvalil na trávnik.
  • Z jeho neprirodzenej polohy bolo jasné, že je vo vážnom stave.

Ako správny kapitán zohral kľúčovú úlohu v oboch zásadných momentoch stretnutia. Najprv robil čo mohol, aby pomohol stabilizovať spoluhráča Barnabása Vargu, ktorý upadol do bezvedomia.

V samotnom závere potom bol Dominik Szoboszlai pri zrode akcie, po ktorej maďarskí futbalisti strelili víťazný gól. Gól, ktorý ich môže posunúť do osemfinále EURO 2024.

Kritika zdravotníkov

Prvý – ten menej príjemný – okamih sa odohral v 68. minúte zápasu Maďarska so Škótskom (1:0).

Práve Szoboszlai rozohral priamy kop, po ktorom vybiehajúci brankár Angus Gunn zrazil Vargu, ktorý sa zvalil na trávnik. Z jeho neprirodzenej polohy bolo jasné, že je vo vážnom stave. Spoluhráči ihneď začali privolávať zdravotníkov.

To už tam stačil dobehnúť aj Szoboszlai. O pár okamihov neskôr už Vargu zakrývali deky a do malého vápna mierili nosidlá. Lenže im to trvalo, a tak sa stredopoliar Liverpoolu zdvihol, bežal im naproti a klusom ich popohnal k bezvládnemu spoluhráčovi.

Po zápase maďarský kapitán ostro kritizoval zdravotníkov, že na ihrisko pribehli neskoro. „Bude asi lepšie, keď o tom nebudem hovoriť. Bol som tam jeden z prvých a sám som bol v šoku. Skúsil som ho prevrátiť na bok, nemohol poriadne dýchať,“ opisoval pre TV Magenta.

„Toto musí byť rýchlejšie, oveľa rýchlejšie. Každý vie, že rozhodujú sekundy. Nemám potuchy, aké sú pravidlá, že nedovolia vstúpiť na ihrisko, keď potrebujeme pomoc,“ pokračoval Szoboszlai. „Na tom sa musí niečo zmeniť, toto sa musí robiť oveľa rýchlejšie,“ dodal.

Sám potom už len s nervóznym výrazom v tvári sledoval, čo bude ďalej.

„Hráči mi povedali, že boli nervózni jednak kvôli Vargovi, ale aj kvôli zdravotníkom, ktorí dorazili s ľahkým oneskorením. Ale zrejme im v tej chvíli nedošlo, aké je to vážne,“ popísal pre britskú BBC tréner Marco Rossi.

Spomienky na minulé EURO

Nejednému z fanúšikov sa určite vybavili spomienky na minulé EURO a kolaps dánskeho stredopoliara Christiana Eriksena. Keď Vargu o niekoľko minút neskôr odvážali z trávnika preč, v stoji mu tlieskal celý štadión.

Maďarská futbalová asociácia potom na sociálnej sieti X informovala, že hráč leží v stabilizovanom stave v jednej zo stuttgartských nemocníc. "Utrpel zlomeninu niekoľkých kostí na tvári a tiež otras mozgu, najskôr bude musieť podstúpiť operáciu," doplnila.

„Toto víťazstvo je pre Barnyho,“ hovoril bezprostredne po zápase Szoboszlai. „Výhra je krásna, ale najdôležitejšie je, aby bol Barnabás v poriadku,“ doplnil Rossi.

Víťazný gól padol krátko pred zverejnením citovaného príspevku. Ale poporiadku.

Neprekvapí vás, že sa nastavovalo desať minút. Stav bol aj po uplynutí základnej hracej doby bezgólový, čo nevyhovovalo Škótom ani Maďarom. Hra sa prelievala zo strany na stranu. Oba celky chceli streliť gól.

Eufória prepukla naplno

V poslednej minúte ubránili Maďari roh. Adam Nagy odkopol loptu presne na kopačku Szoboszlaia, ktorý ju potiahol k deliacej čiare a rozohral na Kevina Csobotha. Ten preniesol hru doprava na Rolanda Sallaia, ktorý potom loptu vrátil do vápna, kde celú akciu zavrel Csoboth. Eufória mohla prepuknúť naplno.

„Bolo to neuveriteľné. Dať gól v stej minúte je fantastické pre hráčov, trénerov i fanúšikov. Sme radi, že to dopadlo takto, a dúfame, že nám ďalšie výsledky nahrajú a postúpime,“ povedal Sallai, ktorý bol vyhlásený hráčom stretnutia.

„Dúfal som, že ten gól dáme. Zvlášť v závere sme mali veľa príležitostí zápas rozhodnúť. To, že sa nám to podarilo až v poslednej minúte, je čistá futbalová eufória, máme z toho veľkú radosť,“ pridal sa brankár Péter Gulácsi.

Okrem strelca bol však po zápase ospevovaný aj Szoboszlai, ani nie tak za svoje futbalové zručnosti. Počas gólových osláv ho kamery zachytili, ako Csobothovi odovzdáva Vargov dres. Sám si ho po zápase obliekol.

Maďari získali svoje prvé body na šampionáte a poskočili na tretie miesto. Teraz budú čakať, ako dopadnú zvyšné zápasy a či sa v tabuľke tretích tímov udržia na postupových priečkach.

„Ak postúpime, budeme sa určite musieť zaobísť bez Vargu,“ potvrdil Rossi to, čo musí byť každému jasné.

Eriksenov kolaps pred tromi rokmi nakopol Dánov natoľko, že postúpili až do semifinále. Možno sa Maďarom podarí niečo podobné. Najskôr sa však musia spoliehať na to, že im tri body budú stačiť na postup zo skupiny.

01 - Modified: 2024-06-24 05:46:57 - Feat.: - Title: EURO 2024: Maďarský útočník Varga na turnaji skončil, po kolízii má zlomeniny v oblasti tváre a otras mozgu 02 - Modified: 2024-06-23 21:23:57 - Feat.: - Title: Maďari sú v hre o postup, zápas so Škótmi rozhodla posledná minúta 03 - Modified: 2024-06-23 21:35:01 - Feat.: - Title: Domáci Nemci remizovali so Švajčiarmi a vyhrali A-skupinu 04 - Modified: 2024-06-23 17:31:10 - Feat.: - Title: EURO 2024: Albánsky útočník Daku dostal dvojzápasový dištanc 05 - Modified: 2024-06-23 16:20:06 - Feat.: - Title: UEFA sprísni bezpečnostné opatrenia počas turnaja. Na ihrisko vbehli fanúšikovia, chceli selfie s Ronaldom
menuLevel = 2, menuRoute = sport/euro-2024, menuAlias = euro-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. jún 2024 10:16