Ferran Torres strieľa gól v zápase B-skupiny ME vo futbale Albánsko - Španielsko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Španieli zdolali Albánsko a stali sa víťazmi skupiny

24.06.2024, 23:19
Autor:
TASRTASR

Balkánci v závere nevyužili viaceré štandardné situácie a svoju účasť na šampionáte zakončili bez gólu i bodu.

Španielski futbalisti zvíťazili aj vo svojom záverečnom skupinovom zápase na ME v Nemecku. V pondelkovom stretnutí zdolali Albánsko 1:0, v 13. minúte o tom rozhodol Ferran Torres. Španieli triumfovali v B-skupine s plným bodovým ziskom, pre Balkáncov sa šampionát skončil. Zo "skupiny smrti" si v paralelne hranom dueli zaistili postup Taliani, ktorí remizovali s Chorvátskom 1:1.

"La Furia Roja" mala isté prvenstvo už pred začiatkom stretnutia, čo sa odrazilo aj na základnej zostave. Tréner Luis de la Fuente dal šancu až desiatim náhradníkom, iba stredný obranca Aymeric Laporte nastúpil aj vo štvrtkovom zápase proti Taliansku (1:0). Španieli sú jediní, komu sa na turnaji podarilo vybojovať všetkých deväť bodov a vyrovnať sa im môže už len Portugalsko v záverečnom dueli "efka" proti Gruzínsku.

Prvý výraznejší pokus si pripísali Španieli v 11. minúte. Po Navasovom centri do územia šestnástky zakončil hlavou Zubimendi, no brankár Strakosha jeho pokus vyrazil. Vzápätí sa však ukázala vynaliezavosť španielskeho tímu, Laporte poslal krížnu prihrávku cez pol ihriska na Olma, ktorý šikovne vysunul Torresa.

image

Chorváti boli pár sekúnd od veľkého víťazstva, nakoniec sa raduje Taliansko

Krídelníkovi Barcelony nestál v ceste nikto a "obaľovačkou" k vzdialenejšej žrdi otvoril skóre - 1:0. Španieli mali tempo zápasu pod kontrolou, ale zaujímavejší moment prišiel až po polhodine hry. Olmo dostal prihrávku do vápna, avšak jeho strelu zblokoval jeden z brániacich hráčov.

V 41. minúte spálil ďalšiu šancu Torres, jeho zakončenie hlavou mierilo nad konštrukciu Strakoshovej brány. Pred koncom prvého polčasu sa dostali k prvej strele na bránu aj Albánci. Spoza šestnástky vypálil Asllani a brankár Raya si pripísal dôležitý zákrok.

Krátko po zmene strán to z ťažkej pozície vyskúšal Joselu a jeho akrobatickému pokusu nechýbalo veľa. O pár minút neskôr spadol po súboji s Ajetim v pokutovom území, no hlavný arbiter faul neodpískal. Tlak Španielov dokázali Albánci zmieriť až po dvoch tretinách hry, Rayu dostal ďalekonosnou strelou do pozoru striedajúci Broja.

Španielskeho brankára natiahol aj v 77. minúte Asllani, jeho strela však mierila mimo priestoru brány. Balkánci v závere nevyužili viaceré štandardné situácie a svoju účasť na šampionáte zakončili bez gólu i bodu. Španieli v skupine neinkasovali ani raz.

01 - Modified: 2024-06-24 21:14:03 - Feat.: - Title: Chorváti boli pár sekúnd od veľkého víťazstva, nakoniec sa raduje Taliansko 02 - Modified: 2024-06-24 10:33:21 - Feat.: - Title: Dúbravka varuje pred Rumunmi: Nikdy sa nevzdávajú, musíme sa dobre pripraviť 03 - Modified: 2024-06-24 08:45:24 - Feat.: - Title: EURO 2024: Španielsku hrozia problémy kvôli hviezdnemu chlapcovi. Dôvodom sú zákony o mládeži 04 - Modified: 2024-06-24 08:16:16 - Feat.: - Title: Rozruch na EURO. Maďarský kapitán kritizoval zdravotníkov po vážnom zákroku: Boli ste tam neskoro 05 - Modified: 2024-06-24 05:46:57 - Feat.: - Title: EURO 2024: Maďarský útočník Varga na turnaji skončil, po kolízii má zlomeniny v oblasti tváre a otras mozgu
menuLevel = 2, menuRoute = sport/euro-2024, menuAlias = euro-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. jún 2024 23:19