Lukáš Dostál. FOTO: Reuters
StoryEditor

MS v hokeji: Česi zlomili kliatbu. Oslavujú nového hrdinu v bráne

24.05.2024, 13:25
Autor:
TASRTASR

Tím USA sa v základnej časti šampionátu prezentoval najlepšou ofenzívou, keď v siedmich zápasoch nastrieľal 37 gólov. Vo štvrťfinále však vyšiel naprázdno a Lukáš Dostál mohol oslavovať čisté konto.

Českí hokejisti si po dvoch rokoch zahrajú na MS opäť o medaily. Vo štvrtok dokázali zlomiť "kliatbu" súbojov s USA na domácich šampionátoch. Američania ich vyradili na šampionáte 2004 v Prahe vo štvrťfinále po nájazdoch a v O2 aréne ich zdolali aj v súboji o bronz na MS 2015.

Tentoraz však Česi našli svojich hrdinov - boli nimi autor jediného a víťazného gólu Pavel Zacha a brankár Lukáš Dostál, ktorý "vygumoval" súpera 36 zákrokmi.

Tím USA sa v základnej časti šampionátu prezentoval najlepšou ofenzívou, keď v siedmich zápasoch nastrieľal 37 gólov. Vo štvrťfinále však vyšiel naprázdno a Dostál mohol oslavovať čisté konto.

"Určite to bol jeden zo zápasov, na ktoré človek nikdy nezabudne. Pocity sú skvelé. Som na chlapcov veľmi pyšný, pretože podali fantastický výkon. Je to super víťazstvo a moja nula je len bonbónik navyše," povedal po štvrťfinálovej dráme 23-ročný brankár Anaheimu a pochválil podporu divákov v hale: "Sú od základnej skupiny fantastickí, aj pre ostatné tímy je niečo špeciálne zažiť túto atmosféru, ktorá je unikátna. Nikde inde to ani zažiť nejde."

Zápas rozhodol jediný gól, o ktorý sa v 27. minúte postaral Zacha v presilovke pri vylúčení Trevora Zegrasa. Útočník v minulosti šesťkrát odmietol pozvánku do českej reprezentácie, teraz sa však stal miláčikom tribún. Puk sa do bránky Charlieho Lindgrena dostal od jeho rebier po tvrdej strele Davida Špačka od modrej čiary. Tá ešte predtým zlomila hokejku Brocka Nelsona.

"Dostal som to do rebier. Trochu to zabolelo, ale to je dobrá bolesť. Bral by som ju aj ďalej," povedal 27-ročný hráč v rozhovore pre české médiá. "Okrem bolesti som cítil eufóriu. Naskákali na mňa hráči, videl som striedačku, fanúšikov. Paráda. Keď začali chlapci skákať chvíľu pred koncom po zakázanom uvoľnení Američanov, tak to bola vec, ktorá mi už pár rokov veľmi chýbala. Takto sa radovať na českej striedačke a vypočuť si českú hymnu."

Zacha potvrdil, že hlavný cieľ českého tímu je dokráčať k titulu svetových šampiónov: "O zlate sa bavíme odkedy sme sem prišli. Som rád, že sme zdolali USA, ale až v sobotu proti Švédsku to bude zápas, ktorý rozhodne o tom, či to bude výborný šampionát. To bude najdôležitejší zápas. Štvrťfinále sme zvládli trochu aj vďaka šťastiu, ale podali sme výborný výkon."

Ani on nezabudol vyzdvihnúť výkon Dostála: "Keď máte takto pokojného brankára, tak vyhrávate. Nepustil žiadny puk na dorážku, oni by z toho mali veľa šancí, pretože v tomto vyniká Brady Tkachuk. Ale keď Lukášovi nič nevypadlo, odobral im veľa možností na skórovanie."

Česi sa v semifinále v sobotu od 14.20 h stretnú so Švédskom a tento súboj bude pikantný najmä pre Davida Pastrňáka. Zo Švédska totiž pochádza jeho partnerka, s ktorou má malú dcérku.

"Už bolo na čase, ešte som tento súboj nemal. Určite to bude v našej rodinke špeciálne a veľmi sa na to teším. Trvalo to asi sedem rokov. Veľmi sa teším a som na to zvedavý," smial sa útočník Bostonu.

"Prežívam neskutočnú radosť a som pyšný na výborný tímový výkon. Hlavne som rád, že sme to zvládli pre náš národ. To, čo už dva týždne prežívame, je niečo neskutočné. Sme veľmi radi, že sme dokázali vyhrať a tento krásny turnaj si predĺžili do boja o medaily. Atmosféra tu v Prahe, to je niečo úplne iné ako v NHL. Tam sa veľmi nefandí, Európa vie fandiť oveľa lepšie. Všetci spoločne a hlavne fandia celý zápas," zdôraznil Pastrňák.

Súper pre Česko vzišiel zo severského derby v Ostrave, do ktorého vstupovali Švédi v pozícii favorita. Fínov prestrieľali 35:20, ale rozhodli až v predĺžení. Faul Konstu Heleniusa potrestal gólom v presilovke Joel Eriksson Ek. "Tri korunky" tak vyhrali aj ôsmy zápas na týchto MS, na ktorých ešte ani raz neprehrávali.

Fínov držal dlho nad vodou brankár Emil Larmi, ktorý zastavil 33 z celkovo 35 striel. Asistenciu pri víťaznom góle si pripísal obranca Victor Hedman: "Čakali sme na svoju šancu. Ich brankár bol fenomenálny, ale neboli sme frustrovaní. Vedeli sme, že to príde. Zvládli sme náročnú bitku a teraz sa pripravujeme na ďalšiu. Semifinále proti Česku, to bude fenomenálny zážitok. Som nadšený z príležitosti hrať pred 18-tisíc divákmi. Dobre sa vyspíme a potom pôjdeme do Prahy."

 

Semifinále, sobota 25. mája /Praha/:

      14.20 h: Švédsko - Česko

      18.20 h: Kanada - Švajčiarsko

MS v hokeji 2024

01 - Modified: 2024-05-30 10:54:46 - Feat.: - Title: V "slovenskej" skupine došlo k dvom zmenám. Hráči definitívne spoznali súperov na MS v hokeji 02 - Modified: 2024-05-28 15:00:21 - Feat.: - Title: Má slovenská reprezentácia šancu dosiahnuť na medailu? Najskôr musí zažehnať hroziacu pohromu 03 - Modified: 2024-05-27 14:42:46 - Feat.: - Title: Hviezdy z NHL nad ním dvíhali obočie, potom hrali zaňho. Kto je tréner majstrov sveta Rulík? 04 - Modified: 2024-05-27 10:07:08 - Feat.: - Title: Ohlasy médií: Bláznivá párty. Pastrňák dopísal českú ľudovú rozprávku, bude žiť navždy 05 - Modified: 2024-05-27 10:10:28 - Feat.: - Title: Česko je na nohách. Hokejisti vo finále porazili Švajčiarov a oslavujú domáci titul
menuLevel = 2, menuRoute = sport/ms-v-hokeji-2024, menuAlias = ms-v-hokeji-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. jún 2024 06:20