StoryEditor

Rozsudok v procese s Dušanom Kováčikom

24.05.2022, 10:57
14:18

Dnešný online prenos sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

14:14

„Pravdu máme my a obhájime si ju,“ vyjadril sa po skončení procesu Erik Magál, právny zástupca Dušana Kováčika. Nevylúčil podanie mimoriadneho opravného opatrenia, ústavnú sťažnosť alebo podanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva. Tvrdí, že senát nedovolil prečítať všetky dôkazy, ktoré boli v prospech ich klienta. „Tie skutky sa  nestali,“ odmieta Magál dnešné rozhodnutie proti jeho klientovi.

14:09

„Bývalý špeciálny prokurátor počas procesu spochybňoval výpovede jeho podriadených o tom, ako sa zaujímal o prípad Kudličku. Som rád, že súd uveril týmto výpovediam,“ dodal prokurátor Michal Šúrek.

14:04

Prokurátor Michal Šúrek z Úradu špeciálnej prokuratúry sa vyjadril aj k bodom, v ktorých senát uznal obžalovaného za nevinného. „Súd nepovedal, že sa skutky nestali, ako to tvrdila obhajoba,“ myslí si.

13:53

Kováčikovi pomohlo pri určovaní jeho trestu aj to, že bol oslobodený spod obžaloby v časti spolupráce s mafiou. Práve v tomto bode mu totiž hrozila najvyššia hranica trestu. Súd posudzoval iba činy, kde je trestná sadzba do 16 rokov.

13:52

„Nie je to dobrý signál toho, čo sa tu dialo v minulosti,“ povedal po vyhlásení rozsudku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

13:46

Proces na Najvyššom súde sa skončil. Dušan Kováčik nastúpil na výkon trestu priamo z pojednávacej miestnosti.

13:45

„Vzhľadom na to, že sa obžalovaný obohatil, pristúpil súd k pokute 100–tisíc eur,“ rozhodol senát. Rovnakú sumu pritom mala mafia sprostredkovať za prepustenie bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017. Polovica z úplatku mala ísť Kováčikovi a zvyšných 50–tisíc eur sa rozdelilo medzi ostatných ľudí, ktorí objednávku pomáhali zariadiť. Medzi nimi bol aj Ľudovít Makó.

13:42

Senát tiež prihliadol pri rozhodovaní o výške trestu k faktu, že Kováčik dovtedy nebol súdený. Priťažujúcou okolnosťou bola jeho riadiaca funkcia v čase, kedy úplatok prebral. 

13:40

Najvyšší súd označil pôvodný trest 14 rokov pre Kováčika za neprimeraný. Podľa neho zohľadnili, že niekdajší špeciálny prokurátor neohrozil nikoho na živote. 

13:37

„Dôležitým a podstatným faktorom sú svedecké výpovede prokurátorov z Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré hovoria o iniciatíve obžalovaného,“ zdôvodňuje sudca Štift.

13:36

„Skutol sa stal a spáchal ho obžalovaný,“ číta ďalej rozhodnutie predseda senátu Peter Štift v časti, prečo Kováčika uznali vinným z prijatia úplatku. Kľúčovou postavou v procese bol Ľudovít Makó a jeho výpoveď o tom, ako priniesol peniaze Kováčikovi do kaviarne v Bratislave. ,,Svedkovia pri svojom svedectve nekriminalizujú len obžalovaného, ale aj svoje osoby,” zdôraznil súd o kajúcnickoch.

13:30

Výpoveď Ľudovíta Makóa podľa senátu nepotvrdila, že by mal svedok niečo spoločné so zločineckou skupinou takáčovcov. Súd tým argumentuje v časti, prečo sa rozhodol oslobodiť Kováčika spod prvého bodu obžaloby, ktorý sa týkal spolupráce s mafiou.

13:16

V prípade, že by Kováčik finančný trest neuhradil, navýši sa mu pobyt vo väzení o ďalší rok. Najvyšší súd tak nepotvrdil prísnejší trest 14 rokov za mrežani, ktorý dostal exšéf špeciálnej prokuratúry vlani na jeseň.

13:14

Súd uložil Dušanovi Kováčikovi trest osem rokov vo väzení a pokutu 100–tisíc eur.

13:12

Najvyšší súd zrušil rozsudok v bode obžaloby, pri ktorom bol Kováčik odsúdený za spoluprácu s mafiánskou skupinou. Uznal ho však za vinného z prijatia úplatku.

„Bývalý prokurátor Dušan Kováčik sa uznáva sa za vinného, že v nezistený deň od Ľudovíta Makóa prevzal 50–tisíc eur ako odmenu za to, že intervenoval u prokurátorky Blanky Godžovej,“ číta sudca rozhodnutie.

13:09

Predseda senátu Peter Štift číta rozsudok.

13:08

Na pojednávanie sa opäť nedostavila manželka Dušana Kováčika, ktorá tiež podala odvolanie voči rozsudku a aj jej hrozí prepadnutie majetku. Prvé minúty po vstupe do súdnej siene mohli kameramani snímať obžalovaného. 

12:59

Ak by Najvyšší súd potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, do väzenia by ho eskortovali priamo z dnešného pojednávania.

12:56

„Som prípravený na oslobodenie alebo na zrušenie rozsudku,“ vyhlásil obžalovaný počas príchodu na súd.

12:54

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prichádza k budove Najvyššieho súdu krátko pred pojednávaním.

12:48

S menom Dušana Kováčika sa spája niekoľko káuz. V minulosti odmietol vyšetrovať Ladislava Bášternáka pri podozrení z daňového podvodu. Prokuratúra vtedy tvrdila, že nešlo o trestný čin. V marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave, že Bašternák sa dopustil podvodu a vymeral mu trest na päť rokov vo väzení a päťročný zákaz podnikania. V januári ho prepustili z väzenia. 

12:46

Šéf takáčovcov Ľubomír Kudlička rovnako odmieta, že by sa spoza mreží dostal s pomocou úplatku. „Žiadne peniaze nešli Kováčikovi, Matej Zeman si nechal peniaze a mňa podviedli. Keď Böhm zistil, že sa na to pýtam, zľakol sa a poslal peniaze naspäť Potom som sa dozvedel, že celé vybavenie môjho prepustenia vzniklo pri bujarej zábave Böhma a Zemana.A tak sa stalo, že nastala táto obrovská kauza s uplácaním doktora Kováčika,“ vypovedal Ľubomír Kudlička vlani v novembri pred súdom v inom spore. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry minulý rok v júli podal obžalobu na 16 osôb, ktoré obviňujú z 24 skutkov. Medzi nimi je zosnovanie zločineckej skupiny známej ako takáčovci a vydieranie.

Kudlička si odpykáva trest 25 rokov vo väzení potom, ako ho v roku 2020 odsúdili v prípade objednávky vraždy prievidzkého podnikateľa Romana Krajčiho. Muža popravili pred jeho domom v roku 2006. Kudlička si podľa rozsudku objednal vraždu u sátorovcov, ktorí pôsobili najmä na juhu Slovenska.

12:26

Špecializovaný trestný súd v Pezinku ešte minulý rok odsúdil k trestu 14 rokov väzenia a prepadnutia majetku pre spoluprácu Kováčika s mafiou a prijatia úplatku 50-tisíc eur za to, že zariadil prepustenie bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzenia v roku 2017. Dušan Kováčik sa proti tomu odvolal.  „Tvrdím to teraz a budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli, týchto skutkov som sa nedopustil," vyhlásil obžalovaný.

10:57

Najvyšší súd dnes o 13.00 vyhlási rozsudok v odvolacom procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
18. apríl 2024 04:22