StoryEditor

Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka

11.07.2022, 09:07
13:36

Pojednávanie pokračuje. Až do prerušenia sa budú čítať niektoré výpovede z vyšetrovania. Na august nie sú naplánované nijaké pojednávania. V septembri súd plánuje vypočuť Petra Tótha.

Dnešný online prenos sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

12:59

Pojednávanie bolo prerušené. Nasleduje obedná prestávka.

12:59

Odborník Matej Krásek si myslí, že niektoré súvislosti sú nesporné. „Písali si s Kočnerom o kývaní zubov a o tom, že nakoniec jeden vypadol. A to sa stalo ráno tesne predtým, ako bola oznámená vražda Jána Kuciaka,“ povedal expert.

12:55

Obhajkyňa Aleny Zsuzsovej vyhlásila, že pravý význam dokážu objasniť len účastníci komunikácie.

Naopak, zástupca Kuciakovcov Roman Kvasnica hovorí, že ide o mimoriadne silný dôkazný materiál. „Vidno, že to očakávanie vyvrcholilo v deň vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“

12:40

Sudkyňa požiadala Mariana Kočnera, aby sa vyjadril k dôkazu.
„Pán magister nevie vysvetliť, ktorá šifra čo znamená. Som presvedčený, že keby sme dali urobiť posudok jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra alebo lingvistom, bol by výsledok úplne iný,“ povedal obžalovaný.

„Čo sa týka kožných chorôb, tak išlo o zber podpisov pre stranu Cieľ. A nedočkavosť spočívala v tom, či bude možné doložiť podpisy ministerstvu vnútra tak, aby bola strana zaregistrovaná,“ vyhlásil Kočner.

„Sám trpím histamínovou intoleranciou a jedným z príznakov sú vyrážky. Reaguje nielen na stravu, ale aj na psychiku jednotlivca. V čase zbierania podpisov som bol v psychickom vypätí,“ vysvetľuje.

12:10

Prokurátor sa pýta na účel šifrovania komunikácie. „Zmysel je v tom, aby sa v informáciách nevyznala tretia strana. Čo je účelom každej šifrovanej komunikácie,“ odpovedal expert.

Slova sa teraz ujal obžalovaný Kočner. Posmešne sa opýtal. „Aký vidíte zmysel používania šifier v šifrovanej komunikácii?“ „Zdá sa, že aj v šifrovanej komunikácii sa aj účastníci zdráhali hovoriť o všetkom otvorene," odpovedal Karásek.

12:05

Odborník hovorí, že medzi 18. januárom a 8. marcom 2018 stúpa tématika s názvom „vyriešiť,“ - že treba niečo vyriešiť. Medzi 15. a 18. februárom zase dosahujú vrchol správy o kožných chorobách.

11:55

„Koľkokrát ste sa stretli s osobami, ktorých správy ste posudzovali? Opýtali ste sa ich, ako tu správu mysleli?,“ pýta sa obhajkyňa Darka Dragića.

„Nestretli sme sa s nimi. My sme posudzovali ich správy a nie ich osoby. Úprimne poviem, že ani neviem, či sme ich mohli vyhľadať,“ dodal Karásek.

11:54

„Najdôležitejšie sú témy zubov, kožných chorôb a nedočkavosti,“ vysvetľuje odborník.

V posudku sa ku jednotlivým šifrám viaže časová os. V nej vidno, kedy sa ktoré šifry opakovali načatejšie. V prípade vraždy Kuciaka ide o šifru vypadnutého zubu.

11:42

Obhajcovia sa pýtajú, kto robil výber správ, ktoré na Univerzite Komenského skúmali.

„Prechádzali sme celou komunikáciou. Nerozhodovali sme, ktoré budeme skúmať a ktoré nie. Vyhodnocovali sme pritom, ktoré správy sú dôležité. Nerobili sme rozbor správ „Dobrú noc“ a podobne,“ odvetil odborník.

11:39

„Čo znamená, že význam ktorý je napísaný v SMS-ke, nezodpovedá jej skutočnému obsahu?“ zaznela otázka z lavíc obhajoby.

Karásek hovorí o tom, že v komunikácii je mnoho častí, kde sa účastníci nebavia doslovne. Poukazuje na prezývky, ktoré sa používajú čisto kontextuálne. Zároveň spomenul príklad, kedy sa účastníci komunikácie chceli radšej stretnúť osobne, alebo museli napísať správu pochopiteľným spôsobom.

11:32

Kočner sa ďalšími otázkami snaží spochybniť svedka. Číta pritom zložité názvy jeho publikácií, pričom si pomáha spisom, ktorý má položený pred sebou. Spomenul publikácie o indickej kultúre a hnutie Haré Krišna. „Pán obžalovaný, čo to tu čítate?" pýta sa predsedníčka senátu Sabová a napomína ho, že zložka, ktorú má Kočner pred sebou, nebola vykonaná ako dôkaz. V sále bolo počuť tichý smiech.

11:27

Obžalovaný Kočner skúma odbornosť Mateja Karáska. Zaujíma sa o odbor religionistika. Karásek mu vysvetľuje, že si ju nemá mýliť s teológiou. Venujem sa symbolickej antropológií a sektám.

„Je vašou najväčšou špecializáciou indická kultúra?" pýta sa Kočner. „Viem, kam mierite. Bez ohľadu na to, či sa bavíme o Indii alebo svedkoch Jehovových, som antropológ a skúmam komunikáty,“ odvetil mu Karásek. 

11:15

Čítanie skončilo. Procesné strany považujú rozsah prečítaného dôkazu za postačujúci.
Nasleduje samotný výsluch svedka.

11:12

K dôkazu sa v minulosti už prvostupňový súd vyjadril, keď v septembri 2020 skonštatoval následovné: „Nemožno za všetkým vždy silene vidieť šifru či inak kódovanú komunikáciu, ktorá nikdy nemá mať doslovný gramatický význam a na základe toho fabulovať vlastný príbeh. To platí o to skôr, ak sa o taký výklad pokúša osoba, ktorá nebola účastná tejto komunikácie a zmysel použitých slov či emotikonov si len dodatočne voľne domýšľa.“ Argumentuje pritom tým, že išlo o súkromnú komunikáciu, ktorá je vysoko subjektívna.

11:02

Konverzáciu v metaforách priznávajú aj samotní obžalovaní vo svojich správach. Šifrovanie došlo do takého štádia, že v jeden deň sa museli stretnúť osobne, lebo Kočner nechápal, čo mu Zsuzsová píše. Tá mu nakoniec navrhla, že mu to napíše iným spôsobom. „Tak, aby si pochopil", napísala v správe obžalovaná. 

10:56

Vypadnutý zub

V deň Kuciakovej vraždy 21. februára 2018 si Kočner so Zsuzsovou písali o vypadnutom zube. Pokiaľ ani jednému z nich nevypadol zub, išlo podľa odborníkov o šifru.

V šifrách sa niekedy nevyznali ani samotní zainteresovaní. V jeden deň písal prvý účastník konverzácie o „neúspechu našich“ na zimných olympijských hrách, načo druhý zareagoval, že ešte nemal kávu. So správou zaslal aj nechápavého smajlíka.

10:41

Podľa posudku obsahuje komunikácia medzi Kočnerom so Zsuzsovou niekoľko šifier. V jednej z konverzácií sa zhovárajú o ekzéme, na ktorý ma pomôcť „krém“. Ekzém sa opakovane vyskytuje na líci, čele alebo brade Kočnera, pričom Zsuzsová má stále chodiť riešiť a vybavovať krém. „Povedala som ti, že si idem riešiť veci,“ odkázala mu v Threeme. Pokiaľ v tom čase ani jeden netrpel ekzémom a nekúpili žiaden krém, išlo o šifru.

10:28

Podľa názoru autorov posudku sa Threema nemá čítať doslovne, ale v kontexte odohrávajúcich sa udalostí. Komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou vyhodnotili ako komunikáciu k pripravovaným vraždám.

10:22

Prokurátor číta teoretickú časť posudku. Marian Kočner zatiaľ trávi čas za počítačom. Darko Dragić sa rozpráva so svojou obhajkyňou a právny zástupca obžalovaného Kočnera Marek Para si zapisuje poznámky. Ostatní sedia so zvesenými hlavami a počúvajú. Znalecký posudok má zhruba 60 strán. 

10:12

Posudok má vytýčených niekoľko cieľov. Medzi nimi sú:
1, Vykonať kvalitatívnu analýzu.
2, Uviesť, či sa v komunikácii dajú identifikovať pasáže, ktoré možno vyložiť ináč ako doslovne.
3, Či sa v komunikácii nachádzajú šifry.

09:56

Pojednávanie pokračuje. Súd pristúpi k vypočutiu svedka Mateja Karáska, ktorý vypracoval odborné vyjadrenie.

Karásek sa v plnom rozsahu odvoláva na písomne vypracované odborné vyjadrenie.

09:41

Súd teraz zvažuje, či dôkaz pripustí a akým spôsobom bude vykonaný.

O slovo sa prihlásil zástupca Kuciakovcov Roman Kvanisca. „Súhlasím s tým, aby sa dôkaz vykonal ako odborné vyjadrenie. Práve preto, že my sme nenašli odbor a odvetvie na posudzovanie tejto problematiky a navrhujem, aby prítomný magister Karásek bol vypočutý ako svedok.“

Pojednávanie je prerušené. Senát sa ide poradiť.

09:34

Prebiehajú procesné úkony. Prokurátori žiadajú vypočutie Mateja Karáska. Jedného z autorov posudku, v ktorom sa hovorí, ako treba čítať konverzáciu v Threeme medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Karásek pôsobí ako odborný asistent na Katedre porovnávacej religionistiky na Univerzite Komenského.

09:16

Samosudkyňa Ružena Sabová otvorila dnešné pojednávanie. Z obžalovaných je dnes prítomný len Marián Kočner a Darko Dragić. Alena Zsuzsová a Dušan Kracina súhlasili s priebehom konania bez ich prítomnosti.

09:08

Hlavné momenty včerajšieho dňa:

  • Kajúcnik Bernard Slobodník opísal stretnutia na šiestom poschodí Transpetrolu.
  • Políciu mal odtiaľ riadiť nitriansky oligarcha Norbert Bödör.
  • Bývalý šéf finančnej polície priznal komunikáciu so zavraždeným novinárom Kuciakom.
  • Bödör si podľa výpovede pravidelne telefonoval s politickými špičkami. 
09:03

Dnes pokračuje hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Obvinení sú Marián Kočner a spol v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade prípravy vrážd prokurátorov. 

Na pojednávaní by mal byť predložený nový dôkaz, ktorý ešte pred súdom nebol vykonaný. Týkať by sa mal komunikácie medzi Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou.

14:36

Pojednávanie bude pokračovať zajtra o 9.00 hod., kedy by mali zaznieť nové dôkazy z komunikácie medzi Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou.

Dnešný online prenos sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

14:22

Výsluch svedkyne skončil. Pojednávanie bude pokračovať čítaním zo zápisnice. 

14:21

Po výpovedi svedkyne sa o slovo prihlásil Dušan Kracina. Vyhlásil, že sa potvrdzuje jeho verzia: že pre Andruskóa pracoval, že odsúdený hrával automaty, že sa on sám nepremával autom pred domom počas zásahu polície, keď sedával dlho v aute, tak sa nebál o život, ale hral sa na mobile a prezeral pornostránky.

14:13

Prágay objasnila, že posledného dva a pol roka s Andruskóom už nekomunikujú.

13:51

Svedkyňa opísala, ako jej partner pôsobil v obdobil vraždy Jána Kuciaka. „Správal sa nervózne, stále mal telefón pri sebe, aj keď išiel do sprchy," spomína si svedkyňa. V spoločnej domácnosti žili od konca roka 2017. Celý čas sa pritom správal nervózne.

13:48

Pojednávanie pokračuje. 

Prokurátori navrhli vypočuť Szabinu Prágay, družku Zoltána Andruskóa.

„Všetko som sa dozvedela až keď po Zoltána prišla polícia a potom z toho, čo mi povedal. On nikdy predo mnou nič nehovoril. Marčeka a Szabóa poznám, chodili do pizzerie, skamarátili sa," povedala svedkyňa.

12:26

Pojednávanie je za účelom obednej prestávky prerušené. Pokračovať sa bude o 13.05 hod.

12:25

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Roman Kvasnica vysvetlil, prečo je výpoveď Bernarda Slobodníka dôležitá. Podľa jeho názoru mohol Ján Kuciak komunikovať s Bernardom Slobodníkom tak, ako to popisuje obžalovaný Kočner. „Z výpovede svedka vyplýva, že polícia potrebovala sama na seba vyvíjať tlak, aby mohla vyšetrovať, čo nepochybne videlo ku vražde Jána Kuciaka, dodal Kvasnica.

12:21

O slovo sa prihlásil Marián Kočner. Chce sa vyjadriť k výpovedi svedka. „Maroš Žilinka dozoroval kauzu Technopol od roku 2015. Nie od roku 2017, ako tvrdí svedok. Takže sa nič nemohlo zrýchliť,“ vysvetľuje Kočner, pričom spochybňuje slova svedka.

„Svedok tvrdí, že neposkytoval informácie zo živých spisov. Z komunikácie však vyplýva, že svedok dlhodobo informoval Jana Kuciaka aj Annamáriu Dömeovovú. Ja to nazývam únik informácií z bezpečnostných zložiek štátu,“ uzavrel svoje slovo obžalovaný.

11:53

Obhajca Mariána Kočnera Marek Para sa pýtal na to, ako vykonával svedok príkazy od Norberta Bödöra a či odmietlol nejaké úlohy vykonávať.

„Čo sme mohli robiť. Veď nás dávali psychicky dole. Stále nás sledovali. Na spodku svojho auta som si našiel GPS. Viem, že žijete len vo svete peňazí, ale sú aj iné hodnoty", odpovedal rozhorčený Slobodník.

11:43

Kočner sa pýta, ktoré veci naštartovala novinárska práca Jána Kuciaka.

„Podrobnejším vysvetlením pomohla Technopolu, alebo aj kauze Donovaly. Ale bližšie som sa tým nezaoberal,“ odpovedal svedok.

11:37

Prokurátor sa pýta, čo sa dialo v kauze Technopol po tom ako ho začal dozorovať prokurátor Žilinka.
„Začalo sa vo veci rýchlejšie konať. Kauza sa začala ťahať rýchlo a pribúdali obvinenia,“ odvetil svedok.

11:26

Svedka sa teraz pýtajú prokurátori. Slobodník odpovedá zväčša tým spôsobom, že sa k daným otázkam už vyjadril a opakuje slová z predošlej výpovede.

Kvôli opakovaniu pôsobí podráždene a do mikrofónu už skoro kričí.

Kočner sleduje odpovede opretý s prekríženými rukami na prsiach.

11:03

Slobodník popiera, že by vstúpil do prípadu kauzy zmeniek. „Boli požiadavky aj v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej, aj v kauze Technopol, aby bolo oddialené obvinenie,“ ozrejmil svedok.

10:58

Samosudkyňa Ružena Sabová si vzala slovo a pýta sa, kde, kedy a s kým sa svedok bavil o Kočnerovi. „Predovšetkým na šiestom poschodí budovy Transpetrolu, na popud pána Bödöra alebo pána Gašpara, zúčastňovali sa aj pán Krajmer a Hraško. Bolo to aj v priestoroch centrály SBS Bonul, kde bol pán Bödör, Gašpar a ja. Boli to stretnutia v súvislosti s kauzou markizáckych zmeniek a kauzou Technopol,“ objasňoval kajúcnik.

10:51

Kočnera zaujíma, či sa svedok stretol s novinárkou z Aktualít Annamáriou Dömeovou. Ružena Sabová však obžalovaného prerušila a žiadala ho, aby sa sústredil na obsah. „Ale my budeme žiadať, aby sa prečítala komunikácia medzi pánom Kuciakom a Dömeovou a dokážeme, že svedok klame,“ objasnil svoje kroky obžalovaný.

Slobodník zároveň poprel, že by poskytol informácie o kauze Jopi Trade alebo o čínskej práčke.

10:48

Obvinený sa pýta, či svedok vynášal informácie pre novinárov. „Nikdy som nepovedal niečo konkrétne a doslovné zo spisu. Niekedy sme už boli v takej situácii, že keď sme niečo chceli vyšetrovať, tak sme museli urobiť určité kroky, aby niečo v tých novinách bolo napísané. Otvorene hovorím, že ani Bödör ani Gašpar nám tým pádom nemohli hovoriť, že sa nemôže postupovať. Ale neboli to listinné alebo iné dôkazy zo spisov," povedal kajúcnik.

10:45

Svedka sa teraz pýta Marián Kočner.

„Poskytovali ste informácie z vyšetrovania iným tretím osobám,“ pýta sa Kočner.

„Pánovi Gašparovi, Hraškovi, Bödörovi alebo Krajmerovi som poskytoval informácie o stave konania, nakoľko si to odo mňa žiadali. Ale mal som pocit, že išlo len o moju kontrolu, lebo riaditeľ Hraško si tieto informácie mohol získať aj sám. Išlo len o kontrolu, či jedna alebo druhá strana nezavádza. To bol premyslený systém, prirovnal by som to k spravodajskej službe," odvetil Slobodník.

10:40

Slobodník hovorí, že Bödör mal politické krytie. „O tom budem ale hovoriť vo svojej kauze,“ dodal.

„Bez toho, aby to takto bolo, tieto osoby nemohli riadiť mocenské zložky, a to nehovorím len o polícii," Kajúcnik tak naznačuje, že vtedajšia vládna garnitúra dovolila ovládnuť súkromnému podnikateľovi dôležité úrady.

10:36

Svedok hovoril aj o tom, ako sa Gašpar chystal na stretnutie s vtedajším premiérom Robertom Ficom. Na tomto stretnutí ho mal informovať o vyšetrovaní vraždy novinára. „Vyriešte si to. Mám ísť za šéfom – Ficom a ešte to nemám preštudované, aby som ho informoval. To bolo asi 10 alebo 15 dní po udalosti," vypovedá Slobodník.

10:31

Slobodníka následne z dovolenky stiahli. „Na šiestom poschodí ma čakali Peter Hraško, Róbert Krajmer, Norbert Bödör aj Tibor Gašpar. Pýtali sa, prečo som si písal s Kuciakom, ževraj som mu dal nejaké listinné dôkazy. Ani v tej dobe som im neuviedol, že pri druhom stretnutí sme sa bavili o Technopole a že dal som mu nejaké moje odborné sylaby, aká situácia mohla prebehnúť v kauze Technopol, ale on o tom všetkom už mal vedomosť," hovorí Slobodník.

10:28

Prokurátor sa teraz pýta na Slobodníkov vzťah s Jánom Kuciakom.

Podľa kajúcnika sa stretol s poškodeným asi dvakrát. Pričom sa bavili o odborných témach. Spomenul kauzu Mochovce. „Tibor Gašpar a Bödör disponovali zrejme so všetkými úkonmi, ktoré boli na začiatku tohto konania urobené. Bolo to asi desať dní po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Volal mi pán Hraško na dovolenku a pýtal sa ma, či som komunikoval s pánom Kuciakom a o čom. Povedal mi, že mám šťastie, že som sa priznal, lebo v telefóne sú asi dve esemesky medzi nami," spomína Slobodník.

10:24

Podľa Slobodníka vyšetrovateľ v Nitre Stahl vedel, že požiadavky v kauze Technopol idú od Norberta Bödöra. „Človek bol medzi dvoma mlynskými kameňmi, ale tá moc tých ľudí bola veľká,“ spomína kajúcnik.

10:22

Prokurátor sa pýta, prečo sa oligarcha Bödör zaujímal o prípadu Technopol, keď sa ho priamo netýkalal? „Jednoznačne z toho vyplývalo, že pán Bödör chce pomôcť pánovi Kočnerovi. A ako sme ho vnímali ako biznismana, tak určite to nebolo len tak pre kamarátstvo,“ odvetil Slobodník.

10:21

Slobodník sa mal o tejto veci rozprávať aj s vtedajším špeciálnym prokurátorom. „Komunikoval som s Dušanom Kováčikom o tejto veci. Ak sa dobre pamätám, aj s pánom Žilinkom som o tejto veci komunikoval, že aké je vykonané dokazovanie a že kam pôjde spis, aby som organizačne nariadil veci," zaspomínal si Slobodník. „Kováčik o tejto veci vedel a mal tieto informácie od pána Bödöra a pána Gašpara,“ dodal kajúcnik.

10:18

Svedka sa teraz pýta prokurátor.

„Kto rozhodoval, komu bude prípad Technopol pridelený v Nitre,“ pýta sa. „Rozhodol o tom pán Bödör, prípad bol pridelený pánovi Stahlovi."O tom, že prípad treba presunúť z Banskej Bystrice preč, rozhodol dozorujúci prokurátor Maroš Žilinka.

10:15

„Bödör mi povedal, že je pripravených 300-tisíc eur, ak sa splnia jeho požiadavky," povedal kajúcnik.  Zároveň tvrdí, že nikdy od Kočnera peniaze nezobral.

10:13

Svedok opisuje vyšetrovanie Kočnerovich blízkych.

„O tento prípad sa veľmi aktívne zaujímal Norbert Bödör a aj vtedajší prezident Tibor Gašpar aj vtedajší šéf agentúry NAKA Peter Hraško. Niekoľkokrát som bol zavolaný na šieste poschodie budovy Transpetrolu, kde počas obdobia konca roku 2017 až február 2018 sa o to veľmi intenzívne pán Bödör zaujímal. Dal mi požiadavku, teda príkaz, že sú potrebné trestnoprávne kroky v dobe okolo januára 2018. Norbert Bödör ma žiadal, aby bolo vznesenie obvinenie čo najviac odložené. Ide zhruba o 10 až 15 dní, lebo v tom čase prebiehalo obchodno-právne konanie okolo Technopolu," vyjadril sa obšírne Slobodník.

10:07

Vo svojej výpovedi hovoril o kauze Technopol, ktorý vyšetrovala finančná polícia. „O prípade som na začiatku nič nevedel,“ povedal Slobodník.

„Zaujímavý bol rok 2017- 2018, kedy dochádzalo k určitým posunom. Denisa Pávekova sa chcela zmocniť niektorých akcií v Technopole," spomína kajúcnik.

„Celý prípad nadobudol nové skutočnosti v roku 2016 kedy bolo nové vedenie, kedy bol za šéfa zvolený Jozef Dučák starší.Progresivný zlom nastal v roku 2017 kedy prípad začal dozorovať Maroš Žilinka. Vtedy sa rozhodlo, že spis sa pridelí do Nitry. V roku 2018 je vznesené ďalšie obvinenie pánovi Horváthovi Šabíkovi, Pávekovej. Následne sa zaisťujú ďalšie dôkazy," povedal Slobodník. 

10:00

Slobodník na začiatku výpovede povedal, že obžalovaných nepozná. Kočnera vraj videl dokopy trikrát. Zväčša na chodbách úradov, kde bol kvôli nejakým úkonom. Pri týchto príležitostiach sa s ním nerozprával.

09:49

Začína výsluch Bernarda Slobodníka. Na začiatku uviedol, že v súčasnosti je dôchodca.

09:48

Kajúcnik Bernard Slobodník je bývalým šéfom finančnej polície. Podľa jeho slov sa v minulosti o prípad vraždy Jána Kuciaka aktívne zaujímal vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar aj expremiér Robert Fico. Je obvinený z viacerých korupčných činov. Sám priznal, že bol súčasťou zločineckej skupiny, ktorá pôsobila na policajnom prezídiu.

09:38

Zvukové zariadenie je opravené a pojednávanie pokračuje. Prebiehajú procesné úkony. Bernard Slobodník sedí na lavici svedkov so zvesenou hlavou a rukami prekríženými na prsiach, pričom zaujal miesto čo najďalej od obžalovaných.

09:22

Z dnešného pojednávania má byť vytvorený zvukový záznam. Nastala však technická chyba, kvôli ktorej bude do jej odstránenia pojednávanie prerušené.

09:16

Hlavné momenty včerajšieho dňa:

  • Vypovedal Štefan Mlynarčík, ktorý sledoval Jána Kuciaka. Bol členom komanda, ktoré naverboval Peter Tóth.
  • Mlynarčík bol presvedčený o tom, že sledovanie vykonáva pre štát.
  • Podľa Kočnera museli o činnosti komanda vedieť aj iné zložky štátnej moci. Spomenul Kriminálny úrad finančnej správy, Ľudovíta Makóa a políciu.
  • Vypovedali experti o extrahovaní dát z USB nosičov a externých diskov, ktoré zhabali Mariánovi Kočnerovi.
09:04

Dnes pokračuje hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Obvinení sú Marián Kočner a spol v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Pojednávania by sa mal zúčastniť aj kajúcnik Bernard Slobodník.

16:17

Dnešný online prenos sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

16:13

Pojednávanie bude pokračovať zajtra o 9.00 hodine, kedy by mal vypovedať kajúcnik Bernard Slobodník.

15:57

Ružana Sabová vyhlásila výpoveď kriminalistov za ukončenú. Do konca dnešného pojednávania sa budú čítať ešte listinné dôkazy.

Jeden z prokurátorov číta zo spisu, pričom mu nikto nevenuje zvláštnu pozornosť. Marián Kočner diskutuje so svojím obhajcom. Podobne aj Darko Dragić. Dušan Kracina sedí so zvesenou hlavou. Pôsobí unavene. Niektorí príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže vypadajú nesústredene. Rozhliadajú sa po súdnej sieni a čakajú na koniec čítania.

15:31

Marián Kočner sedí napravo od znalca, pričom javí záujem o preberanú vec. Celý čas má na očiach okuliare a aktívne sa pýta. Keď odborník odpovedá, mračí sa naňho. Expert sa napohľad cíti nepríjemne.

Na konci výpovede znalca, ktorý skúmal USB kľúče sa obžalovaný prihlásil o slovo.

„Z výpovede kriminalistu je zrejme, že pokiaľ by ktokoľvek skopíroval predmetné USB kľúče pred tým, ako ich dostal odborník do ruky, nie je možné túto skutočnosť zistiť,“ vyjadril sa Kočner.

15:19

„Vedeli by ste z USB kľúča zistiť, keby niekto z neho stiahol informácie pred tým, ako ste ho dostali od vyšetrovateľov,“ zaujíma sa Marián Kočner.

„Z USB kľúča nie, odpovedal expert.

15:13

Zástupca Kuciakovcov Kvasnica sa pýta, či sa dá zistiť, čo bolo v originálnych súboroch zmenené.

„Je to možné porovnaním zmeneného súboru s originálom,“ odvetil odborník.

14:55

Kočnerov obhajca chce vedieť, či je možne časové značky súborov zmeniť podľa vlastného uváženia.

„Je to možné, ale pomocou softvérov, ktoré bežní používatelia nemajú,“ pripustil znalec.

14:38

Kočner sa pýtal aj na okolnosti, za akých dostali experti nosiče informácií. „Ako ste dostali tieto USB kľúče? Ako ste ich dostali do ruky, zaujímal sa obžalovaný.
„Prišli v zapäčatených obálkach,“ odpovedal odborník.

„V prílohe som obálky nevidel. Môžete povedať, kde sú,“ odvetil Kočner.

„Do príloh dávame len fotografie skúmaných objektov, v spise teda nie sú,“ vysvetlil kriminalista.

14:33

Prokurátora zaujíma, či sa v Kočnerových záznamoch dá veriť informáciám o zaznamenaných zmenách dokumentov. „Je možné zistiť poslednú možnú zmenu dokumentu a dá sa jej veriť“?

„Vo všeobecnej rovine áno. Avšak, v laboratórnych podmienkach s dostatočným softvérovým vybavením vieme zistiť viac informácií,“ odpovedal expert.

14:18

Prokurátori sa postavili ku počítaču a prizvali si k nemu znalca. Prokurátor vsunul do zariadenia USB kľúč a spýtal sa. „Súbor Kuciak 4.10.17. bol vytvorený 13.4.2018 a upravený 8.10.2017.

„Máme úpravu súboru skôr ako jeho vytvorenie. Viete to vysvetliť,“ spýtal sa prokurátor.

„Tvorba časových pečiatok má viacero premenných na základe, ktorých je vytvorená,“ odvetil expert. Na otázky by vedel odpovedať až po vykonaní znaleckého skúmania.

13:59

Prestávka skončila. Súd bude pokračovať výsluchom znalcov. V pojednávacej miestnosti už nie sú prítomní Kuciakovci ani Zlatica Kušnírová.

12:49

Dôkaz bol vykonaný. Nasleduje obedná prestávka. Pojednávanie bude pokračovať o 13:40 hod.

12:42

Prebieha vykonávanie dôkazu. Prokurátor číta technické parametre nosičov informácií. Sudkyňa oznámila, že po prečítaní bude obedná prestávka, po ktorej sa pristúpi k otázkam na expertov.

Poškodení Kuciakovci a Zlatica Kušnírová pôsobia nezúčastnene. Kriminalisti sa medzi sebou radia. Obvinený Kracina pôsobí dojmom, že každú chvíľu zaspí a Dragić pokračuje v rozhovore s tlmočníčkou. Jediný Marián Kočner dáva pozor na to, čo prokurátor číta.

12:22

Prebiehajú procesné úkony. K slovu sa dostanú znalci z odboru kriminalistiky. Samosudkyňa Ružena Sabová vykonáva poučenie.

Marián Kočner sa zatiaľ opiera o lakte a rozhliada sa po súdnej sieni. Darko Dragić komunikuje s tlmočníčkou.

Prokurátori sa rozprávajú medzi sebou.

12:02

Marián Kočner sa prihlásil o slovo. Chcel poukázať na jedno meno, ktoré odznelo v predošlej výpovedi.

„Svedok spomenul osobu Laco Straka, s ktorou sa stretol na káve. Rovnaké meno má bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby. Táto osoba je zároveň spomenutá aj v Kuciakovej zložke s názvom Petroltrans," povedal obvinený Kočner. 

12:00

Ružena Sabová číta zápisnicu s výpoveďou Juraja Škripa.

Ten vo výpovedi udal, že o tom, že sledujú Kuciaka vedeli z jeho blízkych len Škrip a Kriak. Občas sa stretol na káve aj s Ladislavom Strakom. Nezdalo sa mu však, že by mal Kuciak čokoľvek spoločné s drogami. „Vypadal ako internetový šprt,“ uviedol Škrip. Kočnera ani jeho rodinu vraj nepoznal.

11:38

O slovo sa prihlásil Marián Kočner. Mlynarčík podľa neho povedal dôležitú vec.


„Svedok potvrdil, že prebiehal monitoring tejto skupiny ľudí na objednávku a vykonával to štátny orgán. O ich činnosti teda museli vedieť aj na Kriminálnom úrade finančnej správy a na polícií. Mám podozrenie, že o celej veci vedel aj Ľudovít Makó. Zároveň je tu predpoklad, že o ich činnosti vedeli aj iné zložky štátnej moci,“ povedal Kočner.

11:30

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Roman Kvasnica sa pýtal na konanie svedka po vražde. „Uviedli se, že ste si mysleli, ako pracujete pre štát. Prečo ste sa po zverejnení informácií  o vražde neprihlásili na polícií ?“

Svedok mu odpovedal. „Po konzultácii s pánom Kriakom sme dospeli k záveru, že môžeme byť v ohrození. Nepamätám si na súvislosti, ale uviedol prípad Remiáša,“ odpovedal Mlynarčík.

11:20

S otázkou sa na svedka obrátil aj otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak. „Neprišlo vám divné, že ste ho chodili sledovať do práce a z práce, keď išlo o drogy?“

„Bola to súčasť zadania,“ povedal Mlynarčík.

11:15

Svedka sa teraz pýta splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Roman Kvasnica . „Koľko procesných úkonov ste spravili v súvislosti so sledovaním Jána Kuciaka?“

„V práci som nemal na také veci čas a možnosti. Poobede sa urobilo zopár fotografických záberov,“ uviedol Mlynarčík.

Splnomocnenec chcel vedieť, kto ho pri sledovaní Kuciaka úkoloval. „Všetky zadania smerom ku mne boli od Kriaka,“ odvetil svedok. 

11:04

Svedka sa teraz pýta Marián Kočner. „Pamätáte si, že by na stretnutí s Tóthom zaznelo moje meno? Ak áno, kedy?

„Nepamätám sa, že by tam zaznelo,“ odvetil.

11:01

Mlynarčíkovi je zle rozumieť. Celý čas má rúško. Prokurátori ho vyzvali, aby si ho dal dole. Svedok však odvetil, že prekonal covid a teraz je nachladnutý, takže si ho chce nechať.

Prokurátor sa pýtal, prečo Kuciaka vôbec sledovali.

„Naše sledovanie bolo zamerané na drogy. Pár krát sme urobili nejaké zábery a ďalej sme nepokračovali," povedal Mlynarčík. 

Spomenul, že raz sledovali aj Daniela Lipšica. Zahliadli ho na ulici kde aj celé sledovanie skončilo.

10:34

Nasleduje desaťminútová hygienická prestávka. Súd bude pokračovať vo výsluchu Mlynarčíka o 10.45 hod.

10:23

Mlynarčík v predošlej výpovedi poprel, že by Petra Tótha poznal osobne. „Je to verejne známa osoba,“povedal. „Bol som na krste jeho dvoch kníh, na ktorý ma vzal Kriak.“

10:13

Miroslav Kriak bol bývalým príslušníkom Štátnej bezpečnosti a Slovenskej informačnej služby. V čase sledovania novinárov a politikov obaja so Štefanom Mlynarčíkom pracovali pre Finančné riaditeľstvo. Tretím členom komanda bol Juraj Škrip. Ten vtedy pracoval ako riaditeľ Odboru hmotnej núdze a sociálnych dávok Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

10:09

Mlynarčík poprel, že by poznal niekoho z obžalovaných. Počul o nich vraj len z médií.

Jána Kuciaka sledovali spolu s Jurajom Škripom a Miroslavom Kriakom v jeden deň po pracovnej dobre od sídla Aktualít. Videli ho, ako nasadá na autobus do Serede, kam ho následovali. Odtiaľ išiel autom do Veľkej Mače, kde skončil v jednom bare. Mlynarčík sa mal posťažovať, že sledovanie je zbytočné a že to nevypadá, že by predával drogy. Celú dobu si pritom myslel, že pracuje pre štát.

09:57

Vypovedať bude svedok Štefan Mlynarčík. Ružena Sabová však najskôr prečíta jeho predošlú výpoveď.

Štefan Mlynarčík pracoval na Okresnom riaditeľstve policajného zboru v Bratislave II.
Bol súčasťou sledovacieho komanda, ktoré pre obžalovaného z vraždy novinára Kočnera naverboval Peter Tóth. Komandu velil bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Miroslav Kriak. Ten na súde tvrdil, že bol v domnienke, že pracuje pre štát, teda pre tajnú službu.

09:43

Prokurátori oznámili, že im boli doručené iba zápisnice z pojednávania - bez prepisov. O tom istom hovoria aj obhájcovia.

O slovo sa prihlásil obžalovaný Dušan Kracina. „Mne nebolo doručené vôbec nič,“ oznámil. 

Kočner naopak potvrdil, že zápisnicu dostal. 

09:36

Predsedkyňa senátu konštatuje, že všetky procesné stránky na pokračovanie súdu sú splnené a súd môže pokračovať.

O slovo sa prihlásila Dagmar Matušková, obhajkyňa Darka Dragiča. Oznamuje, že jej neboli doručené zápisnice z hlavného pojednávania a prepis zvukového záznamu. Súd jej podľa nej odoslal informácie na zlú mailovú adresu.

09:22

Prebiehajú procesné úkony. Marián Kočner pôsobí znudene. Píše si na papier, ktorý následne podáva svojmu obhajcovi.

Obhájca vrátil lístok Kočnerovi. Ten si teraz rýchlo zapisuje poznámky.

09:11

Samosudkyňa Ružena Sabová otvorila pojednávanie. Konštatuje, že na pojednávaní nie je prítomná Alena Zsuzsová ani obhájca Marek Para, ktorý si plní iné pracovné povinnosti. Zsuzsová súhlasila s pokračovaním bez jej prítomnosti.

09:07

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku od pondelka 11. júla opäť pokračuje proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Pojednávať sa má aj v utorok a stredu.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
27. apríl 2024 01:17