StoryEditor

Pohreb kráľovnej Alžbety II.

19.09.2022, 10:22
Pohreb kráľovnej Alžbety II.
18:07

V Londýne sa stretol takmer celý svet s úctou a rešpektom k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. Tieto postoje súčasný svet potrebuje viac ako kedykoľvek predtým, vyhlásila po pondelkovom pohrebe britskej kráľovnej slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

18:03

Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. spustili do kráľovskej hrobky na hrade Windsor.
 

17:26

V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa v pondelok popoludní začal obrad rozžehnania sa s telom britskej kráľovnej Alžbety II. Na obrad je pozvaných 800 hostí. Neskôr bude nasledovať súkromný obrad v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., počas ktorého zosnulú kráľovnú uložia na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani.

17:09

Do hradu Windsor bola z Londýna dopravená rakva kráľovnej Alžbety II. Od 17:00 SELČ sa tam v kaplnke svätého Juraja koná smútočný obrad pre asi 800 hostí.

15:43

Do troch smútočných sprievodov s čestnými strážami, ktoré podľa avizovaného plánu sprevádzajú kráľovnú z Westminsterskej sály do opátstva, odtiaľ k Wellingtonovmu oblúku, a potom na hrad Winsdor ku kaplnke svätého Juraja, sa zapojí až 4-tisíc príslušníkov rôznych vojenských útvarov.

14:58

Prezidentka Zuzana Čaputová pohreb kráľovnej Alžbety II., na ktorom zastupovala Slovenskú republiku, označuje ako veľmi dôstojný. Kráľovi Karolovi III. vyjadrila pri osobnom stretnutí úprimnú sústrasť, a následne si spolu zaspomínali na návštevu kráľovnej na Slovensku. Čaputová z Británie poletí do New Yorku, kde sa zúčastní Valného zhromaždenia OSN.

14:45

Rakva  kráľovnej Alžbety II. opúšťa Londýn. Pohrebné vozidlo teraz mieri na hrad Windsor, kde sa bude v Kaplnke svätého Juraja konať o 16.00 h (17.00 SELČ) obrad rozžehnania sa za účasti asi 800 hostí.

14:34

Dnešná rozlúčka s Alžbetou II. je prvým štátnym pohrebom v Británii od roku 1965, kedy krajina naposledy vyprevádzala premiéra Winstona Churchilla.

14:23

Titulné stránky všetkých britských denníkov od bulvárneho Daily Star až po ekonomický Financial Times dnes zaplnili fotografie kráľovnej. Napríklad denník Metro na celej úvodnej strane vytlačil portrét mladej Alžbety II. so slovami: "Ďakujeme, madam."

14:22

Do deväťmiliónovej britskej metropoly prišiel podľa odhadov asi milión ľudí, ktorí sa chceli s kráľovnou Alžbetou II. naposledy rozlúčiť.

14:20

Počas smútočného sprievodu prešla truhla s Alžbetou II. na londýnskej ulici The Mall aj okolo bronzových pamätníkov jej otca, kráľa Juraja VI., a jej matky.

14:17

Personál Buckinghamského paláca sa zhromaždil pred budovou, keď rakva kráľovnej Alžbety II. prechádzala okolo Pamätníka kráľovnej Viktórie. Pamätník vysoký asi 25 metrov bol vztýčený v roku 1901 pri príležitosti smrti Alžbetinej praprastarej mamy, informuje BBC.

14:08

Štátnici prítomní na bohoslužbe sa odobrali na recepciu, ktorú organizuje britský minister zahraničia James Cleverly.

13:57

V reštaurácii Halfway to Heaven neďaleko londýnskej ulice Strand ľudia obsadili všetky miesta a sedeli aj na zemi. Televíziu tam bez slova sledovali muži v oblekoch, Škóti v kiltoch aj turisti s batôžkami. Niektorí ľudia mali v očiach slzy.

13:55

Pre obrovské davy v uliciach sa veľká časť záujemcov nedostala na miesta, kde by mali šancu zahliadnuť smútočný sprievod aspoň z diaľky, a niektorí sa preto úderom 11-tej hodiny (12:00 SELČ) usadili vonku a sledovali priamy prenos z Westminsterského opátstva na mobilných telefónoch.

13:35

Atmosféra v Hyde Parku je podľa redaktora iDNES.cz veľmi dôstojná. Alkohol takmer nikto nepije, všetci sa správajú ohľaduplne a sú potichu. Organizátori nabádajú stojacich, aby sa posadili na trávnik, a uvoľnili tak výhľad na televíziu ostatným ľuďom.

13:28

Od Wellingtonovho oblúka rakva s kráľovnou v pohrebnom vozidle zamieri na hrad Windsor, kde sa o 17:00 SELČ bude konať menší obrad pre 800 hostí.

13:25

Zahraničné médium si zmýlilo identitu prezidenta Slovenskej republiky na pohrebe Alžbety II. Namiesto Zuzany Čaputovej za hlavu štátu označili jej partnera Juraja Rizmana, ktorý sa obradu v Londýne zúčastnil spolu s ňou.

13:19

Na truhle kráľovnej je položená aj ručne popísaná karta od jej najstaršieho syna Charlesa. Ten je na nej už podpísaný ako "Charles R". R je skratka latinského slova "rex", čo znamená "kráľ".

13:10

Za kráľovninu truhlu sa opäť do sprievodu radia potomkovia Alžbety II. na čele s novým kráľom Karlom III.

13:04

Po skončení bohoslužby truhlu s kráľovnou teraz prevezú k Wellingtonovmu víťaznému oblúku a ďalšie obrady sa uskutočnia v priestoroch Windsorského hradu.

13:03

Dvoma minútami ticha sa v pondelok na poludnie (13:00 SELČ) v londýnskom Westminsterskom opátstve skončil štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. 

12:57

Omša za kráľovnú je u konca. Nasledujú dve minúty ticha na jej počesť. Táto chvíľa ticha zahalí celé Spojené kráľovstvo.

12:48

Publikum v Hyde Parku je medzinárodné, novinári hovorili napríklad s párom z Nemecka, skupinou žien s africkými koreňmi alebo s rodinou zo Slovenska. „Mali sme asi mesiac dopredu naplánovaný výlet... a práve to tak vyšlo,“ povedala mamička Alena. „Je to pre nás veľká česť, že tu môžeme byť... Kráľovná pre nás bola vždy takým symbolom čistoty, dobrosrdečnosti. Bola asi jediný politik, ktorého za celý svoj život poznám, ktorý nemal žiadny väčší škandál,“ dodal otec Tomáš.

12:38

Na prianie kráľa Karola III. veniec umiestnený na truhle kráľovnej obsahuje listy rozmarínu, anglického dubu a myrty odstrihnuté z rastliny vypestovanej zo svadobnej kytice kráľovnej. Ďalej sú vo venci kvety v odtieňoch zlatej, ružovej a vínovej zo záhrad kráľovských rezidencií.

12:27

"S vďačnosťou spomíname na jej neochvejnú oddanosť k jej poslaniu kráľovnej a hlavy Commonwealthu počas mnohých rokov," povedal westminsterský dekan David Hoyle. Pripomenul aj kráľovninu lásku k svojej rodine.

12:23

Počas obratu sa verejnosti prihovorila s prejavom britská premiéra Liz Trussová.

12:19

S prejavom vystúpila generálna tajomníčka britského Spoločenstva Patricia Scotlandová.

12:12

Bohoslužbu vedie westminsterský dekan David Hoyle a kázeň bude mať canterburský arcibiskup Justin Welby. Truhla je počas bohoslužby umiestnená pred vysokým oltárom.

12:08

Vo Westminsterskom opátstve sa začala bohoslužba za Alžbetu II., vrcholná udalosť jej pohrebu.

12:06

Po boku princa Williama a jeho manželky Kate kráča druhý následník trónu, jeho deväťročný syn princ George. Ten sa pohrebu zúčastňuje aj so svojou mladšou sestrou Charlottou. Najmladší syn princa z Walesu, štvorročný Louis, sa na mieste nenachádza.

12:00

Truhla bola presunutá z kočiara. Ľudia v sále Westminsterského opátstva povstali, vojaci s kráľovskou truhlou vchádzajú do budovy za zborového spevu.

11:56

Truhla s kráľovnou dorazila k Westminsterskému opátstvu, kde bola Alžbeta II. korunovaná a kde si vzala za manžela princa Philipa.

11:53

Za truhlou kráča okrem ostatných potomkov a vnukov zosnulej kráľovnej aj jej najstarší syn, nový kráľ Karol III. Rovnaká lafeta ako dnes slúžila aj pri pohrebe kráľovnej Viktórie, Winstona Churchilla alebo Alžbetinho otca Juraja VI.

11:53

Pohreb kráľovnej Alžbety II. sa začal. Truhlu s jej pozostatkami zahalenú v kráľovskom štandarde ťahá za zvukov vojenskej kapely 142 príslušníkov kráľovského námorníctva. O niekoľko minút dorazia do Westminsterského opátstva, kde sa v katedrále začne bohoslužba.

11:47

Sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II. vyrazil od Westminsterského paláca k Westminsterskému opátstvu. S kráľovnou sa rozlúči dvetisíc osobností vrátane prezidentky Čaputovej.

11:43

Štátny pohreb zosnulej kráľovnej, ktorý by mal trvať asi hodinu, zavŕšia na jeho konci dve minúty ticha v celom Spojenom kráľovstve,

11:40

Kráľ Charles III, princ William a princ Harry vstúpili do Westminsterského opátstva.

11:33

Na miesto konania pohrebu prichádzajú autá členov kráľovskej rodiny vrátane kráľa Karola III. 

11:28

Na pohreb dorazila súčasná britská premiérka Liz Trussová so svojím manželom Hughom O'Learym. Trussová  bola jedným z posledných ľudí vo verejnom živote, ktorí videli kráľovnú., informuje BBC.

11:20

Kráľovná Alžbeta II. mala viacero osobných želaní, čo sa týka podoby svojho pohrebu. Jedným z nich je vystúpenie jej osobného hráča na gajdy pred štátnou hymnou God Save the King. Ďalšou je miesto pohrebu – Westminsterské opátstvo, zvyčajné miesto korunovácií, kde si ešte ako následníčka trónu vzala za manžela 20. novembra 1947 princa Philipa.

11:17

Vlajky na verejných budovách v Nemecku sú dnes spustené na pol žrde na počesť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Tento pokyn by mali dodržiavať všetky nemecké spolkové krajiny, uviedla ministerka vnútra Nancy Faeserová.

11:14

Do Westminsterského opátstva prišiel krátko po desiatej hodine (11:00 SELČ) na pohreb kráľovnej Alžbety II. americký prezident Joe Biden alebo francúzsky prezident Emmanuel Macron, obaja v sprievode manželiek.

11:05

Parížska stanica metra s názvom George V (Juraja V.) na bulvári Champs-Élysées ponesie v pondelok na jeden deň meno zosnulej Alžbety II, oznámil francúzsky dopravný podnik RATP. Aby sa dopravca vyhol zmätkom medzi cestujúcimi, bude okrem nového názvu stanice uvádzať aj pôvodný.

10:59

Hyde Parkom pomaly prechádzajú policajné autá. Očakáva sa, že počas dňa bude v Londýne nasadených najmenej desať tisíc policajtov. Úrady otvorene hovoria o najväčšej bezpečnostnej akcii v dejinách Londýna.

10:58

Väčšina ľudí prišla oblečená v tmavých farbách. V dave sú aj veteráni, ktorí dávajú hrdo na obdiv svojej medaily. Organizáciu zaisťujú stovky dobrovoľníkov vo svetlozelených a fialových vestách.

10:57

Pred siedmimi obrovskými obrazovkami v Hyde Parku sa už zhromaždili tisíce ľudí. Posedávajú na zemi a čakajú až začne priamy prenos z pohrebu kráľovnej. Niektorí z nich sú vybavení skladacími stoličkami, ostatní sedia na dekách alebo bundách.

10:57

V deň pohrebu kráľovnej je zatvorená väčšina podnikov v Británii. Supermarkety buď neotvoria, alebo budú mať skrátené otváracie hodiny. V prevádzke nebude ani pošta. Odložili aj väčšinu pohrebov v krajine, ktoré sa mali konať v pondelok – buď na žiadosť smútiacich rodín, alebo z dôvodu zatvorených krematórií a pohrebných ústavov.

10:53

Do Hyde Parku, kde sú umiestnené veľké obrazovky streamujúce pohreb kráľovnej, sa zo všetkých strán hrnú davy ľudí. Kaviarne v okolí sú plné, každý sa túži v chladnom počasí zahriať horúcim nápojom.

10:45

Na obrad neboli pozvaní zástupcovia Sýrie, Venezuely a Afganistanu, keďže Británia nemá s týmito krajinami diplomatické styky. Britská kráľovská rodina takisto nepozvala nikoho z Ruska, Bieloruska a Mjanmarska. 

10:44

Pozvaný na pohreb je aj americký prezident Joe Biden s manželkou, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová. 

10:32

Do areálu Vojenskej nemocnice v Chelsea – zariadenia sociálnej starostlivosti v západnom Londýne – začali prichádzať diplomatické vozidlá so zahraničnými predstaviteľmi, ktorí sa na štátnom pohrebe panovníčky zúčastnia.

10:30

Ako posledná z radov verejnosti vzdala poctu zosnulej britskej kráľovnej pri jej rakve vo Westminsterskej sále v Londýne Chrissy Heereyová. Potom sálu zatvorili, aby rakvu pripravili na prevoz do Westminsterského opátstva, kde sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) začne štátny pohreb.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
25. apríl 2024 01:32