StoryEditor

Odvolávanie vlády Eduarda Hegera v parlamente

08.12.2022, 13:50
Odvolávanie vlády Eduarda Hegera v parlamente
14:02

Ak padne vláda, bol by nezmysel sa púšťať do hlasovania o štátnom rozpočte na budúci rok. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár. Body z riadnej schôdze vrátane zákona roka majú nasledovať až po hlasovaní o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

14:02

Sme rodina má jasno v otázke o svojom postoji pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Hnutie vo štvrtok zahlasuje tak, ako sa patrí na koaličného partnera. Uviedol to predseda Národnej rady a líder Sme rodina Boris Kollár v utorok po presunutí hlasovania o páde vlády. "Buď sa dovtedy dohodneme v nejakom širšom spektre politických strán, že sa dohodneme na predčasných voľbách, to je jeden scenár, druhý scenár je, že sa urobí rekonštrukcia vlády, tretí je, že niekto odstúpi z ministerského postu," povedal Kollár s tým, že alternatív možných riešení je viacero.

13:59

Pozícia opozičnej strany Smer k vysloveniu nedôvery vláde je nemenná, všetkých 27 poslancov bude na hlasovaní prítomných a bude hlasovať za koniec vlády.

Predseda strany Robert Fico o tom informoval po utorkovom posunutí hlasovania. Odmieta akékoľvek "kšefty a obchody", najmä s ľuďmi, ako je líder OĽANO Igor Matovič. Tvrdí, že parlament prekvitá politickou korupciou. Jediným demokratickým riešením krízy sú podľa Fica predčasné voľby.

13:31

Občiansko-demokratická platforma hnutia OĽANO a nezaradení poslanci Martin Klus, Ján Mičovský, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská podporujú presunutie hlasovania a očakávajú rokovania demokratických síl, ktoré zastavia "ďalšiu deštrukciu a rozpad".

"Predčasné voľby nepovažujeme za riešenie situácie. Očakávame, že koaliční lídri vrátane predsedu vlády, predsedu hnutia OĽANO, ako aj lídra SaS využijú tento čas na vytvorenie dohody aj za cenu rekonštrukcie vlády," skonštatovali.

13:24

Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič (OĽANO). Pellegrini považuje presun hlasovania o páde vlády za prejav slabosti a strachu zo strany premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Poslanci Martin Borguľa a Tomáš Taraba vítajú presun hlasovania.

12:58

Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič (OĽANO) odstúpil z funkcie, vyhlásil poslanec a líder SaS Richard Sulík. SaS by mala podľa neho aj ďalšie pripomienky k prípadnej rekonštrukcii vlády.

Vládu podľa Sulíka opäť podržali fašisti. Má za to, že k hlasovaniu o páde vlády vo štvrtok dôjde. Za poslanecký klub SaS budú všetci prítomní a jednotní. Ako avizovali, budú hlasovať za. Sulík tiež deklaroval, že s nikým nebudú vyjednávať ani ho presviedčať.

"Musíme niečo urobiť teraz, lebo ak by sme to neurobili, tak vo februári 2024 sa Robert Fico triumfálne vráti, a my to nechceme," poznamenal Sulík s tým, že týmto konaním je šanca, že budúca vláda bude poctivo demokratická.

12:58

Keď štvrtok o 17.00 hod. padne vláda, tak zvolám grémium a tam sa dohodneme, čo bude ďalej, povedal Boris Kollár.

12:57

Keď padne vláda, je nezmysel sa púšťať do rpzpočtu, keď neprejde, povedal Boris Kollár na brífingu.

12:56

"Keby dnes padla vláda, tak som ochotný sa dohodnúť aj s Ficom, Pellegrinim, Tarabom či OĽANO, že kedy budú predčasné voľby," povedal Boris Kollár na brífingu.

12:52

"Buď sa dohodneme v širšom spektre politických strán - prvý scenár je, že sa urobí rekonštrukcia vlády, alebo môže byť v hre, že môže niekto z ministrov odstúpiť," povedal šéf parlamentu Boris Kollár.

12:49

Podľa Politológa Radoslava Štefančíka sú dôležité posledné slová predkladateľa návrhu o odročenie hlasovania Michala Šipoša. “Ten uviedol, že sa bude rokovať okrem iného o voľbách. Nemožno vylúčiť, že vládna koalícia alebo niektoré strany sa predsa len dohodli na tom, že budú súhlasiť s termínom predčasných volieb,” povedal politológ.  Štefančík tiež tvrdí, že vyvstáva otázka, čo mohlo presvedčiť poslanca Borguľu a Tarabu, aby hlasovali tak, ako hlasovali.

“Títo poslanci pravdepodobne očakávajú od vládnej koalície, že budú robiť ústupky. Je otázne, čo im koalícia ponúkla. Môže to znamenať aj to, že požiadavky, ktoré má pán Borguľa smerom k ministerstvu vnútra, berú predstavitelia vládnej koalície ako vážne. Pre mňa je absolútne scestné, aby si človek, ktorý je obvinený z niečoho políciou, kládol takéto požiadavky smerom k ministrovi vnútra,” analyzuje Štefančík, podľa ktorého je situácia teraz eše viac neprehľadná," Vyzerá to tak, že partikulárne záujmy jednotlivých poslancov sú dôležitejšie ako stabilita a demokracia na Slovensku," dodáva politológ.

12:49

V prípade, že vláda padne, tak primárnym záujom bude, aby boli parlamentné voľby čím najskôr. Nie, aby tu bola nejaká vláda úradníkov, ktorí ani neprešli voľbami, vyhlásil na brífingu šéf parlamentu Boris Kollár.

12:36

Špekuluje sa aj o tom, že by Igor Matovič mohol do štvrtka ešte odstúpiť, a prípadne by s ním mohol skončiť aj Roman Mikulec. To sú požiadavky SaS, ktorá navrhovala koalícii aj rekonštrukciu vlády. Premiér Eduard Heger to však doteraz odmietal. 

12:34

Peter Pellegrini povedal, že ho mrzí, že tarabovci urobili dohodu s koalíciou. "Je to zo strany Eduarda Hegera slabošské, tragické," povedal a dianie v Národnej rade označil za fiasko a prejav obrovského strachu. "Dnes by pravdepodobne vláda padla," dodal. 

12:33

Podľa Miroslava Kollára (nezaradený), je toto ideálny scenár: "Ja som za predčasné voľby, ale chcem, aby sa k nim dospelo riadeným procesom. Dnes hlasovať za nedôveru mi neprišlo rozumné, lebo - čo potom? Takto vznikol priestor na dohodu a vytvorenie scenáru. Voľby mi mali byť ideálne na jeseň," povedal Kollár.

12:32

Tomáš Taraba opäť vysvetlil, že chcel vytvoriť priestor na diskusie a dohodu na predčasných voľbách. Ak sa to nepodarí, bude on aj Kuffovci hlasovať vo štvrtok za pád vlády.

Žiada, aby sa novela ústavy o skrátení volebného obdobia odhlasovala ešte pred samotným hlasovaní o vyslovení nedôvery. Na jej schválenie je potrebných 90 hlasov, pričom ráta, že by zákon podporilo aj OĽANO. Ide však len o technickú možnosť vyvolať predčasné voľby, schválenie takej legislatívy ešte automaticky neznamená, že sa parlament rozpustí.

Do štvrtka však musí dať OĽaNO súhlas na takýto proces. Následne by mal prísť vládny návrh zákona, ktorým by sa skrátilo toto volebné obdobie a stanovil termín predčasných volieb. Diskutuje sa o dvoch termínoch - buď jún alebo september.

Jesenný dátum vyhovuje niektorým stranám z dôvodu, že by tak získali ešte poslednú platbu za výsledok v minulých voľbách. V prípade niektorých strán ide aj o milión eur. Ak by boli voľby v júni, peniaze by nedostali. 

12:16

Igor Matovič (OĽaNO) pridal na sociálnu sieť status, ktorý znie "SAS SLÚŽI MAFII".

12:12

"Ja som rád, že sa vytvoril priestor na rokovanie, a tým sa vytvoril priestor aj na splnenie mojej jedenásť dní známej podmienky. Zatiaľ som však s nikým nerokoval," povedal Martin Borguľa, v súčasnosti nezaradený poslanec.

12:11

Richard Sulík (SaS) tvrdí, že na ich postoji odsunutie hlasovania nič nemení. "Táto vláda pácha obrovské škody na štáte. Je to zlo a musí padnúť. Zároveň nemôžeme čakať do februára 2024, lebo to by bol triumfálny návrat Roberta Fica. Tomu sa tiež chceme vyhnúť," komentoval situáciu Sulík. O tom, či by boli schopný podržať vládu, aj keby koalícia vyhovela požiadavkam SaS, odmietol špekulovať.

12:04

Za odloženie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde hlasoval celý klub OĽaNO, Sme rodina vrátane poslanca Martina Borguľu, poslanci Za ľudí, Tomáš Taraba aj Štefan a Filip Kuffovci i poslanec Martin Čepček. Spolu to bolo 77 poslancov. 

11:55

Schôdza je nateraz prerušená. 

11:55

Pád vlády sa odkladá. Hlasovať o vyslovení nedôvery sa bude vo štvrtok. 

11:54

Michal Šipoš žiada presunúť hlasovanie na štvrtok 15.12. o 17.00 hod s odôvodnením, že chcú ďalej rokovať. 

11:54

Boris Kollár povedal, že o tom nemôže dať hlasovať, lebo nemá podporu troch poslaneckých klubov. Šeliga teda zmenil termín na túto schôdzu ako posledný bod. Návrh neprešiel. 

11:52

Juraj Šeliga navrhuje, aby sa o vyslovení nedôvery vláde hlasovalo na najbližšej schôdzi. Tá začína 31. januára. 

11:51

Traja poslanci - Juraj Šeliga, Robert Fico a Michal Šipoš sa prihlásili s procedurálnym návrhom. 

11:28

Peter Pellegrini sa domnieva, že Eduard Heger podá demisiu, ale zatiaľ to nie je nijak potvrdené.

11:27

Predstavitelia OĽaNO odmietli komentovať svoj odchod zo sály.

11:26

Peter Pellegrini (nezaradený) stále trvá na tom, že jeho strana bude hlasovať za pád vlády. "Šíri sa, že koalícia chce navrhnúť procedurálny návrh o odsunutí hlasovania na štvrtok. Na to nemajú dosť hlasov. Zdá sa, že OĽaNO teraz ide riešiť svoju vlastnú stratégiu a zlomiť občiansku platformu v ich vnútri. Náš názor sa však nemení.

Dohody, ktoré niekto povie ústne, či už s Igorom Matovičom, či Eduardom Hegerom nemajú zmysel. Oni klamú, takže kým niečo nie je odhlasované, tak to neplatí. Sú schopní urobiť hocičo aby sa udržali, teraz asi lámu poslancov," povedal Pellegrini. 

11:16

Tomáš Taraba (nezaradený) dúfa v termín predčasných volieb. "Ak koalícia navrhne predčasné voľby, bolo by vhodné odsunúť hlasovanie o deň alebo dva, kým sa dohodneme na termíne," vyjadril sa pre médiá Taraba. "Náš cieľ je, aby boli predčasné voľby a nebol chaos. Čakám, kým koalícia vlastne podá takýto návrh. Ja som sa teraz hodinu a pol o tom bavil s Borisom Kollárom (Sme rodina)," povedal Taraba. Či sa na niečom dohodli, alebo či koalícia naozaj podá návrh na predčasné voľby, nekonkretizoval.

11:16

Poslanci tak odchádzajú z pléna. 

11:16

Michal Šipoš poprosil o ďalší čas na rokovanie 30 minút. 

11:12

Poslanci sa postupne zbiehajú v rokovacej sále. Dnes by malo byť príomných všetkých 150 poslancov, v pléne sedí aj viacero členov vlády. Očakáva sa, či príde niekto s procedurálnym návrhom na odloženie hlasovania. 

11:11

Anna Zemanová (SaS) potvrdila, že sa ráno Richard Sulík (SaS) s premiérom Eduardom Hegerom, ich stretnutie však odmietla komentovať.  Podlľa nej rekonštrukcia vlády nehrozí. "O tom by nal más informovať premiér, zatiaľ nemám také informácie," vyjadrila sa Zemanová. "Nevidíme ani dôvod na posunutie hlasovania," dodala.

11:07

Tomáš Taraba rokoval s Borisom Kollárom o možnosti predčasných volieb. Je teda možné, že pred hlasovaním príde procedurálny návrh, aby sa odložilo o dva dni. Za ten čas by musela prejsť novela ústavy o skrátení volebného obdobia a vzniknúť dohoda na termíne predčasných volieb. Či takýto návrh od Kollára padne, zatiaľ nie je jasné. 

10:59

Vládna koalícia už dávno stratila dôveru. Slovensko nutne potrebuje predčasné voľby, po ktorých sa zostaví stabilná a kompetentná vláda. Vyhlásil to predseda republikovej rady mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia László Sólymos. "Táto vláda a koalícia aj bez dnešného hlasovania už dávno stratila dôveru. Dôveru ľudí, ktorú si táto garnitúra už nikdy nezíska späť," uviedol Sólymos v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

10:48

Občiansko-demokratická platforma žiada premiéra Eduarda Hegera a predsedu hnutia OĽANO, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu. 
 
"Po tom, čo koaliční poslanci Martin Borguľa a Ján Krošlák oznámili, že budú hlasovať za pád vlády, ľuďom, ktorým záleží na tejto krajine neostáva nič iné, iba rokovať a dohodnúť sa," uviedli poslanci v tlačovom vyhlásení.

10:32

Teraz je v parlamente prestávka, poslanecké kluby sa radia. Kĺúčové hlasovanie sa začína o 11.00 hod.

09:59

Podľa Gyimesiho je aktuálny stav výsledkom "tvrdohlavosti pánov ako Šeliga a Budaj, ktorí nechceli pristúpiť na žiaden, ani rozumný kompromis". Tým kompromisom má na mysli práve ponuku na predčasné voľby výmenou za podržanie pri hlasovaní o nedôvere a schválenie rozpočtu.  

09:54

Aktuálne beží riadna parlamentná schôdza. Predsedajúci Peter Pčolinský poslancom oznámil, že budú rokovať do 10:30, lebo viacero klubov sa chce pred hlasovaním, ktoré začína o 11 hod.. ešte stretnúť. 

09:50

Rokovania prebiehajú do poslednej chvíle. O chvíľu by sa mal zísť poslanecký klub OĽaNO. Poslanec György Gyimesi uviedol, že navrhne, aby akcpetovali ponuku tarabovcov a dohodli sa na termíne predčasných volieb na jeseň s tým, že by poslanci Tomáš Taraba a Štefan a Filip Kuffovci nehlasovali za pád vlády. Zároveň by podporili rozpočet a vláda by do volieb mohla fungovať normálne. 

09:32

Kľúčová poslankyňa za ĽSNS Slavěna Vorobelová bude hlasovať za nedôveru vláde Eduarda Hegera. Vyhlásila to na svojom Facebooku, kde potvrdila, že "pád vlády je nutný".  "Ja nie som vlastizradkyňou, preto slovenský národ nezradím a budem hlasovať ZA Slovensko," dôvodí svoje rozhodnutie.

09:16

V Národnej rade je prítomný aj Igor Matovič. Ten na svojom facebookovom profile napísal, že "vládu dnes zvrhne mafia" a kritizoval pritom SaS a PS, že sa rozhodli hlasovať za vyslovenie nedôvery. 

09:07

Počty sa menia tesne pred hlasovaním. Kým ešte včera to vyzeralo, že vláda môže odvolávanie ustáť, dnes po odchode dvoch koaličných poslancov z klubu Sme rodina sa situácia mení. Za vyslovenie nedôvery vláde spolu s Jánom Krošlákom a Martinom Borguľom by tak mohlo hlasovať 76 poslancov, čo znamená, že kabinet padne. Stále svoje rozhodnutie nezverejnili poslanci Martin Čepček a Slavěna Vorobelová. 

09:04

Koalícia prišla o dvoch poslancov.

Z klubu Sme rodina vystúpil Martin Borguľa aj Ján Krošlák. Obaja o tom informovali na sociálnej sieti. "Dnes nebudem hlasovat za navrat mafie a koniec demokracie, ale za odchod sekty, ktorá spôsobila chaos a teror v tejto krajine. Vážim si prácu viacerých ministrov, ktorí si zaslúžia rešpekt, ale nič to nemení na tom, že si myslím, že túto krajinu riadi nekompetentná skupina ľudí okolo Igora Matoviča, ktorá by mala odísť," uviedol Krošlák a dodal, že končí v klube. "Nechcem, aby moje hlasovanie vrhalo tieň na kolegov a kamarátov v našom klube," napísal zase Borguľa. Už skôr avizoval, že ak vláda neodvolá Romana Mikulca z postu ministra vnútra, bude hlasovať za pád vlády. 

09:01

Dnes nikto nepožiadal o ospravedlnenie z rokovania Národnej rady, a tak sa očakáva plný počet 150 poslancov. 

15:45

Rokovanie bolo ukončené. Poslanci budú o vyslovení dôvery vláde hlasovať v utorok 13. decembra o 11:00 hodine.

15:40

Do rozpravy sa napokon zapojil aj premiér Eduard Heger. "Hlasovanie, ktoré vás zajtra čaká, bude opäť hlasovaním o charaktere štátu," nechal sa počuť Heger. Zároveň dodal, že hlasovanie bude o poctivých policajtoch, prokurátoroch či sudcoch. Podľa neho však poslanci rozhodnú aj budúcnosti demokracie na Slovensku ale aj o jeho hodnotovom zakotvení v medzinárodných vzťahoch.

15:37

Poslanec SaS Marián Viskupič povedal, že si tiež vie predstaviť, že ak by prišla koalícia s kompromisným návrhom, zbavila sa „problémových ministrov“ a došlo by k rekonštrukcii vlády, určite by to bol argument, aby sa rokovalo. Zatiaľ však k takémuto kroku zo strany koalície nedošlo. "Som presvedčený, že ak by koalícia prišla pred samotným hlasovaním s takýmto nejakým návrhom, určite by to bola téma na rokovania," povedal. Ktorých ministrov by bolo treba vymeniť nekonkretizoval. Zároveň však dodal, že Igor Matovič spôsobuje gro problémov, takže toto meno vie povedať. 

14:55

Poslanec za SaS Ján Benčík v rozprave vyhlásil, že v prípade, ak minister financií Igor Matovič zajtra sám neodíde, tak zahlasuje za odvolanie premiéra Eduarda Hegera. Naznačil tak, že ak by odišiel jeden člen vlády, tak by vláda padnúť nemusela.

14:25

Premiér Eduard Heger potvrdil, že neodvolá ani Romana Mikulca ani Igora Matoviča z postu ministra. Zároveň však tvrdil, že urobí všetko preto, aby vláda zotrvala. Aký je jeho plán v prípade, že jeho kabinetu parlament vysloví nedôveru neprezradil, no tvrdil, že jeho vláda zvládla všetky krízy. "Máte pocit, že vstávam s tým, že nemám plán?," pýtal sa novinárov po otázke, čo urobia, ak vláda padne. Kabinet však bol často kritizovaný, že prináša riešenia až na poslednú chvíľu a problémy rieši ad hoc. 

14:16

Premiér Eduard Heger vyhlásil, že v kontexte prebiehajúceho odvolávania vlády sa nechystá odvolať ministra vnútra Romana Mikulca. Dodal, že nedovolá ani ministra financií Igora Matoviča. Zároveň potvrdil, že pokračujú vyjednávania. "Hlasovanie bude o tom, či bude na Slovensku naďalej prebiehať spravodlivosť," zdôraznil premiér.

13:28

Čepček o podpore či nepodpore stále s nikým nerokoval. "O chvíľu mám stretnutie s jedným pánom poslancom," povedal. Ide o šéfa ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka z OĽaNO. Čepček aj v priebehu minulého týždňa hovoril, že ho nikto o schôdzku nepožiadal. "Ja sa čudujem, že oslovili poslancov z iných strán, ako je PS alebo Spolu. Týmto poslancom dali väčšiu váhu tým, že premiér sa zúčastnil aj na sneme strany Spolu a za mnou nikto neprišiel," uviedol s tým, že zrejme s jeho hlasom nepočítajú. Dodal, že to môže ovplyvniť jeho rozhodnutie. "V drobných veciach za mnou chodia alebo telefonujú alebo sa pýtajú na podporu a v takejto zásadnej veci, čo sa týka vlády alebo povalenia vlády, neprišiel nikto," uviedol a dodal, že z opozície kontaktovaný nebol vôbec. 

13:22

Situácia aktuálne vyzerá tak, že v Národnej rade by sa našlo 76 hlasov za pád vlády Eduarda Hegera. Skonštatovali to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga a šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. "Momentálne to vyzerá tak, že vláda padne a bude to stáť na hlase Tomáša Valáška (nezaradený) a Martina Borguľu (Sme rodina)," vyjadril sa Šeliga.

13:19

Nezaradený poslanec Martin Čepček ešte stále nie je rozhodnutý, či podporí pád vlády alebo nie. Hovorí, že na misku váh si dáva pomoc občanom a "všetky tie nezmysly", ktoré podľa neho vláda urobila.

13:08

Rokovanie bolo rerušené. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár vyhlásil obednú prestávku.

12:47

Výsledkom pôsobenia vlády je, že nakoniec pomáha Robertovi Ficovi. Máme pocit, že keď sa nič nezmení, tak za 15 mesiacov je úplná istota, že sa Fico vráti, nechala sa počuť poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková. Poslancov v pléne sa pýta, prečo sa vyhrážajú tým, že sa Fico vráti. Počas svojho vystúpenia upozornila aj na to, že koaliční poslanci spolupracujú s extrémistami.

12:42

Poslanec OĽANO Jozef Pročko obhajuje Eduarda Hegera okrem iného aj tým, že ho z hnutia "pozná najdlhšie" a "dalo sa s ním porozprávať aj pred vstupom do politiky". Opäť zopakoval, že Heger je slušný človek.

12:37

Poslanec mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš vyzval na verejné hlasovanie o odvolávaní predsedu vlády Eduarda Hegera. "Každý poslanec nech pred celým Slovenskom jasne povie, či chce podporovať túto vládu. Chcem, aby to všetky televízie dávali v priamom prenose," zdôraznil Tomáš.

12:13

Používate fašistické klamstvá, povedal na adresu SaS poslanec OĽANO Jozef Pročko. Niekoľkokrát potom zopakoval, že premiér Eduard Heger je slušný človek.

 

 

12:12

Ústne sa do rozpravy prihlásilo 11 poslancov. Každý má k dispozícii rečnícky čas 10 minút. 

12:01

Zatiaľ to vyzerá, že koalícia nemá jasný plán, čo bude po prípadnom páde vlády. Podľa Pčolinského neriešia prípadnú rekonštrukciu vlády a nebavili sa ani o prípadnom termíne predčasných volieb. Rovnako sa nevyjadril, čo by sa v prípade pádu vlády stalo s novelou ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby. Zákon momentálne blokuje Igor Matovič. 

11:58

Poslanec SaS Peter Cmorej vo svojom vystúpení vyhlásil, že premiér Eduard Heger "nie je schopný sa za nič postaviť". "Nepamätám si jedinú vec, ktorú by si bol splnil," adresoval Hegerovi s tým, že si premiér na svojej pozícii nezaslúži byť. Pritom podľa neho "stačilo vymeniť len jednu figúrku". Narážal na ministra financií Igora Matoviča, ktorý podľa Cmoreja nie je "v takom zdravotnom stave, aby bol schopný pochopiť dôsledky svojho konania".

 

11:56

Pčolinský hovorí, že ani deň pred hlasovaním koalícia nemá 76 poslancov, ktorí by ju podržali. Poslanca Sme rodina Martina Borguľu, ktorý chce kabinet povaliť spolu s opozíciou nepresvedčili, aby prehodnotil svoje rozhodnutie. "Pán Borguľa je pomerne autonónmy a samostatný, čiže pokiaľ viem, jeho postoj platí," uviedol. Povedal tiež, že predpokladá, že aj nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová bude hlasovať za. Práve ona by mohla byť jazýčkom na váhach, pričom zatiaľ nechcela svoje rozhodnutie zverejniť. 

11:51

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina a podpredseda parlamentu Peter Pčolinský uviedol, že aklamatívne hlasovanie pravdepodobne nebude, pretože by trvalo príliš dlho a zákonodarci by sa mohli pri vyslovovaní svojho rozhodnutia pomýliť. V hre je však návrh, aby poslanci, ktorí chcú vládu podržať zo sály odišli. V pléne by tak zostali iba tí, ktorí chcú vysloviť vláde nedôveru. 

11:48

"Vy tu máte hromadnú obsesiu Matovičom", povedal poslanec OĽANO Peter Kremský. V rozprave vystúpil aj poslanec SaS Peter Cmorej, ktorý sa pustil do kritiky premiéra Eduarda Hegera. Hovorí o desiatich bodoch, ktoré majú potvrdzovať, že Heger "vlastne ani nie je premiérom".

11:26

Richard Sulík nahnevane odišiel zo sály po tom, ako mu Kremský začal hovoriť, že sa stretol s Kočnerom, Kotlebom či Ficom. Strhla sa tak výmena názorov medzi rečniacim poslancom a členmi klubu SaS. "Znižujete úroveň slovenského parlamentu," adresoval liberálom Kremský. 

11:14

Kremský tvrdí, že odkedy SaS odišla z vlády je tam situácia pokojnejšia. "Richard Sulík je ten, kto svojou urážlivosťou a pomstychtivosťou zamoruje slovenskú politiku," hovorí Kremský a priznáva, že aj Matovič má chyby, a tak na seba narážali. O Kremskom sa v minulosti špekulovalo ako o budúcom ministrovi hospodárstva. Poslanec teraz vyvracia, že by sa sám na tento post tlačil a hovorí, že ho musia vždy do funkcií prehovárať. Do sály medzičasom vstúpil Richard Sulík, čo Kremský privítal s tým, že je to prekvapivé. 

11:10

Rečniť začal Peter Kremský z OĽaNO. V úvode svojho vystúpenia skritizoval navrhovateľov - SaS a Hlas, že ich je v sále málo. Aktuálne sú prítomní v sále štyria poslanci SaS. Richard Sulík zatiaľ nedorazil. 

10:56

Do rozpravy sú písomne prihlásení ešte dvaja poslanci. Za OĽaNO je to Peter Kremský a za SaS Peter Cmorej. V sále stále nie je prítomný žiaden člen vlády. Očakávalo sa, že rečniť bude aj Igor Matovič. Požiadať o vystúpenie môže, kým bude rozprava prebiehať. 

10:49

Poslanec za hnutie OĽANO Marek Šefčík v rozprave šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi vyčíta, že sa chystá povaliť ďalšiu vládu. "Richard Sulík vďaka nenávisti k Igorovi Matovičovi iba poslúži mafii," zdôraznil Šefčík. Podľa neho dopadnú predčasné voľby, "ku ktorým chce Sulík dohnať Slovensko", katastrofálne.

10:25

Ak chceme žiť v spravodlivej spoločnosti, musíme vedieť spolupracovať, povedal na adresu SaS podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Pripomenul, že spolu s liberálmi schválili viacero užitočných zákonov. „Vy nepatríte na jednu loď so stranou Hlas,“ nechal sa v rozprave počuť Grendel. To, čo vám prekáža na hnutí OĽANO alebo Sme rodina, to vám Hlas nevynahradí, dodal.

09:53

V rozprave teraz vystupuje poslanec SaS Karol Galek, ktorý bol štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. V úvode skritizoval kabinet za to, že ani jeden jeho člen neprišiel na schôdzu aj keď vláda je podriadená parlamentu. 

09:36

Za rečnícky pult sa postavila šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. "Vláda Slovenskej republiky stratila dôvod na svoju existenciu, lebo škodí celému Slovensku," uviedla a začala sa prihovárať priamo premiérovi Hegerovi, aj keď ten v sále nesedí. Opäť tu nie je ani jeden člen vlády. 

09:30

Bittó Cigániková vo vystúpení uviedla, že OĽaNO podporilo 125 návrhov extrémistov. Poslanci jej však vyčítajú, že to číslo nie je reálne. Peter Kremský z OĽaNO upozornil, že tam ako "extrémistov" ráta  napríklad aj poslanca Martina Čepčeka a jeho návrhy ešte z čias, keď bol členom klubu OĽaNO alebo návrhy Sme rodina. 

09:23

Podľa Bittó Cigánikovej OĽaNO nielen v oblasti zdravotníctva spolupracuje s extrémistami a tvrdí, že návrhy sa schvaľujú podľa toho ako kto "chodí do kostola" a nie na základe toho, či to pomôže ľuďom. 

09:14

Poslankyňa opisuje ako sa v piatok konal zdravotnícky výbor, napriek tomu, že viacero opozičných poslancov sa ho nemohlo zúčastniť. Jediný tam bol z opozície Miroslav Urban, čo Bittó Cigániková kritizuje s tým, že dodal dostatok hlasov, aby bol výbor uznášaniaschopný a vníma to ako spoluprácu. Na rokovaní sa malo schváliť viacero zákonov, ktoré podľa poslankyne poškodia zdravotníctvo. "Ťažko sa mi o tom hovorí, lebo je to až nechutné," povedala pri opisovaní fungovania Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tým, že síce nepreplácajú liečbu v niektorých prípadoch, sú stratoví, ale pritom si urobili nákladnú vianočnú párty. 

 

09:09

"V podstate to funguje tak, že Edo Heger robí len to čo mu povie Igor Matovič a Igor Matovič robí to, čo mu dovolí Boris Kollár," hovorí Bittó Cigániková. Kritizuje koalíciu aj za spoluprácu s poslancami, ktorí sa dostali do Národnej rady na kandidátke extrémistov. 

09:05

V sále nesedí ani 10 poslancov. Písomne sú okrem Bittó Cigánikovej prihlásení do rozpravy len poslanci SaS a OĽaNO. Bude však možné sa prihlásiť ešte ústne. Očakáva sa, že dnes sa podarí rokovanie ukončiť a zajtra o 11. sa bude hlasovať. 

09:03

V parlamente dnes pokračuje rozprava k odvolávaniu vlády. Do rozpravy je prihlásených ešte šesť poslancov. Rečniť začína Jana Bittó Cigániková. 

14:26

Podľa Mariana Viskupiča z SaS nemá význam posúvať hlasovanie na január ako to navrhuje platforma liberálov z OĽaNO a niektorí nezaradení poslanci. "Hlasuje sa v utorok o 11., je dostatok času na rokovania," tvrdí. 

13:58

Rokovanie dnes končí, predsedajúci Gábor Grendel potvrdil, že schôdza bude pokračovať v pondelok ráno. V rozprave by malo vystúpiť minimálne šesť poslancov. 

13:44

Schôdza dnes skončí už o 14. hodiny a pokračovať by mala v pondelok o 9. hodine ráno. Anna Zemanová z SaS to nemieta s tým, že rokovanie malo byť v pondelok až od 13. hodiny. Aktuálne je však do rozpravy prihlásených ešte šesť poslancov aj minister Horecký, ktorý svoj prejav začína práve teraz. 

13:34

Poslanec Ondrej Dostál glosuje, že si minister Jaroslav Naď sadol po svojom vystúpení na miesto v sále, ktoré patrí navrhovateľovi. Dostál na margo vystúpenia pripustil, že zahranično-politická orientácia je lepšia ako v minulosti. Zároveň pripomenul cestu Igora Matoviča do Moskvy pri riešení Sputnika alebo jeho spoluprácu s Maďarskom. 

13:32

Demokratická platforma OĽANO a ďalší nezaradení poslanci ako Martin Klus a Juraj Šeliga vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu Národnej rady. Argumentujú, že dovtedy by bol čas na rokovanie, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), o ktorej v pléne hovoril šéf liberálov Richard Sulík. Platforma s ďalšími poslancami deklarovali podporu súčasnej vláde. (TASR)

13:23

"Veľmi vás prosím, aby ste nehlasovali za pád vlády," povedal Naď s tým, že pomoc potrebujú Slováci aj Ukrajinci, ktorí prežívajú utrpenie, "o ktorom sa nám ani nesníva". Vystúpenie si vyslúžilo potlesk prítomných členov OĽaNO. 

13:16

Naď apeluje na liberálov, aby sa všetci sústredili na spoločné hodnoty, ktoré zdieľajú. "My sme tá správna časť spoločnosti. Nie sme fašisti, nie sme extrémisti, nie sme odsúdení extrémisti," povedal a ukázal pritom na lavice, v ktorých sedia predstavitelia Republiky a ĽSNS. 

13:12

Minister obrany Jaroslav Naď v pléne povedal, že jeho rezort sa ocitol pod kybernetickým útokom. Pozerá sa pritom na členov SaS a hovorí, že potrebuejem jasnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Opäť pripomína pád vlády Ivety Radičovej. 

13:07

Obaja spomínaní ministri sa prihlásili do rozpravy, prvý začína rečniť Jaroslav Naď. V uvode avizuje, že situácia na Ukrajine, z ktorej sa práve vrátil, bude mať vplyv aj na jeho vystúpenie. "Bolesť, smrť, strach, zima, žiadna voda, žiadna elektrina, nedostatok jedla. To nie je niečo, čo sa nám snažia niektorí politici klamať, že nám podsúvajú zapredané médiá. To je realita," povedal v úvode. Naď sa včera vrátil z návštevy Kyjeva a hovorí, že to bola aj emocionálne náročná cesta. 

13:01

Do rokovacej sály medzičasom prišli dvaja ministri - šéf obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a minster školstva Ján Horecký. Ten chcel v pléne vystúpiť už včera, pre krátkosť času sa to však nestihlo. 

12:44

Poslankyňa Slavěna Vorobelová hovorí, že ľudia si želajú predčasné voľby, ale podľa nej sú „utópiou“, lebo SaS ich nechce. „Ja ich však každopádne podporím,“ uviedla. Náhradníčka za Mariana Kotlebu zatiaľ neprezradila, ako sa pri hlasovaní zachová.

12:43

Boris Kollár na margo nízkej účasti poslancov v parlamente povedal, že na tom nezáleží, lebo všetci sú už rozhodnutí a nič, čo zaznie v rozprave ich nepresvedčí. "Je to už len povinná jazda, ktorá sa musí odohrať," povedal. Na otázku, či čaká, že o vystúpenie ešte požiada aj Igor Matovič povedal, že by bol rád, keby tak neurobil. "Nemyslím to v zlom, ale sú tak vybičované emócie, že by to mohlo poškodiť," povedal. 

12:38

V pléne reční Peter Pellegrini, ktorý hovorí, že je cítiť veľkú nervozitu. "Vláda je ku svojmu pádu najbližšie od svojej existencie," povedal v závere svojho prejavu. 

12:37

Predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že je možné aj aklamatívne hlasovanie. Hovorí, že by to mohlo byť štýlom, že sa každý poslanec postaví a nahlas povie, či je za, proti alebo sa chce zdržať. "V tomto prípade sa bude jednať o každý jeden hlas a môže na tom padnúť vláda," povedal s tým, že v minulosti sa stalo, že hlasovacie zariadenia zlyhali. 

12:08

"Toto bude veľmi tesné," myslí si poslanec SaS Juraj Krúpa o hlasovaní o páde vlády. Hovorí, že nevedia, ako sa zachovajú niektorí nezaradení poslanci. "Možno Martinovi Čepčekovi prejde zákon zákazu interrupcií v celej galaxii, a tým pádom podrží vládu," komentuje. Zdôraznil, že SaS neplánuje nikoho presviedčať. 

12:01

Nezaradený poslanec Martin Čepček pre HN potvrdil, že sa ešte stále nerozhodol ako bude hlasovať pri vyslovení nedôvery vláde. Avizuje, že  sa rozhodne zrejme na poslednú chvíľu. 

11:59

V rámci rozpravy momentálne od rečníckeho pultu kričí svoj prejav Milan Mazurek. Parlament dnes rokuje len do 14. hodiny. Do rozpravy je stále prihlásených ešte ďalších sedem rečníkov, pričom každý z nich má nárok na 20-minútové vystúpenie. Potom bude možnosť prihlásiť sa ešte do rozpravy ústne. Je tak zrejmé, že dnes sa mimoriadnu schôdzu ukončiť nepodarí. 

11:57

Do pléna stále neprišiel ani jeden člen vlády, čo kritizujú viacerí poslanci. V budove Národnej rady sa nachádzal napríklad Ján Budaj, vysvetlil však, že on už vystúpil v rozprave včera a druhýkrát už prejav mať nemôže. Rokovanie však sleduje online. 

11:40

V pléne rečnia aj poslanci krajnej pravice. Vystúpil člen ĽSNS Stanislav Mizík a ďalším rečníkom bude Milan Mazurek, ktorý teraz pôsobí v Republike. Po ňom by mal nasledovať Peter Pellegrini a viacero poslancov SaS. 

11:02

Branislav Gröhling Šipošovi hovorí, že aj rozvod môže byť pre rodinu riešením, najmä ak je v nej násilie. Pripomína, že aj jemu Igor Matovič blokoval návrhy a financie na ne. "Je hanbou, že tohto človeka každý deň obhajuješ," hovorí bývalý minsiter školstva. 

10:50

Šipošovo vystúpenie odignorovali všetci poslanci Smeru, pritom veľká časť klubu tam počas prejavu Roberta Fica sedela. Po ňom sa však spoločne zdvihli a odišli. 

10:48

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO vyzýva demokratických poslancov, aby zaradili spiatočku. "Urobte krok späť," apeluje a nabáda ich aby nehlasovali s Ficom, Pellegrinim, Žigom, Mazurekom, Sujom a ďalšími. "Naši voliči budú zároveň aj naši sudcovia," hovorí a prirovnáva ich spor ku "škaredému rozvodu", po ktorom deti zanevreli na svojich rodičov. 

10:40

Šipoš v pléne obhajuje Igora Matoviča. "On nie je najväčšie zlo," hovorí a prihovára sa SaS s tým, že Matovič nie je na "druhej strane". Pripomína, že aj jemu "prebehol mráz po chrbte", keď videl, že Žilinka bol zvolený aj hlasmi súčasných alebo bývalých smerákov. Na druhej strane však opisuje úspechy, ktoré sa vláde Eduarda Hegera podarilo dosiahnuť, konkrétne reformu nemocníc, národných parkov či súdnu mapu, o ktorej hovorí, že nie je ideálna. 

10:34

V pléne začína rečniť šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. V úvode pripomína SaS ako spolu "bok po boku" 10 rokov bojovali a poukazovali na "rozkrádačky Smeru a ich kumpánov", ako spolu protestovali pred Bonaparte alebo na námestiach. "Priznávam, že naša vláda, ktorej ste boli súčasťou obrovnské množstvo času, urobila aj chyby," uznal a spomenul paragraf 363 aj zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora. 

10:05

Fico ďalej kritizuje, že by po páde nemali automaticky nasledovať predčasné voľby. Hovorí, že sa Sulík asi "zbláznil" alebo je "nafetovaný", keď ponúka ako riešenie novú parlamentnú väčšinu alebo úradnícku vládu. "My tu nebudeme plniť Sulíkove sny alebo sny poblúdencov z SaS," uviedol a dodal, že Smer každopádne zahlasuje za pád vlády. 

09:53

"Ste ako prašť alebo uhoď," adresuje Fico SaS a naráža na to, že sú rovnakí ako zvyšné koaličné strany. Svoju kritiku tak otočil na liberálov, ktorí schôdzu na odvolanie vlády zvolali. Hovorí, že si v koalícii všetko odpúšťali len preto, aby sa nevrátil Smer do vedenia krajiny.  

09:50

Fico vyčíta OĽaNO, že nemajú ani funkčnú centrálu. Hnutie však má priestory na Zámockej ulici v Bratislave, ktoré boli dlhodobo v rekonštrukcii. HN centrálu hnutia navštívili faktom však je, že Obyčajní tam neurobili doteraz napríklad ani jednu tlačovú konferenciu. Fico kritizuje aj chýbajúce stranícke štruktúry hnutia. 

09:45

Šéf Smeru hovorí, že koalícia sa bojí predčasných volieb, lebo nevie demokraticky súťažiť. Avizuje, že o kampani pred voľbami v roku 2020 bude ešte vo svojom prejave hovoriť. Tvrdí, že koaličné strany oklamali ľudí. Hovorí, že krajina sa "sociálne rozpadla", lebo rastie chudoba. "Znižujete životnú úroveň v porovnaní s priemernou životnou úrovňou Európskej únie," hovorí a pokračuje kritikou sociálnych opatrení, ktoré priniesla vláda. 

09:39

Fico kritizuje koalíciu vrátane SaS za to, že nepripravujú nič na oslavy 30. výročia vzniku Slovenskej republiky. "Je to tak významná udalosť, že všetci sme mali nad tým sedieť," povedal. Potvrdil, že všetci poslanci Smeru budú prítomní na hlasovaní o odvolaní vlády a všetci zahlasujú za jej pád. 

09:36

V rozprave vystupuje predseda Smeru Robert Fico za celý poslanecký klub. K dispozícii má teda 30 minút. "Musím skonštatovať, že hlavným dôvodom, prečo sme dnes svedkami odvolávania vlády pána Hegera je, že som nebol vzatý do väzby," povedal na úvod. Narážal tým na fakt, že v prejavoch poslancov SaS zaznieva argument, že aj kvôli členom OĽaNO a Sme rodina nebol vydaný pred súd. 

09:30

Diskusia v parlamente sa zamerala na zmenu paragrafu 363. Kolíková kritizovala, že vláda s tým nedokázala nič urobiť, na čo podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) reagoval, že Kolíková bola dva roky ministerkou a pýtal sa jej koľkokrát úpravu paragrafu predložila a či to chce potom zmeniť s Hlasom. Jana Bittó Cigániková (SaS) reagovala, že by to chceli zmeniť s poslancami OĽaNO, ale viacerí z nich zlyhali. Podľa Ondreja Dostála (SaS) je to chyba najmä šéfa Obyčajných, ktorý sa za zmenu nedokázal pobiť. 

09:21

V pléne sedí už aj Robert Fico, ktorý bude druhým dnešným rečníkom v rámci rozpravy. 

09:19

Bývalá ministerka skonštatovala, že sa vytratil protikorupčný étos tejto koalície. "Táto vláda je protikorupčná len do takej miery, do akej jej to dovolí Boris Kollár," hovorí s tým, že je to veľmi málo. V prejave pokračuje aj kritikou spájania sa koalície s extrémistami, ale aj neschopnosť dať viac práv sexuálnym menšinám. 

 

09:14

"Chybou premiéra je, že toto všetko dopustil," pokračuje Kolíková a kritizuje koalíciu, že si v čase kríz vybrala menšinovú vládu. Hovorí, že žasne, že sa už dohadujú na predčasných voľbách v septembri, pričom si myslia, že vláda v demisii môže viesť krajinu ďalšieho trištvrte roka. 

09:11

V prejave spomína Kolíková na časy svojho ministrovania a reformu justície. Pripomenula, že museli zachovať súd v Starej Ľubovni, aj keď nespĺňal žiadne kritériá. Zo Starej Ľubovne je šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Okrem toho vysvetľuje, že mala problémy získavať od ministra financií zdroje na reformy. Opísala ako sa pretláčal rodinný balíček.

09:05

Kolíková v úvode svojho prejavu hovorí, že je zvláštne, že sa odvoláva vláda a žiaden jej člen tu nesedi. "To je gesto, ktoré vláda ukazuje k slušnému a zodpovednému vládnutiu," povedala na začiatku. 

09:02

V pléne sedí 14 poslancov a nie je tu žiaden minister. Poslanci sa momentálne medzi sebou dohadujú, či má niekto z vlády povinnosť zúčastniť sa na rokovaní. 

09:01

Začína druhý rokovací deň schôdze o odvolaní vlády Eduarda Hegera. Ako prvá v pléne vystúpi bývalá ministerka spravodlivosti a členka SaS Mária Kolíková. 

19:01

Rokovanie o vyslovení nedôvery vláde dnes končí. Pokračovať bude zajtra od 9. hodiny. Štandardne v piatok poslanci schôdzujú iba do 14. Ak sa zajtra nestihne rozprava ukončiť, pokračovať sa bude aj v pondelok. 

18:56

Minister Ján Horecký napokon stiahol svoju žiadosť o vystúpenie. Zrejme je to z dôvodu, že dnes už vystúpiť nestihne. Na konci schôdze sedí v pléne zhruba 20 zákonodarcov a traja ministri. 

18:45

Do rozpravy sa prihlásili ďalší dvaja ministra - šéf rezortu pôdohospodárstva za OĽaNO Samuel Vlčan a minister školstva Ján Horecký, ktorý po odchode SaS z vlády nahradil Branislava Gröhlinga. Vystúpiť môže na požiadanie každý člen vlády pričom k dispozícii má 20 minút. Premiér má právo vystupovať neobmedzene. Schôdza dnes končí o 19. hodine.  

18:39

Aké sú počty?

Očakáva sa, že hlasovanie o vyslovení nedôvery bude veľmi tesné. Na odvolanie vlády je potrebných 76 poslancov.

Koalícia má na svojej strane viac-menej 72 členov, ktorí budú proti:
OĽaNO – 47 poslancov
Sme rodina – 19 poslancov
Za ľudí – 3 poslanci
Nezaradení – Katarína Hatráková, Ján Mičovský, Martin Klus

Za pád vlády chce zahlasovať 75 poslancov:
Smer – 27 poslancov
SaS – 20 poslancov
Hlas – 11 poslancov
ĽSNS – 7 poslancov
Republika – 5 poslancov
Život (tarabovci) – 3 poslanci
Jednotlivci - Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Martin Borguľa (Sme rodina)

Nerozhodnutí:
Miroslav Kollár (Spolu)
Martin Čepček (ex-OĽaNO)
Slavěna Vorobelová (náhradníčka za Mariana Kotlebu)

18:26

Podľa Sulíka nejde o osobný spor, ale o "poznanie", že ak to takto pôjde ďalej, tak sa vráti ku moci Smer. Upozornil Budaja, že aj on sám je teraz šéfom Občianskej a demokratickej platformy, čo svedčí o tom, že tiež nie je úplne spokojný so situáciou v koalícii. 

18:23

Budaj politikom odkazuje, aby sa povzniesli "nad bahno osobného sporu". Upozorňuje pritom na riziká, ktoré prinesie pád vlády. "Ak je Igor Matovič takou škodnou, neboj sa Richard, politika je veľmi krutá, určite sa s ním vysporiada," dodal. Po 20 minútach prejavu ho zastavil predsedajúci Gábor Grendel. "Ešte som len na druhej strane," povedal Budaj a dodal, že na zvyšok prejavu je k dispozícii "v bufete". Na konci ešte adresoval poslancom výzvu "zastavte to riziko", lebo tá mala byť pointou jeho vystúpenia. 

18:22

"Osobný spor je vážna vec, ale preboha, to nemôžete dať nad verejný záujem," povedal Budaj. Vo svojom prejave hovorí o konfliktoch medzi lídrami a politikmi a pripomína, že voliči ich nechcú vidieť. Povedal, že on má napríklad s ministrom práce Milanom Krajniakom ešte väčšie rozpory ako má Richard Sulík a otočila sa smerom ku prázdnej Krajniakovej stoličke. "Raz sa s ním chcem nepohádať a on odíde. Tak inokedy," dodal.

18:02

V pléne vystupuje minister životného prostredia Ján Budaj. V úvode skonštatoval, že mal v SaS spojencov napríklad pri reforme národných parkov a niektorých členov označil aj za priateľov. "Odkedy ste odišli z koalície, tak sa rovnováha v koalícii zmenila," povedal. 

17:49

Jozef  Pročko upozornil, že v sále nesedia poslanci Hlasu, ktorí sa pod návrh podpísali. Prítomní však nie sú ani členovia Smeru, ani tarabovci, ani poslanci Za ľudí, chýbajú takmer všetci kotlebovci a väčšina nezaradených poslancov. Z SaS je prítomná polovica klubu, a v pléne sedí aj zrhuba tucet Obyčajných a polovica členov vlády. 

17:41

V pléne vystupuje minister práce Milan Krajniak. Tvrdí, že ak padne vláda, nebudú vedieť pomáhať ľuďom v kríze. Urobil odpočet toho, čo sa im podarilo a vyzdvihol, že urobili zo Slovenska "prorodinný štát" a starajú sa o ľudí "od počatia až po jeseň života". 

17:30

Branislav Gröhling sa pýta Remišovej aký je jej osobný postoj k LGBTI komunite a hovorí, že by sa mala hanbiť za svoje vystúpenie. "Svojim osobným fanatizmom chceš škodiť menšinám," povedal. Naznačil, že Remišová sa "zapredala", lebo ju čaká nejaká funkcia. "Ty si skĺzla na absolútne dno len preto, aby si sa votrela do priazne Igora Matoviča," uzavrel. Remišová sa k výhradam SaS vo svojej reakcii nevyjadrila. 

17:21

Remišová kritizovala SaS aj za to, že presadzovala za generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Alojz Baránik jej pripomenul, že tretina klubu hlasovala napokon za iného kandidáta. Remišová tiež pripomenula SaS ich slová, keď odchádzali z vlády, a síce, že nebudú odvolávať Eduarda Hegera. "Stále verím, že to nespravíte," povedala na konci svojho prejavu. "Ty si myslíš, že dáme na tvoj názor, keď nás okydáš?," pýta sa Baránik.

17:11

"Toto čo si teraz predviedla je absurdné, neviem prečo to robíš a čo máš za to sľúbené, aké miesto na kandidátke," povedala Anna Zemanová na margo vystúpenia Veroniky Remišovej. Pripomenula, že aj jej poslanec Juraj Šeliga bol menovaný do odbornej komisie, ktorá sa otázkou registrovaných partnerstiev mala zaoberať. "Hanba ti, veľmi som z teba sklamaná," ukončila Zemanová. 

17:05

V pléne vystupuje Veronika Remišová. Kvôli registrovaným partnerstvám sa v pléne dostala do sporu s liberálmi. Tvrdí, že nikdy na koaličnú radu nepredložili návrh, ktorý by ich riešil. Všetci prítomní saskári začali hovoriť, že to nie je pravda. "Že sa nehanbíš takto klamať, spolu sme tam sedeli," kričal na ňu rozčúlený Branislav Gröhling a odišiel zo sály. 

16:39

O novom nápade SaS, že by po páde vlády mohla nastať rekonštrukcia Hegerovho kabinetu, nevedel ani ich bývalý straník Martin Klus. "Viem si predstaviť, že ak dôjde k najhoršiemu a vláda takto bezprostredne pred Vianocami padne, je namieste rokovať o tom, aká iná vláda by mala mať podporu 76 a viac poslancov Národnej rady," povedal pre HN. Dodal, že je to určite lepší scenár ako dohnať krajinu do chaosu alebo hľadať 90 hlasov na predčasné voľby, ktoré označil za najhoršiu alternatívu. 

16:34

HN sa Igora Matoviča pýtali, či by po páde vlády odišiel, ak by to pomohlo udržať kabinet Eduarda Hegera. "Vláda nepadne," skonštatoval. Na otázku či majú na svojej strane parlamentnú "sedemdesiatšestku" odpovedal, že má aj 78. "Všetkých dobrých ľudí," reagoval na podnet, nech povie, kto sú tí poslanci. 

16:28

"Nerozumiem tomu, že ste sa rozhodli pre tento kamikadze štýl," povedal Šeliga a poukázal na to, že liberáli nemajú jasný plán, čo bude nasledovať po páde vlády. "S kým chcete urobiť väčšinu?" pýta sa. Okrem iného hovorí, že aj keď padne Hegerova vláda, tak paragraf 363 sa nezmení, lebo sa o ňom rokovalo v októbri, a tak má na pol roka stopku.

16:22

V rozprave vystupuje Juraj Šeliga a rovnako ako premiér pripomína SaS pád Radičovej vlády. "Keď padne Hegerova vláda, budú predčasné voľby. Opakujete Radičovej scenár," povedal s tým, že saskárov považuje za rozumných ľudí, a tak nechápe, prečo robia tú istú chybu. 

16:16

Jana Bittó Cigániková zavolala na Kollára, aby nekričal. "V rokovacom poriadku nie je nikde napísané aká má byť intenzita," hovorí Peter Pčolinský, ktorý momentálne vedie schôdzu. Neskôr vo faktickej poznámke začala kričať aj samotná Bittó Cigániková. "200 eur matkám s deťmi? Vy ste im nič nedali. Vy ste tie peniaze ukradli šičke z Brezna, invalidnému manželskému páru z Trebišova, robotníkovi z automobilky a dali ste to niektorým ľuďom, napríklad aj tým tvojím matkám, ktorých si si narobil 11 zatiaľ," kričala. 

16:11

Pripomína, že SaS bojovala na vláde za zrušenie 13. dôchodkov, vlakov a obedov zadarmo a teraz im vyčítajú, že málo pomáhajú ľuďom. Šéf parlamentu sa rozhodnil pri vlastných slovách o tom ako schválili rodinný balíček s tarabovcami a ĽSNS, pritom oni s nimi teraz budú hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. "To vám nevadí, ale keď sme my dali 200 eur matkám s deťmi, to je veľmi zlé," kričí Kollár. 

16:05

V pléne vystúpil aj predseda parlamentu Boris Kollár. Hovorí, že síce im SaS vyčíta, že vládnu s podporou extrémistov, ale práve oni teraz budú musieť s ĽSNS povaliť vládu. "S každým jedným hlasíkom počítate, to vám neprekáža," hovorí a ukazuje pritom na kotlebovcov a poslancov Republiky. 

15:37

Richard Sulík ocenil, že Heger nebol vo svojom prejave osobný a povedal mu, že ho mrzí, že ho teraz odvolávajú, ale problémom je, že ako premiér nekonal vtedy, keď mal. Liberáli mu vo faktických poznámkach vyčítali, že si zatvára oči pred realitou. 

Pripomínali mu najmä to, že reformy, investície a zahraničné postoje, na ktoré je hrdý, tu boli vďaka SaS. Exministerka Mária Kolíková zase hovorila, že pri súdnej mape musela bojovať aj s posnalcami OĽaNO, aby reforma prešla. 

15:24

Poslanec a exminister školstva Branislav Gröhling hovorí Hegerovi, že žije v paralelnom vesmíre a nevidí problémy, ktoré v krajine a vo vláde sú. Úspechy, ktoré vo svojom prejave menoval sa diali podľa poslanca vďaka SaS. 

15:20

Na vystúpenie Eduarda Hegera chce s faktickou poznámkou reagovať celkovo 20 poslancov. 

 

15:12

Premiér nepriamo apeluje na poslancov SaS. Hovorí, že to, že dali podpisy pod návrh na odvolanie je jedna vec, ale až hlasovaním rozhodnú. Pripomína im, že sa spojili s Petrom Pellegrinim. "Naša vláda nie je dokonalá," hovorí Heger a pripomína, že sú reformný kabinet v ťažkých časoch. 

15:10

"Z vyše sto skrátených legislatívnych konaní bolo 80 počas pandémie," reaguje Heger na výčitku o nadužívaní tohto inštitútu. Ostatné boli podľa neho kvôli Ukrajine a energetickej kríze. 

15:06

Za ďalšie úspechy vlády označil investície ako napríklad príchod Volva na východ Slovenska či Plán obnovy. "Priatelia z klubu SaS, aj po vašom odchode sme zostali verní vašim bodom z programu vlády," povedal Heger. 

15:04

Premiér hovorí o tom, že jeho kabinet musel bojovať s množstvom kríz, ako napríklad pandémia alebo vojna na Ukrajine. "Mali sme v rukách štát, ktorý bol absolútne nepripravený, aby krízy zvládol," uviedol. Pripomenul, že napriek tomu presadili niekoľko reforiem. "Sme proreformná, proeurópska a proukrajinská vláda," vyhlásil. 

15:02

Predseda vlády sa vo svojom prejave venuje aj Petrovi Pellegrinimu. Pripomenul, že v jeho novej strane je aj Peter Žiga obvinený z korupcie, a to sú ľudia, proti ktorým spolu bojovali.

14:53

Eduard Heger vo svojom prejave pripomína pád vlády Ivety Radičovej a obdobie Roberta Fica, ktoré po ňom nasledovalo. Spomína kauzy Smeru. "Boli schopní nakúpiť CT-čka za trikrát vyššiu cenu," hovorí premiér. 

14:50

Písomne sa do rozpravy prihlásilo 14 poslancov, vrátane Márie Kolíkovej, Roberta Fica, Petra Pellegrinoho či Michala Šipoša . O slovo sa ešte predtým prihlásil premiér Eduard Heger, minister práce Milan Krajniak aj ministerka Veronika Remišová. 

14:46

Richard Sulík ukončil svoje úvodné vystúpenie, poďakoval poslancom za pozornosť aj za poznámky. Potlesk si vyslúžil najmä od vlastných poslancov. 

14:43

Predseda SaS ďalej hovorí, aké sú možnosti po páde vlády. Prvou je vláda Eduarda Hegera v demisii, ktorá bude mať obmedzené právomoci, čo je podľa Sulíka lepšie ako súčasný stav. 
Druhou možnosťou je nová parlamentná väčšina a ako tretiu označil "zmysluplnú rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera". Povedal, že ak dôjde ku zmenám, vyslovili by takej vláde dôveru. Nepomenoval to, ale zrejme narážal na odchod ministra financií Igora Matoviča z postu, keďže to bola požiadavka SaS v minulosti. 
"Ja si viem predstaviť, že ak dôjde k takejto dohode, za takúto dohodu by sme hlasovali," navrhol Sulík a dodal, že oni sa určite do vlády nevrátia. 
Ďalšími možnosťami sú úradnícka vláda a predčasné voľby. 

14:39

Sulík sa obrátil na poslancov OĽaNO a povedal, že preferencie Smeru rastú vďaka Igorovi Matovičovi. "Keby sme nič neurobili, Robert Fico vyhrá voľby," povedal. Obyčajných kritizoval, že hlasujú za všetko, čo im podsunú a neriešia reformy. 

14:36

Navrhovateľ v úvodnom slove pripomína OĽaNO, že vyhrali voľby ako protikorupčné hnutie, ale nepodarilo sa im presadiť zmenu paragrafu 363 a Robert Fico nebol vydaný súdu aj vďaka hlasom poslankýň OĽaNO a členom Sme rodina. Poslanci sa začali prekrikovať, keď Sulík spomenul Maroša Žilinku, a to, že niektorí poslanci OĽaNO vzali na vedomie správu, ktorú generálny prokurátor priniesol do parlamentu tento týždeň. Podľa šéfa SaS ju mali odmietnuť. Hádka v pléne bola o tom, kto Žilinku zvolil. Poslanec Jozef Pročko začal na Sulíka kričať, že to on pretláčal Žilinku v koalícii. Šéf liberálov sa bránil, že v tom čase nevedeli, čo bude ako generálny prokurátor robiť. 

14:29

Sulík vláde vyčíta aj rozpočet, migračnú krízu a počínanie ministra Romana Mikulca. "Namiesto toho, aby to riešil, vypisuje vulgárne smsky," povedal s narážkou na správu, ktorú pred pár dňami adresoval Mikulec poslankyni Romane Tabák. Sulík kritizuje kabinet aj za nezvládnutie rokovaní s lekármi. "Chaos, neschopnosť a hanba sú slová, ktoré najviac vystihujú vládnutie Igora Matoviča," povedal. 

14:20

Predseda SaS kritizuje nadužívanie skrátených legislatívnych konaní, ktorých bolo počas tohto volebného obdobia viac ako kedykoľvek predtým. "To sa deje, lebo lídri koalície Matovič a Kollár nemajú poriadne vzdelanie," povedal Sulík a dodal, že obaja sa nepochybne úspešne pretĺkali životom. Obaja spomenutí predsedovia sa po týchto slovách na seba usmiali. 

14:15

"Eduard Heger ako premiér nás sklamal v lete tohto roku," uviedol Sulík a pripomenul ich odchod z vlády, kedy sa nepodarilo vyrokovať odchod Igora Matoviča z ministerstva financií. Podľa šéfa liberálov sa predseda vlády neprejavil ani potom. Sulík povedal, že chaos sa po ich odchode z vlády presunul do parlamentu, za čo si vyslúžil potlesk od opozície aj koalície, vrátane Igora Matoviča. 

14:12

Sulík začal svoju reč spomienkou na víťazné voľby 2020. "Igorovi Matovičovi som úprimne fandil, veril som, že môže byť dobrým premiérom. Naše prvé stretnutie končilo objatím," povedal a poslanci Smeru sa začali smiať. Sulík následne pokračoval vyčítaním chýb Matovičovi, najmä v súvilosti s rodinným balíčkom. Matovič počas Sulíkovej reči pozerá do mobilu. 

14:09

Plénum odsúhlasilo, že o návrhu sa bude hlasovať v utorok o 11. hodine. Za rečnícky pult sa postavil Richard Sulík, ktorý uvedie návrh na vyslovenie nedôvery vláde. 

14:07

Rokovacia sála sa naplnila, prítomných je 113 poslancov, v pléne sedia aj viacerí členovia vlády, vrátane Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Boris Kollár na úvod schôdze ocenil, že Richard Sulík si dnes dal aj kravatu. Práve šéf SaS prednesie úvordnú reč. 

13:50

O 14. hodine začne v Národnej rade mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera. Návrh prišiel od strany SaS, potrebné podpisy na zvolanie schôdze dodali aj poslanci Hlasu. Hlasovanie sa očakáva v utorok o 11. hodine. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
26. apríl 2024 03:04