StoryEditor

Poslanci hlasujú o novele ústavy

25.01.2023, 10:40
Poslanci hlasujú o novele ústavy
10:16

Šéf parlamentu Boris Kollár oznámil, že hlasovanie o termíne predčasných volieb bude v utorok o 17.00 hod. bez ohľadu na to, kedy skončí rozprava.

09:56

Poslanci dnes od 10.00 hod rokujú o termíne predčasných volieb.

13:27

Používajú falošné argumenty, len aby sa vrátili k moci, povedal Matovič o Ficovi a Pellegrinim.

13:23

Verím, že bývalí vládni partneri budú držať septembrový tím, povedal Matovič.

13:18

Podarilo sa nám do ústavy prepašovať ochranau volebého systému, povedal Matovič.

13:17

"Robert Fico, keď vie, že mu tečie do topánok. Keď vidí, že mafiánsky spolok začína ich podpora klesať, tak začínajú žiť vo veľkom strachu a zrazu chcú myslieť aj na ľudí, povedal na brífingu Igor Matovič.

13:09

"Robert Fico straší prezidentku a nazýva ju americkou agentkou. Stavia si hlavu, že termín septembrový nepodporí, keď to nebude v júni. Je to len robenie cirkusu nielen zo strany koalície, ale aj opozície. Ja sa nechcem zúčastňovať tohto cirkusu, povedal v parlamente Boris Kollár.

12:38

Minister vnútra Roman Mikulec považuje dnešné hlasovanie v parlamente za úspech. Dodáva však, že dôležité je, ako poslanci rozhodnú o predčasných voľbách budúci týždeň.

12:15

"Predpokladám, že tu bude parlamentná bitka na túto tému," povedal Šeliga o zajtrajšom rokovaní o dátum predčasných volieb. Dodal, že očakáva naplnenie dohody koalície na jesennom termíne. Lídri jednotlivých strán by o tejto téme mali diskutovať aj dnes. 

12:11

Juraj Šeliga uviedol, že je sklamaný, že jeho pozmeňujúci návrh o zakotvení Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestého súdu do Ústavy neprešiel. Na jeho odsúhlasenie chýbalo 19 hlasov. Chýbali hlasy poslancov Sme rodina, nehlasovali ani traja členovia klubu OĽaNO. "Ukazuje sa, že už dnes je 70 ľudí v Národnej rade, ktorí sú pripravení chrániť a brániť boj s korupciou," povedal na margo výsledku. 

12:07

Šéf Smeru Robert Fico avizoval som, že symbolicky vytiahneme slovenské zástavy, aby sme ľuďom ukázali, čo sa to preboha deje so slovenskou demokraciou.

12:06

Minister životného prostredia Ján Budaj očakáva po hlasovaní v parlamente sebareflexiu demokratických politikov. Skrátenie volebného obdobia nepovažuje za úspech. Oceňuje však, že hlasovanie prešlo po zhode medzi bývalými koaličnými poslancami.

12:05

Budete šokovaní z informácií, ktoré budú vyplavovať na povrch, napríklad ohľadne čerpania eurofondov. Budeme robiť tlačovky na dennej báze.

12:04

Zajtra predkladáme pozmeňujúci návrh, aby sa predčasné voľby konali 20. mája, povedal Fico na brífingu.

12:03

Je to výsmech ľuďom. Moja vláda by bola odvolaná 15. decembra, tvrdí Fico.

12:02

Nezaradení poslanci Martin Klus aj Katarína Hatráková, ktorí ešte včera hovorili, že nie sú rozhodnutí, ako sa pri hlasovaní zachovajú, napokon novelu Ústavy podporili. Proti bol z koalície iba Györgyi Gyimesi. 

12:02

Bez hanby, vláda ktorá je odvolaná kvôli neschopnosti, oznamuje Slovensku, že oni chcú vládnuť až do 30. septembra, tvrdí Fico.

12:00

Oni nevedia vládnuť a preto vláda padla. Vláda padla kvôli tomu, že je neschopná, povedal Fico.

11:57

Je to čierny deň slovenskej demokracie. Ľudia, ktorí demokraciu nechcú sa rozhodli, že idú zužovať demokraciu. Nespokojnosť s touto vládnou mocou je obrovská, povedal Fico. Dodal, že ľuď je nič, že ľud je háveď pre túto rozpadnutú koalíciu.

11:57

Hlas Petra Pellegriniho plánuje pri uznesení o skrátení volebného obdobia predložiť pozmeňujúci návrh, ktorý by zmenil termín volieb z 30. septembra na 24. jún. Presvedčiť by chceli najmä poslancov SaS. Richard Sulík však uviedol, že je pre neho cennejšia dohoda s bývalou koalíciou a jeho poslanci tak skorší dátum nepodporia. 

11:55

Zajtra o 10. hodine sa zíde Národná rada opäť. Hlasovať bude o zaradení nového bodu do pragramu, a síce uznesenia, ktorým sa skráti aktuálne volebné obdobie a termín volieb sa stanoví na 30. september. Predseda parlamentu Boris Kollár uviedol, že očakáva hlasovanie o tomto bode na budúci utorok, všetko však závisí od počtu poslancov, ktorí budú chcieť vystúpiť v rozprave. 

11:54

Dnes sme boli svedkami ďalšieho zlikvidovania demokracie, povedal na brífingu po hlasovaní šéf Smeru Robert Fico.

11:45

Poslanci Národnej rady schválili zmenu Ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktoré bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

11:42

Prešiel pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej. Za hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 53. 

11:41

Keď sa hlasovalo po pozmeňujúcom návrhu Márie Kolíkovej poslanci Smeru rozprestretli ponad seba v pléne slovenské zástavy. 

11:35

Richard Sulík v pléne povedal, že SaS rešpektuje dohody a podporí návrh, ktorý zakotvuje v ústave skrátenie volebného obdobia.

11:34

Šéf Smeru Robert Fico zopakoval, že jeho poslanci nepodporia návrh Márie Kolíkovej.

11:26

K novele počas diskusie predložili poslanci viacero pozmeňujúcich návrhov. Opozícia trvá na tom, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu aj referendom. Strany bývalej štvorkoalície sa však pôvodne dohodli na pozmeňujúcom návrhu, ktorý s touto možnosťou neráta. Preferujú možnosť skrátiť volebné obdobie prijatím uznesenia 90 hlasmi poslancov. Na program 78. schôdze mali aj niekoľko ďalších návrhov, presunuli ich však na ďalšiu riadnu schôdzu.  

 

11:12

V pléne je prestávka, rokovanie bude prebiehať od 11.30 hod.

11:03

Rokovacia sála sa postupne zapĺňa poslancami. Hlasovanie je naplánované na 11. hodinu. Keďže ku novele je predložených niekoľko pozmeňujúcich návrhov, poslanci budú rozhodovať najskôr o nich a potom o zákone ako celku aj s prípadnými schválenými doplňujúcimi úpravami. 

10:55

Pridať hlasy by dnes mali aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Spolu s nimi má bývalá koalícia šancu novelu schváliť aj bez podpory nerozhodnutých poslancov. Z koalície avizoval, že legislatívu nepodporí akurát poslanec Györgyi Gyimesi, ktorý odmieta zakotvenie jedného volebného obvodu do Ústavy. 

10:51

Poslanec Kristián Čekovský ozrejmil, že jeho poslanci podporia aj návrh na zakotvenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu v ústave. Považujú to za posilnenie demokratických inštitúcií.

10:49

Hlasovanie o novele Ústavy môže byť ešte veľmi tesné. Na schválenie zákona je potrebných 90 hlasov. Okrem 11-ich platformistov by to malo podporiť aj 36 poslancov OĽaNO, 20 členov SaS, 18 poslancov Sme rodina a traja zákonodarci zo Za ľudí. To je spolu 88 hlasov. Nezaradení poslanci Martin Čepček, Katarína Hatráková aj Martin Klus včera deklarovali, že ešte nie sú rozhodnutí. Opozícia odmieta podporiť novelu, ak by neobsahovala možnosť rozpustiť parlament referendom. 

10:41

Nemali by sa zdôrazňovať ideologické názory, to je cesta do pekla. "Ak niekto hovorí, že chce spájať, ale pod nejakou vlastnou zástavou, tak to je rozbíjať a nie spájač, povedal na brífingu minister Ján Budaj.

10:40

Občianska a demokratická platforma, ktorá sa odčlenila od OĽaNO a v parlamente má 11 hlasov podporí dnes novelu Ústavy a následne aj septembrový termín predčasných volieb. Potvrdil to poslanec Kristián Čekovský a aj líder platformy a minister životného prostredia Ján Budaj. Podporia pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej, čiže verziu samorozpustenia parlamentu a ukotvenie volebného systému. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
27. apríl 2024 03:48