StoryEditor

Korunovácia Karola III.

06.05.2023, 10:22
Korunovácia Karola III.
16:12

Ďakujeme za pozornosť, týmto náš online prenos z korunovácie kráľa Karola III. ukončujeme.

16:04

Obecenstvo v Hyde Parku tvorili ľudia všetkých generácií, od tých, ktorí kráľovskú rodinu nijako intenzívne nepozorujú, až po tých, ktorí s ňou majú osobné skúsenosti. Londýnčanka Fiona povedala, že kedysi s kráľom, vtedy ešte princom Charlesom, spolupracovala na výrobe organických sušienok. "Bol to niekto, pre koho sa veľmi dobre pracovalo. Je veľmi pozorný a odhodlaný. A je to vizionár," uviedla, kým sledovala korunováciu s rodinou.

16:00

Twitter kráľovskej rodiny zdieľal video z príchodu kráľa a kráľovnej späť do Buckinghamského paláca po obrade vo Westminsterskom opátstve.

15:58

Americká speváčka Katy Perry bola tiež jedným z čestných hostí na dnešnom slávnostnom korunovačnom ceremoniáli.

15:57

Spolu s kráľom a kráľovnou sa na balkóne Buckinghamského paláca pri zdravení davu objavili aj ďalší členovia kráľovskej rodiny. Prítomný bol Karolov najmladší brat princ Edward, jeho manželka Sophie a dcéra Anna a ďalej potom aj William a Kate so svojimi tromi deťmi, Georgom, Charlotte a Louisom.

Princ Andrew sa nedostavil, rovnako tak ani princ Harry – podľa dostupných informácií sa so svojou rodinou rozlúčil hneď po obrade.

15:50

„Sľub vernosti a oddanosti princa z Walesu.“ Kráľ prijíma od Williama v mene kráľovskej rodiny tzv. homage .

15:45

Čerstvo korunovaný britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Camilla z balkóna Buckinghamského paláca zamávali tisícom ľudí, ktorí sa tu napriek dažďu zišli. Pri tradičnom výstupe na balkón Karola a Kamilu sprevádzali ďalší členovia kráľovskej rodiny, vrátane princa Williama, jeho manželky Kate a ich detí princa Georgea, princeznej Charlotte a princa Louisa.

Kráľov druhorodený syn princ Harry, ktorý sa odsťahoval do Spojených štátov, sa vystúpenia na balkóne nezúčastnil, pretože už nevykonáva kráľovské povinnosti. Davom nezamával ani kráľov brat princ Andrew, ktorý sa v roku 2020 stiahol zo svojej oficiálnej úlohy v nadväznosti na obvinenie zo sexuálneho zneužitia maloletej.

Kráľovská rodina z balkóna prizerala zhruba dvojminútovému vojenskému preletu, ktorého sa za silného dažďa zúčastnili vrtuľníky a lietadlá kráľovského letectva.

Pôvodne plánovaný šesťminútový prelet bol kvôli nepriaznivému počasiu na poslednú chvíľu obmedzený, malo sa ho zúčastniť takmer 60 lietadiel, od ikonických spitfirov z druhej svetovej vojny po moderné stíhačky.

15:43

Gratulácie Karolovi III. a jeho manželke Kamile zaslal aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Peking je podľa Siho ochotný rozšíriť spluprácu a kultúrnu výmenu s Britániou a obe krajiny by mali spoločne presadzovať mier. Vzťahy medzi Pekingom a Londýnom sú pritom najhoršie za posledné desaťročia po tom, ako Británia obmedzila čínske investície kvôli obavám o národnú bezpečnosť a vyjadrila znepokojenie nad rastúcou vojenskou a ekonomickou asertivitou Číny.

15:43

Želania z Westminsterského opátstva posiela aj talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá na snímke na sociálnych sieťach po boku britského premiéra Rishiho Sunaka skúmala starobylú mozaiku. Tú podľa nej "majstrovsky pred zhruba ôsmimi storočiami vypracovali talianski remeselníci" a dnes je svedectvom "hlbokej a historickej spolupráce" Londýna a Ríma.

15:42

V Londýne dnes bol aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Som hrdý na to, že môžem byť v tento historický deň po vašom boku," odkázal na twitteri Macron kráľovskému páru, ktorý označil za "priateľov Francúzska".

15:38

Princ Harry medzi kráľovskou rodinou na balkóne Buckinghamského paláca nie je.

15:38

Kráľ Karol III. a kráľovná Kamila mávajú davom. Mimo nich hanblivo mávajú aj princezná Charlotte a princ Louis.

15:31

Okolo Buckinghamského paláca sa hromadia ľudia. Každý prizerajúci chce mať čo najlepší výhľad na novokorunovaného kráľa a kráľovnú, ktorí práve vyšli spolu s ďalšími rodinnými príslušníkmi na balkón. Sú počuť bubny, ľudia hlasno skandujú a mavajú vlajkami najrôznejších krajín (mimo tú britskú je vidieť napríklad ukrajinská, talianska alebo švajčiarska).

15:28

Ozbrojené sily vzdávajú česť novo korunovanému kráľovi Karolovi v záhradách Buckinghamského paláca.

15:25

Kráľ Karol III. a kráľovná Kamila vystúpili na balkón Buckinghamského paláca a mávajú obrovským davom ľudí, ktorí stoja pred palácom.

15:22

Balkónový výstup novokorunovaného páru má oneskorenie pravdepodobne z dôvodu zhoršeného počasia.

15:18

Dav ľudí prichádza pred Buckinghamský palác. 

15:11

Vojenský prelet nad Buckinghamským palácom pri príležitosti korunovácie kráľa a kráľovnej musel byť pre počasie obmedzený. Teraz bude tvorený vrtuľníkmi a lietadlami The Red Arrows, uviedlo ministerstvo obrany. Prelet nad nákupným centrom The Mall bol naplánovaný po 14:15. Malo ho tvoriť viac ako 60 lietadiel Kráľovského námorníctva, britskej armády a Kráľovského letectva. 

15:07

Čaká sa na vystúpenie panovníka na slávnom balkóne Buckinghamského paláca.

14:56

Kráľ Karol III. vyšiel pozdraviť príslušníkov ozbrojených síl zhromaždených pri Buckinghamskom paláci, ďakuje vojakom za ich účasť v procesii a za ich službu. Okolo 15:15 nášho času by mal kráľovský pár vyjsť na balkón Buckinghamského paláca a pozdraviť zhromaždených.

14:50

Slávnostná procesia sa po korunovácii z Westminsterského opátstva vrátila späť do Buckinghamského paláca. Kráľ s kráľovnou vystúpili zo svojich kočiarov.

14:44

Prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala britskému kráľovi Karolovi III. ku korunovácii a pozvala ho na návštevu Slovenska. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti. Čaputová dodala, že kráľ vníma Slovensko veľmi pozitívne.
"Včera sme sa v Buckinghamskom paláci zúčastnili na slávnostnej recepcii na pozvanie kráľa pri príležitosti jeho korunovácie. Bola príležitosť kráľovi zagratulovať ku korunovácii v mene Slovenska. Veľmi živo, tak ako vždy keď sa stretneme, na Slovensko reaguje, pamätá si návštevu Slovenska. Má veľmi pozitívne nastavenie k Slovensku, tak som zopakovala pozvanie do nasej krajiny," doplnila prezidentka vo vyjadrení pre slovenské médiá v Londýne, kde sa zúčastňuje na oslavách korunovácie.

14:43

Prvá dáma USA Jill Bidenová označila príležitosť zúčastniť sa korunovácie za poctu. „Je mi cťou reprezentovať Spojené štáty v tento historický deň vo Westminsterskom opátstve.“

14:41

„Gratulujeme kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Kamile ku korunovácii. Trvalé priateľstvo medzi Spojenými štátmi a Veľkou Britániou je zdrojom sily pre oba naše národy. Som hrdý na to, že prvá dáma reprezentuje Spojené štáty pri tejto historickej príležitosti.“ zagratuloval kráľovi Karolovi III. americký prezident Joe Biden.

14:35

Sprievod vchádza na nádvorie Buckinghamského paláca. 

14:27

Procesia Karola a Kamily smerom k Buckinghamskému palácu je najväčším vojenským sprievodom za posledných 70 rokov (1,42 míľ, 19 vojenských kapiel, 33 zastúpených krajín Commonwealthu, 250 koní a 4000 príslušníkov ozbrojených síl).

14:18

Cestou späť idú 74-ročný Karol III. a jeho o rok staršia manželka Kamila historickým pozláteným kočom, ktorý váži 4000 kilogramov a je ťahaný ôsmimi koňmi. Na sebe pre túto príležitosť majú plášte zhotovené špeciálne pre nich dva, na ktorých sú vyšité prírodné motívy, ktoré sú kráľovskému páru blízke. Zdobia ich tiež národné symboly Anglicka (ruža), Škótska (bodliak) a Írska (štvorlístok ďateliny).

Denník The Guardian dnešok hodnotí ako symbolický začiatok novej kráľovskej éry v Británii a osobné naplnenie pre muža, ktorý strávil viac ako sedem desaťročí čakaním na trón.

14:13

Korunovanému kráľovi na Twitteri zablahoželala aj Ursula von der Leyen , predsedníčka Európskej komisie.

14:09

Okrem protestujúcich v Londýne sa v rovnakom čase koná aj pochod za nezávislosť Škótska. Protestujúci majú ceduľa s nápisom: „Not my circus, not my monkeys, not my king in my country.“ („Nie je to môj cirkus, nie sú to moje opice a toto nie je kráľ mojej krajiny.“)

14:05

Kráľ a kráľovná opúšťajú Westminsterské opátstvo.

14:03

Na záver historickej bohoslužby sa Westminsterským opátstvom rozoznieva národná hymna. Prvýkrát od korunovácie Karola III. zaznie pieseň „God Save the King“ a prvá britská korunovačná bohoslužba po siedmich desaťročiach sa blíži k svojmu záveru. Ide o rovnakú úpravu hymny, ktorá zaznela pre Karolovu matku, kráľovnú Alžbetu II., pri jej korunovácii v roku 1953. Po hymne začne sprievod kráľa a kráľovnej. 

13:55

Vytrvalý dážď neodradil tisíce Britov a zahraničných turistov od sledovania korunovácie kráľa Karola III. na vyhradených miestach v centre Londýna. Davy ľudí s dáždnikmi a plášťenkami sledovali ceremoniál na veľkoplošných obrazovkách v Hyde Parku, kde sa počas obradu rozlieval jasot divákov a zvolanie "Boh ochraňuj kráľa".

"Je to nádherné... veľmi emotívne," uviedla dvojica návštevníčok zo severovýchodu Anglicka bezprostredne po tom, ako bol kráľ korunovaný. "Žiadna iná krajina to nerobí ako Británia. Vidieť všetkých týchto ľudí, ako oslavujú aj v tomto počasí, je to skvelé, "líčila svoje pocity Alison. "Cítim sa veľmi dobre, je to veľká zábava! "dodal španielsky turista, ktorý si pripíjal šumivým vínom so svojou rodinou.

13:44

Podľa dostupných informácií princ Louis z Walesu, ktorý je tretím a najmladším dieťaťom Williama a Kate, ceremoniál opustil skôr.

13:42

Kráľ Karol III. a kráľovná Kamila absolvovali sväté prijímanie.  Liturgická časť ceremoniálu sa tak blíži ku koncu.

13:38

Kráľovi Karolovi III. zagratulovala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

13:35

Český premiér Peter Fiala pogratuloval na svojom Twitteri Karolovi III. ku korunovácii.

13:32

Kráľovná Kamila bola po svojom manželovi kráľovi Karolovi III. rovnako korunovaná. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby jej na hlavu nasadil korunu kráľovnej Márie z Tecku, ktorá bola vyrobená v roku 1911.

Pred kráľovninou korunováciou 40-ročný následník britského trónu princ William zložil sľub vernosti svojmu otcovi. "Ja, William, princ z Walesu, Ti sľubujem vernosť ako tvoj poručník na život a na smrť, budem Ti verný a oddaný, k tomu mi dopomáhaj Boh," povedal William, keď pokľakol pred svojím 74-ročným otcom. Rituál je považovaný za dôležitú súčasť korunovačného obradu.

Koruna pre kráľovnú Kamilu bola vyňatá z londýnskeho Toweru, aby mohla byť jej veľkosť upravená pre Camillinu hlavu. Podľa BBC ide o prvý prípad v modernej histórii, keď bola existujúca koruna "recyklovaná" pre ďalšiu korunovaciu. Koruna bola vyrobená v roku 1911 a boli do nej vložené ďalšie tri časti najväčšieho diamantu na svete - Cullinan III., IV. a V. Je osadená spolu 2200 diamantmi a váži 590 gramov.

13:26

„Jeho Veličenstvo prisahá, že bude vládnuť ľudu spravodlivo a milosrdne a že bude podporovať anglikánsku cirkev Anglicka a presbyteriánsku cirkev Škótska. Prvýkrát pri korunovácii sa Jeho Veličenstvo tiež modlí o milosť, aby bola ‚požehnaním pre všetkých... každej viery a presvedčenia,“ píše Kráľovská rodina na Twitteri.

13:20

Arcibiskup z Canterbury korunoval aj kráľovnú Kamillu. Korunovácia začala pomazaním jej hlavy. Narozdiel od Karola III. bude Kamilla pomazaná bez zástier a iba na čele.

13:15

Karol III. zasadol na trón aj s korunou svätého Eduarda. Podľa BBC je toto jediný moment v Karolovom živote, kedy bude mať túto korunu na hlave. Koruna bola vyrobená v roku 1661.

13:14

Začala sa korunovácia kráľovej manželky Kamily.

13:12

Karol III. bol v sobotu v Londýne korunovaný za britského kráľa.
Obrad sa uskutočnil vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna. Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby položil Karolovi III. na hlavu korunu svätého Eduarda. Monarcha ju teraz bude mať na hlave prvý a posledný raz v živote.
Na chráme sa rozozvučali zvony, ktoré zvonili dve minúty. Zazneli tiež fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpaľujú slávnostné delostrelecké salvy.
Po korunovácii prichádza na rad posledná časť korunovačného obradu, počas ktorej sa kráľ posadil na trón a ujal sa vlády. Po intronizácii vzdá hold kráľovi následník trónu princ William a arcibiskup po prvýkrát v dejinách korunovácií vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí obrad sledujú prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu.
Následne bude v rámci menšej a jednoduchšej ceremónie korunovaná Karolova manželka Kamila.

13:02

„GOD SAVE THE KING!“ nesie sa sálou. („Bože, chráň kráľa!“)
Karol III. bol oficiálne korunovaný kráľom.

12:58

Začína nová, posvätná fáza bohoslužby – investitúra. Kráľovi Karolovi III. boli odovzdané korunovačné regálie, vrátane kráľovského rúcha a stolca. Medzi týmito symbolickými a neoceniteľnými predmetmi je aj Meč obetovania alebo Klenotnicový meč, ktorý prvýkrát od jeho prvého použitia pri korunovácii kráľa Juraja IV. nesie a odovzdáva žena, britská zákonodarkyňa Penny Mordauntová.

12:55

Karol III. sa dotkol náramkov, ktoré majú symbolizovať ochranu.

12:52

Karol III. už drží vyzdobený kráľovský meč. Prvýkrát v histórii mu ho odovzdala žena. 

12:46

Kráľ bol pomazaný za špeciálnym paravánom mimo zrakov verejnosti, objektívov kamier a fotografov posväteným olejom na hlave, hrudi a rukách. Kráľovná Alžbeta II. mala baldachýn, Karol III. má paraván z troch častí. Počas pomazávania znel chválospev Kňaz Sádok, ako ho napísal Georg Friedrich Händel.

12:44

„Kráľ je korunovaný, aby slúžil,“ povedal Welby v kázaní. Tým končí druhá čítať slávnostného obradu.

Prichádza na rad najdôležitejšia časť ceremoniálu, a tou je slávnostné pomazanie svätým olejom, ktorý pochádza z olív vypestovaných na Olivovej hore. Ide o jediný bod programu celej korunovácie, ktorý nebude naživo vysielaný - prebehne za zástenou.

12:29

Britský premiér Rishi Sunak predčítal z biblie, ujal sa niekoľkých veršov z epištoly. Tieto verše vybral pre túto príležitosť arcibiskup z Canterbury, Justin Welby.

12:26

Kráľ Karol IIII. vo Westminsterskom opátstve odprisahal vernosť bohu a sľúbil, že bude spravodlivo vládnuť ľuďom v Británii aj v zámorských teritóriách, kde je hlavou štátu. Krátko predtým bol panovník na úvod ceremónie symbolicky predstavený britskému ľudu. Toto takzvané uznanie, pri ktorom prítomní potvrdia, že ho považujú za právoplatného panovníka, je tradičným prvkom korunovačných rituálov.

Pri korunovačnej omši bola Karolovi III. tiež odovzdaná biblia. Tento oficiálny dar od cirkvi mu má pripomínať, že obsahuje "najdôležitejšie pokyny pre život". 74-ročný panovník je považovaný za hlboko veriaciho a z titulu svojho úradu je tiež hlavou anglikánskej cirkvi.

Je pre neho však dôležité, aby bol tiež kráľom Britov iných vyznaní a ľudí bez vyznania. Novinkou bol preto tento rok úvod zdôrazňujúci záväzok podporovať slobodu viery všetkých ľudí a súčasťou obradu sú aj predstavitelia iných cirkví.

12:22

Podľa BBC to bolo vôbec prvýkrát, keď pri korunovácii zaznel waleský jazyk. Spevák Bryn Terfel na počesť zaspieval pieseň vo waleštine.

12:21

„Slávnostne sľubujem, že tak urobím. Všetko, čo som tu predtým sľúbil, urobím, k tomu mi dopomáhaj Boh.“  Kráľ zložil prísahu a pobozkal Bibliu - týmto je pripravený podpísať a stvrdiť korunovačnú prísahu.

12:11

Začína sa modlitba na počesť kráľa a národov Spojeného kráľovstva.  Modlitbu dopĺňa spev Kyrie eleison (Pane zmiluj sa - Kriste zmiluj sa). (Pravdepodobne antické zvolanie, ktorým ľud vítal víťazného vladára.)

12:08

S úderom 12. hodiny prišla kráľovná aj kráľ do chóru, ktorý prechádza v tzv. korunovačné divadlo. Ako prvá kráča kráľovná, za ňou kráľ. Za kráľom kráča William a Kate. Kráľovnú sprevádza jej mladšia sestra Anabelle odetá v bielej.

12:01

Vo Westminsterskom opátstve sa začal obrad. Kráľa Karola III. a jeho manželka Camillu korunuje arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

11:58

Dorazil aj princ Harry, avšak bez manželky a detí. Pôvodne mal počas ceremoniálu sedieť vzadu, na poslednú chvíľu ho však preradili do tretieho radu. Bude usadený so sesternicami Beatrice a Eugeniou. Je tiež pozvaný na obed do Buckinghamského paláca.

11:56

Do Westminsterského opátstva v Londýne, kde v sobou korunujú britského kráľa Karalo III., dorazili prví členovia britskej kráľovskej rodiny.
Ako prví prišiel Karolov druhorodený syn princ Harry a princezné Beatrice a Eugenie, dcéry Karolovho mladšieho brata Andrewa, vojvodu z Yorku. Buckinghamský palác už skôr avizoval, že Harryho manželka Meghan a ich deti sa na korunovácii nezúčastnia.
O niečo neskôr do Westminsterského opátstva dorazil Andrew a kráľova sestra princezná Anne a Karolov druhý brat Edward, vojvoda z Edinburghu  
Spomedzi členov kráľovskej rodiny budú vo Westminsterskom opátstve aj následník trónu princ William s manželkou Kate spolu s ich tromi deťmi princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. Princ George sa ako v poradí tretí následník trónu tiež aktívne zúčastní na korunovačnom obrade.

11:53

Slávnostného ceremoniálu sa zúčastní španielsky kráľ Felipe VI., jordánsky kráľ Abdalláh II., malajský sultán Abdullah Pahangský, thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón, holandský kráľ William-Alexander a britský premiér Rishi Sunak.

11:50

Kráľ Karol III. s budúcou kráľovnou Kamilou už prišiel do Westminsterského opátstva. Vystupuje z koča.

11:47

 „Ich Veličenstvá sú na ceste do Westminsterského opátstva!“ píše na Twitteri Kráľovská rodina.

11:42

Kočiar s britským kráľom Karolom III. a jeho manželkou Camillou prešiel oblúkom Admirality a je zhruba za polovicou cesty do Westminsterského opátstva.

11:39

Anglická cirkev zmenila text sľubu vernosti, ktorý podľa predchádzajúcej výzvy mali preniesť občania na záver korunovácie Karola III. V apríli vyzval arcibiskup z Canterbury verejnosť, aby pri sledovaní bohoslužby alebo jej priameho prenosu nahlas sľúbila vernosť kráľovi a jeho potomkom. Išlo o odklon od tradície, pretože v minulosti túto prísahu skladali dediční šľachtici.

Ako informoval spravodajský portál CNN, arcibiskup z Canterbury prezentoval snahu zapojiť verejnosť do ceremónie ako demokratickú iniciatívu. Proti jeho výzve sa však zdvihla vlna kritiky, a preto sa teraz arcibiskup rozhodol dať ľuďom možnosť voľby - buď odrieknuť plný sľub, alebo len povedať: "Boh ochraňuj kráľa Karola. "

Podľa dnes zverejneného revidovaného textu liturgie pre korunovačný obrad arcibiskup prednesie: "Teraz vyzývam tých, ktorí chcú vyjadriť svoju podporu, aby tak urobili a na záver sa pripojili k modlitbe 'Boh ochraňuj kráľa Karola', alebo aby tí, ktorí majú tieto slová pred sebou, ich predniesli v plnom znení. "

Úplné znenie sľubu znie: "Prisahám, že budem Vášmu Veličenstvu a vašim dedičom a nástupcom podľa zákona zachovávať vernosť. K tomu mi pomáhaj boh. "

11:34

Kráľovský pár ide kočom, ktorý prvýkrát použila Alžbeta II. pri svojom diamantovom jubileu. Karol má na sebe rúcho svojho dedka kráľa Juraja VI. z jeho korunovácie v roku 1937 a Camilla rúcho svojej svokry kráľovnej Alžbety II. z roku 1953.

Karol a Camilla pôjdu po hlavnej triede The Mall, okolo oblúka Admirality a budú pokračovať cez Trafalgarské námestie až do vládnej štvrte Whitehall a Westminsterského opátstva, kde o 12:00 začne obrad.

11:29

Kráľa a kráľovnú víta typické anglické počasie. Do Westminsterského opátstva idú v daždi.

11:24

Korunovačný sprievod sa už oficiálne začal, kráľ Karol III. s budúcou kráľovnou Kamilou už odišli z Buckinghamského paláca.

11:22

Britský kráľ Karol III. prišiel okolo desiatej hodiny do Buckinghamského paláca. Odtiaľ sa o 11:20 vydá slávnostná procesia do Westminsterského opátstva, kde bude panovník spoločne so svojou manželkou Camillou korunovaný. K Westminsterskému opátstvu už vyrazili od paláca prvé vojenské jednotky. 

11:20

Na Trafalgarské námestie v centre Londýna, kadiaľ vedie trasa korunovačného sprievodu, dnes dorazili tiež odporcovia monarchie, aby volali po prechode Británie k zriadeniu s volenou hlavou štátu. Monarchiu považujú za nedemokratickú a netransparentnú inštitúciu a akcie ako je dnešná korunovácia Karola III. za plytvanie verejnými prostriedkami. 

Hlavným heslom protestu sú slová Not my King, ktorými ľudia dávajú najavo, že Karol III. "nie je ich kráľ".

11:14

Sobotňajšia korunovácia britského kráľa Karola III. je momentom mimoriadnej národnej hrdosti, uviedol pred začiatkom korunovácie britský premiér Rishi Sunak. 

"Dnešná korunovácia je chvíľou mimoriadnej národnej hrdosti. Nijaká iná krajina nedokáže predviesť takúto oslnivú parádu. Nie je to však len predstavenie. Je to hrdé vyjadrenie našej histórie, kultúry a tradícií. Je to názorná ukážka moderného charakteru našej krajiny a uctievaný rituál, počas ktorého sa zrodí nová éra," uviedol Sunak.

11:12
11:09

Medzi hosťami je už vidno aj prezidentku Zuzanu Čaputovú s partnerom Jurajom Rizmanom, ktorá zastupuje Slovenskú republiku.

11:08

Princa Harryho, ktorý mal pôvodne sedieť vzadu, preradili na poslednú chvíľu do tretieho radu. Bude usadený so sesternicami Beatrice a Eugeniou.

11:07

Princ Andrew prichádza do Buckinghamského paláca.

11:07

Do Westminsterského opátstva dorazil ukrajinský premiér Denys Šmyhal, prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenska, prvá dáma USA Jill Bidenová a izraelský prezident Isaac Herzog spolu s manželkou. Prezident Ukrajiny Voldoymyr Zelenskyj sa ceremoniálu nezúčastní.

11:04

Korunovácia kráľa Karola III bude výnimočná. Prvýkrát sa na nej zúčastnia ženy či príslušníci iných cirkví. 

10:54

Vo Westminsterskom opátstve sa už schádzajú hostia. Na miesto už dorazil napríklad austrálsky spevák Nick Cave alebo britská herečka Judi Denchová.

Hostí bude na korunovácii kráľa Karola III. zhruba o 6000 menej ako pred 70 rokmi pri korunovácii jeho matky kráľovnej Alžbety.

10:52

Korunováciu britského kráľa Karola III. vo Westminsterskom opátstve bude v porovnaní s predchádzajúcimi korunováciami sledovať menej hostí, sprievod bude kratší a pozornosť bude zameraná na deň dobrovoľníctva, ktorý vyhlásil panovník na štátny sviatok 8. mája. V rozhovore pre TASR to uviedol George Gross, odborník na korunovácie a hosťujúci výskumný pracovník na londýnskej univerzite King's College. 

Gross korunováciu z hľadiska významu prirovnal k manželstvu. Panovník sa korunováciou formálne spája so štátom. Korunovačný obrad s prísahou je podobný uzatváraniu manželských sľubov. "Manželská analógia je o to hmatateľnejšia, že pri korunovácii dostane kráľ špeciálny prsteň, ktorý symbolizuje nerozlučnosť koruny a panovníka, ale aj manželstvo kráľa s kráľovstvom," uviedol odborník.

10:38

Americký prezident Joe Biden nepríde, ale mnoho svetových lídrov a celebrít áno. Slovensko zastupujú prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom.

Koho pozvali na korunováciu Karola III.? Dočítate sa v článku.
 

10:24

Pozdĺž londýnskej triedy The Mall vedúcej od Buckinghamského paláca k oblúku Admirality už stoja davy priaznivcov kráľa Karola III. Britský panovník touto cestou zhruba o hodinu prejde v kočiari so svojou manželkou Camillou smerom do Westminsterského opátstva, kde bude korunovaný. Tiež tu sa už schádzajú prví hostia a zaujímajú svoje miesta, uviedol denník The Guardian. V metropole však dnes organizujú vlastné protestné akcie aj odporcovia monarchie, polícia na Trafalgarskom námestí zadržala vodcu republikánskeho hnutia a päť ďalších členov tejto skupiny.

10:22

V Londýne dnes prebieha korunovácia Karola III. za anglického kráľa. Prinášame vám online prenos, v ktorom túto historickú udalosť budeme spravodajsky pokrývať.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
28. apríl 2024 09:11