Hradby Samoty 2019Peter Grznár
StoryEditor

Preskúmajte hraničné skúsenosti na Hradbách Samoty

27.06.2021, 14:17
Autor:
grigri
Desiaty ročník multižánrového festivalu prebehne 2. a 3. júla v kaštieli v Moravanoch nad Váhom při Piešťanoch. Prinesie to najlepšie z experimentálneho audiovizuálneho umenia.

Staré mýty existujúce naprieč kultúrami rozprávajú o zostupe do podsvetia ako o formatívnej skúsenosti. Naša moderná doba, ktorá tak rada zahadzuje háv tajomna a transcendencie, učí o konfrontácii nevedomia, nazeraní prehistorických atavizmov, či výletoch k zabudnutým kultúrnym vrstvám. Kde je však hranica medzi nezúčastneným putovaním múzejnými exponátmi ľudskej mysle a vedomým rituálom konfrontácie s monumentmi minulosti, či už sú to hromadné spevy novodobých pohanov alebo náboženská tryzna za obete šoa? Práve toto hľadanie hranice medzi účasťou a odosobnením, medzi výkladom a pôsobením, medzi rozumom a citom, je náplňou tohtoročných Hradieb Samoty, ktoré si k tejto zložitej úlohe povolali, tak ako v minulých rokoch, celú plejádu zahraničných i domácich umelcov, performerov a kaukliarov ľudskej mysle.

Zo zahraničných umelcov sa môžete tešiť na Dejana Kneza, jedného z ústredných zakladateľov významnej slovinskej skupiny Leibach. Príde aj Matt Howden, našim končinám známy okrem iného aj spoluprácou s poľskou Job Karmou, a prinesie svoj zádumčivý neoklasický projekt Sieben, zo stajne Audiotrauma spojí modernú rytmickú elektroniku s industriálnym idm Noire Antidote a pod kotlom potom slušne zakúri rešpektovaná maďarská experimentálno-industriálna úderka Entrópia architektúra.

Z domácich umelcov sa predstavia darkambientní experimentátori Metrom, multižánrový umelec Miroslav Tóth s novým elektronickým projektom, Maraki zo skvadry Lazy Bastards sound system, techno-experimentálni klasici Urbanfailure, či hlukoví útočníci Paregorik, Hluková sekcia, Massola a Jano Doe. O gitarovú časť programu sa postará droneový improvizátor Ondrej Zajac, či psychedelický Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip. Nebude chýbať ani synthwave kolektív Nightcall, neurotické kopance pri vysokých BPM, či post-hudobní technologickí inovátori, ani čisto hlukové výpady.

Neoddeliteľnou súčasťou Hradieb sú v posledných rokoch tiež vizuálne inštalácie, klasické aj interaktívne výstavy, nemé aj ozvučené exponáty, temné i nasvietené sochy, či videoprojekcie. Skrátka, vizuálna tvorba v tom najširšom zmysle slova. Predovšetkým je však potrebné vyzdvihnúť zaujímavý vývoj udalostí vo výtvarnej sekcii posledných Hradieb Samoty - teda Artrooms Moravany. Tie sa postupom času stali samostatným projektom oživujúcim Moravianský zámok, ktorý sa tak stal skutočnou križovatkou živého umenia, ktoré je tu nielen vystavené, ale tu aj aktuálne vzniká. Artrooms uvidíte na Hradbách aj tento rok, avšak už ako samostatnú udalosť.

Z multižánrovej sekcie tohtoročných Hradieb môžeme odporučiť bábkovú performance Faustova záhrada, objektovo / svetelnú inštaláciu Wax Worm, videoprojekciu na fasádu zámku od umelkyne Laily, či fotografie z publikácie o chátrajúcich hradoch a zámkoch na Slovensku s názvom „Chateaux po našom“.

menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:08