StoryEditor

Chcete zbohatnúť? Tu sú najvýnosnejšie povolania budúcnosti

15.09.2012, 00:00
Autor:
stlstl
Ak si myslíte, že dominujú zamestnania ako právnik či manažér, mýlite sa. Skôr zubár či veterinár.

Ten, kto bol aspoň raz v živote nezamestnaný potvrdí, že je to veľmi zlý pocit. No ani keď prácu máme, nie vždy sme s ňou spokojní, najčastejšie sa sťažujeme na nízke ohodnotenie. Ak rozmýšľate, kde by ste zarobili viac, prípadne uvažujete, ktorým smerom navigovať svojich potomkov, išpirujte sa rebríčkom, ktorý vytvorila americká ananlytická spoločnosť 24/7 Wall St.

Ak si myslíte, že dominujú zamestnania ako právnik či manažér, mýlite sa. Z veľkej časti ide o prácu, ktorá súvisí s demografickými a ďalšími zmenami v spoločnosti. Tu je desať najlepšie zarábajúcich povolaní v roku 2020.


1. Očný optik
Predpokladaný nárast: o 33,1%
Priemerný zárobok: 73 500 eur ročne


Oční optici alebo optometristi, ak chcete, sa špecializujú na náš zrak, okrem vyšetrenia a prípadného predpísania okuliarov či kontaktných šošoviek tiež diagnostikujú poškodenia oka či očné choroby. O tom, že ich počty sa budú zvyšovať, nemôže nikto pochybovať. Pomaly začína starnúť generácia, ktorá podstatnú časť života trávi pred počítačom či inou obrazovkou. Nehovoriac už o tých nasledujúcich, ktoré vyrastajú s nosom prilepeným na počítač, telefón či tablet. Keby sme si aj zrak neničili týmto spôsobom, štatisticky populácia vo vyspelých krajinách starne a s pribúdajúcim vekom sa prirodzene zhrošuje aj zrak.


2. Rehabilitačbý terapeut
Predpokladaný nárast: 33,5%
Priemerný zárobok: 56 000 eur ročne


Hovoríme o terapeutoch, ktorí sa starajú o pacientov po zraneniach, operáciách či s rôznymi hendikepmi na dennej báze. Pomáhajú im zotaviť sa, respektíve rozvíjať obmedzené schopnosti, zaradiť sa tak do plnohodnotného života a najmä osamostatniť sa. Nuž, ktovie, koľko zarába priemerný terapeut v USA dnes, tí slovenskí by sa pravdepodobne nad informáciou, že sa stanú jedným z najlepšie platených povolaní len pousmiali. Uvidíme o niekoľko rokov.


3. Veterinár
Predpokladaný nárast: 35,9%
Priemerný zárobok: 63 500 eur ročne

Nielen nárast domácich miláčikov ale aj čoraz väčšia živočíšna výroba si podľa odhadov vyžiadajú aj zvýšené počty zvieracích doktorov. Podobne ako „ľudské“ lekárstvo, aj veterina patrí k náročnejším študijným odborom.


4. Medicínsky špecialista
Predpokladaný nárast: 36,4%
Priemerný zárobok: 59 400 eur ročne


So zvýšenými nárokmi, ktoré na seba ľudstvo kladie, bude narastať aj potreba odborníkov, ktorí študujú biologické systémy a ich vplyv na ľudské zdravie. Uplatnenie nájdu tak v štátnych službách, ako vo vedeckom bádaní i v súkromnom sektore. Okrem negatívneho vplyvu prostredia sa tiež zvyšuje spotreba liekov, takže nárast potreby medicínskych špecialistov je markantný.

5. Ušný lekár
Predpokladaný nárast: 36,8%
Priemerný zárobok: 51 600 eur ročne


Možno sa v prvom momente pousmejete, no špecialistov na sluch, jeho poruchy či rovnováhu budeme potrebovať vo väčšej miere. Opäť tu zohráva rolu negatívne demografické trendy a starnúca populácia, no svoju daň si vyberie aj hektická doba, v ktorej žijeme. V mestách stále narastá zaťaženie hlukom a hoci sa o ňom zatiaľ veľa nehovorí, odborníci varujú, že množstvo decibelov, ktoré sa na náš každodenne valí, valcuje nielen naše uši, ale aj psychiku, sústredenie a celkovú pohodu.

6. Zubný lekár/dentálny hygienik


Predpokladaný nárast: 37,7%
Priemerný zárobok: 52 900 eur ročne
Zubárov bude vždy treba, a, nielen u nás na Slovensku, je ich permanentný nedostatok. Kým nenájdu vedci spôsob, ako by nám mohli vypadnuté či poškodené zuby neustále dorastať ako napríklad žralokom, budeme sa musieť zmieriť s tým, že o svoje dvoje, koré počas života dostaneme do vienka, sa budeme musieť starť sami s pomocou zubára. Nehovoriac o tom, že ak sa nám táto starostlivosť predsa len nepodarí, budeme musieť zubára vyhľadať, aby nám nechal vyrobiť ich náhradu.
  

7. Fyzioterapeut
Predpokladaný nárast: 39 %
Priemerný zárobok: 59 000 eur ročne


Pokiaľ ste ešte žiadneho nenavštívili, no máte sedavé zamestnanie, buďte si istý, že skôr či neskôr sa mu s vďakou zveríte do rúk. Fyzioterapeuti pomáhajú naprávať vrodené či získané problémy najmä s chrbticou a pohybovým aparátom. A práve čoraz viac ľudí vysedávajúcich osem a viac hodín denne v práci bez aktívneho pobyhu v nasledujúcich rokoch zaplnia čakárne fyzioterapeutov.

8. Analytik trhu a marketingový špecialista 
Predpokladaný nárast: 41,2 %
Priemerný zárobok: 46 900 eur ročne


Trhy západných krajín sú už také preplnené tovarom a službami od výmyslu sveta, že je potrebné vymýšľať čoraz sofostikovanejšie metódy, ako ich spotrebiteľovi predať. Prieskum a monitoring trhu, sledovanie trendov či analyzovanie možností, ako preniknúť na nové teritóriá, to všetko spadá do činnosti marketingových špecialistov a zdá sa, že nielen veľké spoločnosti ich budú potrebovať čoraz viac.

9. Medicínsky diagnostik
Predpokladaný nárast: 43,5 %
Priemerný zárobok: 50 000 eur ročne


Ide najmä o laborantov, ktorí obsluhujú diagnostické prístroje ako napríklad sonografy. Ich potreba by sa mala zvýšiť aj  vďaka zlepšujúcim sa prístrojom umožňujúcim rýchlu a spoľahlivú diagnostiku širokého spektra zdravotných ťažkostí.


10. Bioinžinier
Predpokladaný nárast: 61,7 %
Priemerný zárobok: 63 200 eur ročne


Náplňou práce tejto profesie je predovšetkým vývoj a dizajn nových medicínskych prístrojov či pomôcok ako umelé orgány či vyšetrovacie prístroje. Okrem medicínskeho, biologického či chemického vzdelania musia byť aj patrične technicky vyspelí, preto je ich stále ako šafranu.


Zdroj: businessinsider.com

menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 08:07