StoryEditor

Klasickému korku odzvonilo. Trendy sú nové zátky (foto)

19.02.2012, 23:05
Autor:
yukyuk
Ak sa aj vy považujete za milovníkov vína, potom ste zvyknutí na "klasické" korkové zátky. Súčasný trend však diktuje moderné skrutkovacie uzávery. Víno tým na kvalite nestráca, ba naopak. A u nás sú horúcou novinkou.

V okolitom svete však skrutkovacie uzávery sú celkom bežnou záležitosťou. Veď vedci ešte v minulom storočí začali hľadať náhradu za korok. Ten totiž, ak nebol kvalitný, dokázal pokaziť chuť nejedného celkom kvalitného vína. A tak sa našla náhrada – skrutkovacie uzávery na vína. Prvé sa začali používať už v 70. rokoch minulého storočia. Osvedčili sa a dnes ich možno nájsť na 30 % fliaš v Nemecku, 75 % fliaš v Rakúsku a až 90 % fliaš v Austrálii a Čile.

Ich výhodou je, že víno si vychutnáme aj po dlhšom čase po nafľaškovaní, pretože tieto uzávery výborne tesnia. Víno teda neprichádza do kontaktu s kyslíkom, ktorý ovplyvňuje senzorické vlastnosti vína, teda vôňu a chuť. Ďalšou výhodou je, že si už otvorenú fľašu vína môžeme kedykoľvek zatvoriť a vychutnať neskôr bez toho, aby sa zmenila jeho kvalita. Pravdaže, po otvorení fľaše je potrebné dodržiavať základné pravidlá skladovania, víno by malo byť skladované na chladnom a tmavom mieste.
Skrutkovacie uzávery ocenia hlavne tí, ktorí pijú víno pravidelne, ale v menších množstvách. Fľašu teda potrebujú opakovane otvárať a zatvárať. S takýmto uzáverom sa lepšie manipuluje aj na piknikoch či garden party.


Podľa odborníkov na víno pri skrutkovacích uzáveroch nehrozí znehodnotenie vína chybou korku, na ktorú sa väčšinou príde až pri otváraní vína. Počet takto znehodnotených fliaš pritom nie je zanedbateľný – zo sto fliaš putuje do výlevky približne päť. A kým pri korkových zátkach je nutné skladovať víno v polohe „ležmo“, skrutkovacie uzávery umožňujú skladovanie aj nastojato.

Pripravené v spolupráci so spoločnosťou Vitis Pezinok 

menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:39