StoryEditor

Zelená pre hybridné autobusy

19.03.2006, 23:00

V amerických mestách New York a San Francisco i v kanadskom Toronte teraz jazdí vyše 300 z celkovo tisíc objednaných mestských hybridných autobusov Orion. Päťsto autobusov modelu Orion VII s hybridným pohonom (diesel -- elektrina) si v októbri doobjednali dopravné podniky v New Yorku. Nielenže majú nižšiu spotrebu ako klasické dieselové autobusy, ale sú aj menej hlučné a šetria životné prostredie. Spoločnosť Orion Bus Industries zo skupiny DaimlerChrysler spoločne so spoločnosťou BAE Systems spolupracujú v tomto smere s dopravným podnikom mesta New York siedmy rok. Hybridné autobusy sú postavené na nízkopodlažnej platforme, ktorá pasažierom umožňuje pohodlné nastupovanie i vystupovanie.
Prvých 125 hybridných autobusov začalo v New Yorku jazdiť v roku 2004. Najazdili niekoľko miliónov kilometrov a v porovnaní s klasickými autobusmi je úspora paliva až 30 %. Vyznačujú sa tichou prevádzkou. Súčasne sa výrazne redukujú emisie -- tuhých splodín je menej o 90 %, oxidov dusíka o 40 %. Ich popularita stúpa aj v ďalších veľkých mestách; napríklad kanadské Toronto si ich objednalo 150 kusov, San Francisco 56 atď.
DaimlerChrysler ako najväčší výrobca autobusov s hmotnosťou nad 8 ton vo svete ročne produkuje vyše 32-tisíc kompletných autobusov a podvozkov. Dodáva tiež hybridné pohony pre ľahké nákladné a dopravné vozidlá, ako aj dieselovú technológiu BlueTec pre stredne ťažké a ťažké nákladné vozidlá a autobusy značky Mercedes-Benz. Na Slovensku sú autobusy Mercedes-Benz druhou najčastejšie registrovanou značkou.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 14:59