Lidovky.cz
StoryEditor

Pre chlapcov "Vodca", pre dievčatá "Bábika". Britániu rozzúril sexizmus výrobcu obuvi

16.08.2017, 11:53
Autor:
propro
Britský výrobca topánok Clarks pobúril časť svojich zákazníkov. Rodičia sa stavajú proti dvojitému metru v pomenovaní a funkčnosti topánok z rovnakej série: kým pre chlapcov spoločnosť navrhla pohodlné topánky, ktoré ustojí detské pobehovanie, ich obdoba pre dievčatá je vraj nepraktická a názov "Dolly Babe" sexistický.

"Predstava, že by sme mali vychovávať generáciu chlapcov k tomu, aby ašpirovali na vedúce pozície, zatiaľ čo najväčšou nádejou pre dievčatá je stať sa bábikou, je jednoducho desivá," povedala Miranda Williamsová denníku The Sunday Times.

Williamsová je tridsaťštyriročná matka štvorročných dvojčiat, dievčat Florence a Matildy, ktorá chcela dcéram kúpiť nové topánky do školy, keď si radu Clarks všimla na stránkach spoločnosti. Vraj bola okamžite zhrozená. Na Twitteri ich označila za prejav "každodenného sexizmu".

"Hrozne ma to rozčuľuje. Už je dosť zlé, že dievčenské topánky sú krehučké a nepraktické pre skákanie do kaluží alebo lezenie po stromoch, v porovnaní s oveľa robustnejšou chlapčenskou obuvou, "tvrdí Williamsová.

Za neprijateľnú a "takmer mimo chápania" situáciu označila aj Nicola Sturgeonová, predsedníčka Škótskej národnej strany.

Na spoločnosť sa zamerala aj tieňová ministerka pre ženy a rovnosť Carolyn Harrisová. Tá Clarks obvinila z "očividnej diskriminácie". Podľa predsedníčky vládnej komisie, ktorá má na starosti rodovú rovnosť,  Márie Millerovej majú obuvníci a odevníci zodpovednosť neupevňovať zažité stereotypy.

Clarks topánky odstránil zo svojich webových stránok, dajú sa však stále kúpiť v iných internetových obchodoch.

Za ,sexistické' topánky nie je Clarks kritizovaný prvýkrát

Spor nasledoval len týždeň po tom, čo spoločnosť na Facebooku kritizovala i Jemma Moonie-Daltonová, informoval server BBC. Tá chcela v pobočke Clarks zaobstarať školské topánky pre svoju sedemročnú dcéru a päťročného syna.

"V chlapčenskom oddelení sú topánky pevné, pohodlné a vodeodolné, s podrážkami očividne navrhnutými pre lezenie," napísala. "Oproti tomu dievčenské topánky majú podradné podrážky, nie sú plne zakryté a nemajú dobre spevnený členok. Nie sú pohodlné a nie sú vhodné na chodenie vonku v britskom počasí. "

Clarks sa pod tlakom verejnosti rozhodol vytvoriť viac topánok vhodných pre dievčatá i chlapcov, teda unisexových. Podľa Williamsovej sa už ale raz nepoučil: v lete totiž reťazec čelil podobnej kritike. Vtedy sa ďalšia britská matka, Laura Greenwoodová, sťažovala, že ich dievčenské topánky sú "nepraktické a ľahko poškodené - naproti rozumným, praktickým a pevným topánkam navrhovaným pre chlapcov."

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:37