Na trhu je množstvo reštaurácií, kaviarní či bistier. Väčšina z nich má však obyčajný, priemerný dizajn. Našťastie, občas sa stretnú investor a architekt, ktorý chcú z reštaurácie urobiť niečo viac ako len bežnú jedáleň.
Tri slovenské reštaurácie sa dostali tento rok aj medzi nominácie na cenu architektov CE.ZA.AR 2017
FACH na Ventúrskej ulici v Bratislave
Ide o viaceré prevádzky, ktoré sú spojené do jedného celku FACH. Je to dielov dua architektov Ilju a Martina Skočekovcov. Objekt na Ventúrskej ulici v historickom centre Bratislavy bol nesúrodý, no práve to bolo pre architektov veľkou výzvou: „Priestor bol veľmi členitý, boli tam klenby, átrium, rovný strop. Počas rokov bola budova niekoľkokrát prestavovaná, rekonštruovaná. Nechceli sme robiť veľké stavebné úpravy ale vymysleli sme, že musíme nájsť zjednocujúci prvok. Na podlahy, steny aj stropy sme naniesli jeden materiál, takzvanú šúchanú stredovekú omietku. Možno práve takáto omietka tu kedysi aj bola. “
Prevádzky sú rôzne a líšia sa od seba, no všetko je urobené v minimalistickom štýle a veľmi precízne. Majitelia trvali na tom, že prácu musia vykonať tí najlepší remeselníci, ktorí sú k dispozícii.
Čínska reštaurácia Jasmín na Židovskej ulici v Bratislave
Väčšina čínskych reštaurácií vyzerá rovnako, sú červené, prezdobené, na stenách visia obrazy čínskych drakov či gejší. Majitelia reštaurácie Jasmín v centre Bratislavy to chceli urobiť úplne inak. Priali si, aby ich podnik bol moderný a príťažlivý, s úctou k stálym zákazníkom. "Prestavba trvala veľmi krátko, iba tri mesiace. Za ten čas sme vymenili celú inštaláciu, vodu, plyn, urobili sme novú vzduchotechniku a samozrejme, zmenili sme interiér,“ spomína architekt Matúš Vallo.
Dizajn je minimalistický. Steny zdobia fotografie starej Bratislavy z dielne významného slovenského fotografa Karola Kállaya, ktorý mimochodom tak isto patril k častým návštevníkom Jasmínu.
Castellum Café v Nitre
Reštauráciu Castellum Café nájdete na hradnom kopci Nitrianskeho hradu. Strecha je zároveň vyhliadkovou terasou. Z reštaurácie je prekrásny výhľad na mesto a stredoveké hradby. Architekti mysleli aj na celé okolie, ktoré si vyžadovalo revitalizáciu. Súčasťou výstavby bolo aj vybudovanie nových peších trás na východnom svahu, vydláždenie nástupného priestoru a renovácia zelene. Aj keď je reštaurácia veľmi moderná a nápaditá, prirodzene zapadá do historického areálu. Pod Castellum Café sa architektonicky podpísala trojica Martin Dulík, Marek Šumichrast a Lívia Dulíková.