StoryEditor

Ak zariaďujete kuchyňu, opatrne. Nepodľahnite trendom a držte sa týchto tipov

15.04.2021, 20:00
Autor:
ipip
Načo prihliadať a čomu sa nevyhnúť?

Zariaďujete kuchyňu? Poradíme vám niekoľko dobrých rád a tipov, ktorých by ste sa pri jej zariaďovaní mali držať.

V galérii si tie hlavné, ktorých by ste sa mali pri zariaďovaní kuchyne držať:

​Zariaďovanie kuchyne nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Myslieť treba najmä na tieto dôležité veci:

  • Koľko času v kuchyni trávite

V prvom rade sa zamyslite nad tým, koľko času budete v kuchyni tráviť. Ak ste šéfkuchárom bez čapice a varenie je vaše veľké hobby, stavte na dostatok priestoru – veľkú pracovnú dosku, chladničku, dostatok úložného priestoru a osvetlenia.

Ak sa v kuchyni dlho neohrejete a vychutnáte si v nej akurát tak rýchle raňajky či víkendovú kávu, postačia vám úsporné riešenia pracovných plôch.

  • Bude kuchyňa zároveň aj jedálňou? Alebo budete mať na stolovanie vyhradenú zvlášť miestnosť?

Ak chcete mať všetko pekne pokope, berte ohľad na priestor pre jedálenský stôl a stoličky. Môžete ho naplánovať aj do menšej kuchyne, dnes existuje veľa tipov aj na sklápacie stoly či pulty a ostrovčeky, ktoré sú súčasťou linky.

Ak máte v byte jedáleň a kuchyňa slúži len na varenie, pouvažujte aspoň nad menším pultom s barovými sedačkami, niekedy sa predsa len stane, že počas varenia debatujete s partnerom, ktorý si zatiaľ môže pri pulte popíjať kávu.

  • Štýlová, moderná alebo klasická?

Hlavne nadčasová. Aj keď sa vám aktuálne páči vyhradený druh štýlu, v kuchyni s ním opatrne. Nepodľahnite aktuálnym trendom – spomeňte si na štýl, ktorý sa vám páčil pred pár rokmi, páči sa vám stále.

Kuchyňa je investícia na niekoľko (desiatok) rokov, voľte radšej striedme farby, povrchy i materiály v svetlých a prírodných tónoch.

Váš štýl sa môže odzrkadliť v doplnkoch, ale aj v úchytkách či menších súčiastkach, ktoré sa dajú časom vymeniť za iné a nevyžadujú vysoké investície.

  • Nezabúdajte na technické požiadavky

Bude mať vaša kuchyňa spodné alebo aj horné skrinky? Kde sú umiestnené dvere, okná, odtok vody, elektriny či ventilácia? Usporiadajte si priestor ešte predtým, než začnete plánovať jej rozmiestnenie.

Najlepšie vám poslúži papier a ceruzka. Premerajte si priestor a rozkreslite si plochu. Rovnako je dobré, aby boli pripravené prípojky vody a elektriny, prípadne plynu, aby ste nemuseli robiť dodatočné zásahy v namontovanej linke.

Pripravte tiež drezový sifón s prípojkou na odtokovú hadicu umývačky riadu či práčky. Umiestnite ho do niektorej zo skriniek, kde nebudú zavadzať.

Premyslite aj prívod energie, rôzne spotrebiče vyžadujú rôzne prúdové zaťaženie, napríklad indukčné dosky na varenie potrebujú vyšší prívod a teda aj samostatný istič.

  • Výber materiálov

Dbajte na výber materiálov nielen z estetického, ale aj z účelového hľadiska. Voľte ľahko umývateľné povrchy na podlahe aj na pracovnej doske.

Nenechajte sa oklamať materiálmi, ktoré síce vyzerajú pekne, no nie sú praktické na údržbu. Stena za pracovnou linkou nemusí byť vyložená obkladačkami, zvoľte sklo s motívom, ktoré sa dá ľahko utrieť počas varenia.

  • Ergonómia v kuchyni

Nemali by sme zabúdať ani na rozvrhnutie všetkých pracovných plôch. Každá činnosť v kuchyni vyžaduje svoju vlastnú plochu a miesto.

Aby sme sa v kuchyni cítili dobre, je dobré rozdeliť si jednotlivé plochy do trojuholníka. Tri kľúčové zóny by mali byť blízko seba, aby nás nič neobmedzovalo. Sú to zóny, kde máme chladničku, drez a sporák. Hlavné zóny sú vzájomne prepojené so zónou skladovania a odkladania.

Správna kuchyňa má päť zón:

Zásoby: Tu sú uskladnené potraviny ako chlieb, pochutiny pre prípravu raňajok, chladené potraviny v chladničke atď.

  • Ukladanie: V tejto zóne je uložený riad, príbory, dózy s potravinami, univerzálne krájače atď.
  • Umývanie: V tejto zóne je uložený riad, príbory, dózy s potravinami, univerzálne krájače atď.
  • Príprava: Hlavnú úlohu tejto zóny zohráva pracovná plocha, kde sa dajú uložiť predmety ako pracovné príbory, pomôcky na varenie, misky, koreničky atď.
  • Varenie / pečenie: V tejto zóne je uskladnené príslušenstvo na varenie, hrnce, panvice a pomôcky na pečenie.

Dispozičné usporiadanie v kuchyni:

  • Rohová dispozícia kuchyne "L"

Umožňuje praktické usporiadanie jednej alebo dvoch kuchynských liniek. Poskytuje priestor aj pre umiestnenie kuchynského stola. Pôdorys "L" je veľmi obľúbený a vhodný do stredne veľkých domácností. Toto riešenie je tiež ideálne pre úzke a dlhé priestory. Ľahko sa prepojí s obývacou izbou alebo ostrovčekom.

  • Kuchyňa v tvare "U"

Pôdorys vhodný predovšetkým do väčšieho bytu viacpočetnej rodiny, kde poskytne dostatok pracovného miesta pre prípravu jedál. Tento obojstranný tvar kuchyne je sen každého, kto rád varí.

Umožňuje perfektné prepojenie všetkých pracovných zón. Poskytuje aj veľa úložného priestoru. Veľmi pekným aj praktickým riešením je umiestnenie barového pultu alebo ďalšej pracovnej plochy do stredu.

  • Jednoradová kuchyňa v tvare "I"

Praktické riešenie do garsónok a menších bytov, kde sa veľmi nevarí. Nie je to však pravidlom, tento tvar možno využiť aj do väčších miestností. Kuchyňa v jednej línii pôsobí moderne a elegantne. Výraznejšie farby opticky oddeľujú kuchynský kút.

  • Kuchyňa s ostrovčekom

Ostrovček poskytuje ďalšie miesto na varenie alebo poslúži ako pracovná plocha. Mal by dodržiavať komfortný odstup od kuchynskej linky, aby nezavadzal. Moderné riešenie ostrovčeka vyzerá pekne, ak ho spojíme s barovým sedením.

01 - Modified: 2021-02-16 10:19:26 - Feat.: 0 - Title: Nedostupný sen o lacnom bývaní? Výmena bytu za dom prináša výhody nielen v cene 02 - Modified: 2021-02-15 16:58:42 - Feat.: 0 - Title: Kontajnerové domy nie sú ani lacnejšie, ani ekologickejšie, priznáva architekt 03 - Modified: 2021-03-29 13:31:35 - Feat.: 0 - Title: Po rekonštrukcii bytu sa vaňa ocitla v spálni a kabáty na balkóne
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 00:14