StoryEditor

Takto vyzerá ideálny dom pre rodinu. Je výnimočný svojou obyčajnosťou

24.09.2018, 11:00
Pôvodný dom bol v zlom technickom stave. Novostavba je príjemným miestom pre život rodiny.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​Úzka ulica pri kaštieli v Moravanoch nad Váhom si napriek koloritu stavebných úprav a pestrej farebnosti ponecháva pôvodného ducha miesta. Domy s podjazdom bez medzier boli prirodzené, majú príjemnú mierku a nevytvárajú hluché miesta na parcelách.

Z týchto predpokladov vychádza aj zaujímavý rodinný dom, ktorý sa uchádza o Cenu za architektúru CE-ZA-AR 2018. "Pôvodný dom bol v zlom technickom stave," priznáva architekt Ivan Príkopský.

Pozrite si v galérii fotografie Domu P v Moravanoch nad Váhom: 

​Najskôr uvažovali nad rekonštrukciou a prístavbou. No náklady na obnovu by boli veľmi vysoké a aj tak by sa zrejme nepodarilo zachovať žiadnu hodnotnú časť domu. "Z pôvodného domu sme preniesli na nový hlavne podjazd, výšku, základný tvar a minimálny detail. Dom je bez náročných konštrukčných detailov," hovorí architekt

"S klientom sme sa zhodli, že kvalita pozemku a budúceho domu presahuje hranice parcely – fragment pôvodnej ulice vytvára prívetivú atmosféru. Nový dom si berie z okolia prevádzkovú logiku podjazdom a mierku výškou okolia.

Otázna bola orientácia voči slnku. Južná fasáda na ulici nedávala veľa možností. V podkroví vzniká „vikier“ s oknom k slnku a ulici. Vysunutie obývačky s pracovňou na sever pridalo južné okno. Vytvorilo sa intímne átrium, výhľad do záhrady a späť je viacvrstvový. Zásadným východiskom bola orientácia voči svetovým stranám. Viac okien na juh pozmenilo pôvodný obrys a tvar domu."

Architekt tvrdí, že všetkým bolo jasné, že dom bude jednoduchý, presvetlený a vzdušný. Aj preto museli priestor využiť správne, aby nepôsobil zapratane. "Terasa na skok od kuchyne v lete nahradí obývaciu izbu. Je tu snaha zapadnúť do prostredia, ktoré považovali klienti aj my za prvú hodnotu pozemku." 

Výsledkom je murovaný dom s podjazdom, ktorý nekonkuruje okoliu. Napodobňuje ho, má neagresívne novotvary ako „viker“ s veľkým oknom a vysunutú obývaciu izbu mimo pôvodný obrys.

Tak vzniká intímne átrium v strede. Návrh je od prvej škice takmer bez zmeny. "Dom P by mal byť podla nás v prvom rade veľmi príjemným miestom pre rodinu, plný rozmanitých priestorov. Výnimočný je svojou neskrývanou obyčajnosťou. Priemer sa dnes posúva do abusrdných výtvorov bez logiky, ktoré chcú zaujať."

Záhrada je dôležitou časťou rodinného domu. Je rozdelená na dve časti. Prvou je terasa v átriu so stromom, druhou je živelná vidiecka záhrada, trávnik, stromy, záhony. "Viacvrstvový priehľad oddeľuje obytnú a úžitkovú záhradu. V závislosti od polohy záhradu vidíte priamo cez sklo, alebo cez niekoľko okien a priestorov."

Ak chcete podporiť Rodinný dom a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

Dom P

adresa: Moravany nad Váhom

autori: Tomáš Szőke, Ivan Príkopský, Katarína Príkopská

fotografie: Katarína Príkopská

01 - Modified: 2018-09-21 16:09:51 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia námestia v Prešove: Priestor sa páči najmä mladým, tvrdí architekt 02 - Modified: 2018-09-28 18:18:17 - Feat.: 0 - Title: Vyhliadková veža, ktorá u nás nemá obdobu. Autori chceli rozmazať vzťahy medzi prírodou a umelým prostredím 03 - Modified: 2018-09-18 09:29:21 - Feat.: 0 - Title: Rodinný dom v Rusovciach vás ohúri na prvý pohľad. Vyrástol na kraji lužného lesa
01 - Modified: 2018-10-03 20:01:26 - Feat.: - Title: Víťazi CE-ZA-AR 2018: Slovensko mení svoju tvár. Toto sú projekty, ktoré najviac zaujali 02 - Modified: 2018-09-24 11:33:29 - Feat.: - Title: Žena, ktorá nakreslila Petržalku: Od začiatku tam malo byť metro, preto dnes nemá logiku 03 - Modified: 2018-09-25 08:36:28 - Feat.: - Title: Pozrite sa na architektonické skvosty. Dočkáme sa podobnej nemocnice aj na Slovensku? 04 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 05 - Modified: 2018-09-28 18:19:44 - Feat.: - Title: Kino alebo aula? Ani Žilinčania netušili, že v meste majú vzácnu synagógu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:55