StoryEditor

Svetový úspech šikovného Slováka. Spolu s belgickým kolegom vymysleli originálny montovaný dom

17.09.2019, 00:01
Ich spôsob architektúry je tak trošku neštandardný. Stavby nielen kreslia, ale ich vyrábajú. Martin Mikovčák a Michiel De Backer stoja za projektom Ark-shelter.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči projekt Ark-shelter, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

Architekti vyvinuli modulárny systém, ktorý už iba adaptujú pre jednotlivé situácie a klientov. " Často robíme testy na ‘‘real-scale‘‘ maketách ešte vo fáze štúdie, čo si môžeme dovoliť, pretože sme skôr workshop ako ateliér. A práve tento proces nám umožňuje dosahovať odlišné výsledky architektúry," hovorí Martin Mikovčák. 

Projekt Ark-shelter je nominovaný na Cenu za architektúru CE ZA AR 2019 v novej kategórii Fenomény architektúry. Pozrite si v galérii fotografie: 

Začalo sa to ešte za študentských čias Martina Mikovčáka a Michiela De Backera. Spolu sa stretli na Erazme. "Bavili sme sa o tom, kam speje dnešný uponáhľaný životný štýl, že žijeme od deadlinu ku deadlinu a uvedomili sme si, že nás pohltil mestský stereotyp." 

Aj preto neskôr nazvali svoj projekt práve Ark-shelter. Ark vznikol z anglického slova archa, ktorá vás má vytrhnúť z mesta a pomôcť uniknúť do divočiny a shelter je základnou formou príbytku. " Navrhli sme mobilný prefabrikovaný box, ktorý mal tento únik z mesta poskytnúť."

"Prvá prototypizácia trvala asi rok, mali sme za sebou belgickú školu a boli sme fascinovaní miestnymi dômyselnými detailami a spôsobom produkcie architektúry.

Preto prebiehala v miestnom duchu komplexnosti nespočetných testov na báze pokusov a omylov a overovania, čo je jediná poctivá cesta ku sofistikovanému výsledku," tvrdí Mikovčák.

Modulový systém 

Ark-shelter je modulový systém frejmov a boxov, ktoré sú sfinalizované už vo výrobe. Takto ich presunú na lokalitu, pospájajú a okamžite sú pripravené na používanie. "Obytné domy nasledujú potreby rodiny alebo firmy a rastú o nové spálne či kancelárske objekty." 

Mikovčák je presvedčený, že sa dajú umiestniť takmer všade, v mestských lokalitách,  pri vodných plochách aj v odľahlých extravilánoch lúk a lesov, tak ako nový model "into the wild". 

"Dnes, keď žijeme v zrýchlenom móde mestský život, potrebujeme občas únik od stresu, povinností a civilizácie, späť k nášmu pôvodu, únik do divočiny, kde si pripomenieme, kto vlastne sme." 

Pre mestských ľudí, ktorí hľadajú únik

Obidvoch autorov fascinovali jednoduché riešenia. Preto sa snažia o minimalistický a čistý dizajn. Objekt nepúta pozornosť na seba, ale naopak, má ju odvrátiť späť k prírode.

" Dômyslenosť riešení má však vždy dve tváre, u nás jednoduchý low-tech vzhľad ukrýva komplexné technické hight-tech riešenia pre zaistenie komfortu mimo civilizáciu. Preto naše sheltre najviac ocenia mestskí ľudia, ktorí chcú občas vypadnúť z mesta, ale bez toho, aby stratili svoje pohodlie." 

Ateliér Ark-shelter má už za sebou okolo 80 realizácií. Všetky sú v Belgicku a v Holandsku. Tento rok sa chystajú odhaliť prvé sheltre na Slovensku.

"Realizujeme z nich apartmánové chaty pre hotel Bjornson v Jasnej. Tento projekt nás teší nielen preto, že je na Slovensku momentálne naším najväčším, ale dokonale zapadá do našej filozofie - úniku do divočiny."

Ak sa vám páči projekt Ark-shelter, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

01 - Modified: 2019-09-27 10:05:45 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia montovanej chaty na Donovaloch priniesla impozantné výhľady a veľkorysú terasu 02 - Modified: 2019-09-10 09:25:26 - Feat.: 0 - Title: Vo Vojke pri Dunaji leží chata, akú ste ešte nikdy nevideli. Pozrite si, aké netradičné riešenie zvolili architekti 03 - Modified: 2019-09-27 10:01:22 - Feat.: 0 - Title: Najkrajší park v Bratislave? Jama ponúka kombináciu oddychu, športovísk aj ekologického prístupu
01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019 02 - Modified: 2019-10-03 10:54:26 - Feat.: - Title: CE ZA AR 2019: V centre Bratislavy je výstava nominovaných diel 03 - Modified: 2020-09-28 07:33:28 - Feat.: - Title: Architektka o problémoch Bratislavy: Nákupné centrá vysávajú mestu život, Obchodná pripomína Balkán 04 - Modified: 2019-09-26 13:30:27 - Feat.: - Title: Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení 05 - Modified: 2019-09-23 07:23:28 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia školy, z ktorej by si mohli všetci brať príklad. Bratislavské gymnázium sa zmenilo na nepoznanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:53