StoryEditor

Socialistické kvety za stovky eur: Svokrine jazyky či monstery zažívajú nový boom

26.09.2020, 00:00
Svokrin jazyk, monstera a fikus. Izbové rastliny, ktoré sme predtým vídali hlavne v školách a na úradoch, čím ďalej, tým častejšie obsadzujú opäť parapety domácností - a môže za to pandémia COVID-19.

Tento rok v júni bola barcelonská opera svedkom niečoho nevídaného – namiesto sály plnej hudby chtivých divákov si Pucciniho Crisanto vypočulo vyše dvetisíc izbových rastlín.

​Konceptuálny umelec Eugenio Ampudia chcel divákom, ktorí mohli vystúpenie sledovať prostredníctvom online videokonferencie, ponúknuť umelecký zážitok, ktorý by podľa jeho slov „pomohol prehĺbiť ich vzťah k prírode“.

Hoci hlavným cieľom koncertu bolo hudbou posilnené kvety venovať barcelonskej nemocnici a vzdať tak hold všetkým pracovníkom v bezprostrednom kontakte s chorobou COVID-19, projekt s názvom Concert pel biocé poukázal na zaujímavý trend – izbové rastliny, ako napríklad monstera, svokrin jazyk alebo starý dobrý fikus, ktoré sme boli v minulosti zvyknutí vídať najmä na úradoch, v kabinetoch dejepisu alebo v nemocničných halách, sú dnes populárnejšie ako inokedy.

Začalo sa to v Egypte

Začnime však pekne po poriadku. Hoci sa exotické druhy, ktoré dnes považujeme za bežné, do našich obývačiek a spální dostali až v priebehu 19. a 20. storočia, zeleň zdobila naše domovy vždy.

„Zmienky o tom môžeme nájsť už z čias starovekého Egypta,“ pripomína Pavel Matiska, vyučujúci na Katedre záhradníctva Českej poľnohospodárskej univerzity.

Práve v Egypte a neskôr aj v antickom Grécku bežne zdobili takzvané kýbľové rastliny, spravidla miestne subtropické druhy, átriá či iné otvorené interiérové priestory. Potom sa však na dlhý čas človeku vzdialili.

„Do obydlia sa kvety začínajú vracať až v priebehu renesancie,“ dopĺňa Matiska a poukazuje tak na fakt, že počas stredoveku nebol o kvety ako o dekoráciu príliš veľký záujem.

Zásadný zlom v pestovaní izbových rastlín nastal so zámorskými plavbami v 15. storočí, a to najmä vďaka práci „lovcov kvetov“. Tí na novoobjavených tropických územiach vyhľadávali exotické druhy a privážali ich ako vzácny obchodn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-03-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Na TikToku sa šíri antifeministický trend. Ženy by sa podľa neho mali len starať o mužov a domácnosť, nič iné 03 - Modified: 2024-03-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána 04 - Modified: 2024-02-06 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ľudia sa idú zblázniť za novým kúzelníckym trikom. Na iPhone sa drží nasypaný piesok, čo je za tým? 05 - Modified: 2024-01-16 16:32:42 - Feat.: - Title: Zbavíte sa stresu, napätia ci únavy: Bathleisure je trend, ktorý vám pomôže so psychickým zdravím
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:17