StoryEditor

Letec alebo Lennon? Vieme, v ktorých okuliaroch zažiarite

23.06.2012, 00:10
Zaujíma vás, aké modely slnečných okuliarov sú v móde a ako si správne vybrať? Poradíme vám.

Letec či Lennon?

Módne trendy z minulosti sa vracajú a ani slnečné okuliare nie sú v tomto smere výnimkou. Chcete sa podobať na Audrey Hepbrun? Zvoľte cateye glasses so špicatými okrajmi, ktoré sú vhodné najmä pre dámy s okrúhlym typom tváre. V kurze zostávajútiež „letecké“ okuliare a siahnuť po nich môžu muži i ženy. „Aviatory sú klasika, ktorázostáva, no comeback zažívajú tiež lennonky,“ hovorí stylista Andrej Kusalík.

Tie však nemusia mať nutne tenký kovový rám, guľaté sklíčka môžu byť vložené aj do plastu. Ak chcete byť v súlade s aktuálnymi pravidlami štýlu, pred slnečným žiarením samôžete chrániť vo veľkých hranatých retro okuliaroch v rôznych farbách. „Momentálne sú moderné neónové farby, metalické odtiene a zvieracie potlače,“ dodáva stylistka Miroslava Michálková.

Zaplaťte za kvalitu
Pri výbere vhodných slnečných okuliarov zohráva dôležitú úlohu kovový alebo nekovový materiál ich rámu. Najmä ten ovplyvňuje konečnú cenu, ktorá je v prípade kvalitnejších modelov vyššia ako 100 eur. „Dajú sa zohnať aj lacnejšie, ale tie kvôli horšiemu materiálu poskytujú znížený používateľský komfort a ťažšie sa prispôsobujú tvári klienta,“ hovorí Michal Hraško, diplomovaný optometrista z bratislavskej predajne AbsolutOptik. Viac zaplatíte aj za povrchovú úpravu skiel, ktorá je zárukou komfortného pozerania. „Cenu ovplyvňuje tiež značka, no v mnohých prípadoch dochádza vzhľadom na použitú kvalitu k zbytočnému predraženiu oproti menej známym, no tradičným optickým výrobcom. Niektorí značkoví predajcovia ponúkajú kvalitné oblečenie čitopánky, ale slnečné okuliare také nemusia byť, a niekedy ani nie sú,“ tvrdí Hraško.


Aj móda má pravidlá

Podceňovať by sa nemala ani estetická funkcia slnečných okuliarov, ktorej prikladajú význam najmä ženy, pričom niekedy ju dokonca nadraďujú nad ich kvalitu. „Muži nakupujú väčšinou sami, ale v konečnom dôsledku aj tak záleží na vnútornom naladení človeka. Ak nie je spokojný sám so sebou, nedokáže si vybrať,“ tvrdí Hraško. Pri každom výbere však nemožno zabúdať na to, že aj ten najmódnejší rám musí spĺňať určité kritériá.

„Okuliare by nemali tlačiť, musia mať primeranú veľkosť a šírku,“ hovorí Hraško. Rovnako si dajte pozor, aby vám pohodlne sedeli na nose a za ušami netlačili.

Na značke záleží
Je síce pravda, že stopercentný UV filter má dnes veľa okuliarov, no ochrana očí, ktorú poskytujú, nie je na rovnakej úrovni. Dôveru si v tejto súvislosti zaslúžia značkové predajne, ktoré ponúkajú certifikované okuliare a ich označenie UV 100 percent  má svoje opodstatnenie.

Pozornosť treba venovať aj intenzite zafarbenia šošoviek na stupniciod 0 (číre) do 4 (veľmi tmavé). Na bežné nosenie je najvhodnejšia zlatá stredná cesta, teda kategória 2 až 3, a ak okuliare používate skôr na držanie vlasov, uspokojíte sa aj s kategóriou 1 či 2. V prípade, že sa chcete vyhnúť zdravotným komplikáciám či poškodeniu zraku, dajte si pri výbere slnečných okuliarov poradiť od odborníka.


Ako si vybrať slnečné okuliare?

– overiť si dokonalú ochranu pred slnečným žiarením UV 100 percent
– overiť si tónovanie skiel, ktoré musí byť symetrické pre obe oči
– skontrolovať vhodnosť šošoviek s ochrannými vrstvami a odrazovým filtrom
– rám má byť pevný a pružný,odolný proti vplyvom prostredia, čistiacim prostriedkom, potu a vlhkosti
– intenzita zafarbenia: stupeň 1
– módny doplnokstupeň 2 až 3
– bežné noseniestupeň 4
– špeciálne podmienky 

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:06