StoryEditor

Iľja Skoček a Ľubomír Titl: Bratislava je špinavé decko, no máme ju radi, tvrdia architekti

04.02.2022, 15:46
Prečítajte si rozhovor s architektom, ktorý bol exkluzívne publikovaný v magazíne prečo nie?!

V súvislosti s úmrtím slovenského architekta Iľju Skočeka, ktorý zomrel vo veku 91 rokov, vám prinášame archívny rozhovor z roku 2015.

Legendy slovenskej architektúry Iľja Skoček a Ľubomír Titl kedysi tvorili nerozlučnú kreatívnu trojicu. Navrhli bratislavský Istropolis, viaceré sídliská, ale aj hotely či internáty. Stáli pri zrode modernej slovenskej architektúry a dnes sú už jej legendami.

Prečítajte si rozhovor s nimi pri ich opätovnom stretnutí, ktorý bol publikovaný v magazíne prečo nie?!:

Skoček, Konček, Titl, dlhé roky ste pracovali spolu. Dnes tu však sedíte len dvaja.

Ľubomír Titl: Veru, boli sme nerozlučná trojica. Čo je však s Ferom Končekom, nevieme, aj na výstave, ktorú sme mali predvlani, prišla iba jeho manželka. No my dvaja sa stretávame veľmi často, Iľja má dokonca kľúč od mojej bránky (smiech).

Stretli ste sa na vysokej škole. Ako však vznikla táto tvorivá trojica? Lebo architekti sú často individualisti. 
Iľja Skoček: Aj my sme individualisti (smiech). Stretli sme sa ešte v Bratislave, no skutočne sa tento tvorivý ateliér sformoval v Prahe.

Ľubomír Titl: Na začiatku k nám patril ešte aj Tibor Gebauer, ktorý bol o ročník nižšie a robil s nami na niekoľkých projektoch. Poznali sme sa teda už zo štúdií v Bratislave. Potom raz Iľja pribehol s tým, že v Prahe je kvalitná Akadémia výtvarných umení a sú tam akurát talentové skúšky. A že by sme sa tam mohli skúsiť prihlásiť. Váhali sme, teda ja som váhal... 

Architekti Ľubomír Titl (vľavo) a Iľja Skoček v roku 2015. Architekti Ľubomír Titl (vľavo) a Iľja Skoček v roku 2015. Lenka Imrichová

Vy ste ho presvedčili, pán Skoček?

Ľubomír Titl: Nie, presvedčila ma moja manželka, s ktorou som vtedy začal chodiť. Šli sme teda na skúšky a všetkých troch nás prijali. Pamätám si, že v prijímacej komisii sedel jeden taký starý profesor a hovorí: „Pánové, dyť to není možný, tři ze Slovenska. Vždyť po Vánocích oni přijdou až po Velikonocích a my nebudem mít přednášky.“ Tak nám ako štvrtého do ročníka pridali ešte Jirku Náhlíka z Prahy.  

Boli ste iba štyria v ročníku?

Iľja Skoček: Bola to výberová škola. Ale bratislavská fakulta bola vtedy vynikajúca, snáď najlepšia v republike, takže sme na to naozaj mali. Navyše,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-17 09:16:15 - Feat.: 0 - Title: Malá architektúra čarovného Slovenska: Ak chcete obdivovať tieto miesta, musíte si to zaslúžiť
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:53