StoryEditor

Ťažký návrat po dvoch rokoch. Galliano prehovoril

10.06.2013, 11:45
Bola to tá najhoršia vec, ktorú som kedy v živote vyslovil, povedal na margo antisemitského škandálu.

John Galliano patril k najváženejším módnym návrhárom. Pred dvoma rokmi ho ale zmietol antisemitský škandál - hosťom v parížskom bare sprosto nadával kvôli ich židovskému pôvodu. Stálo ho to miesto kreatívneho riaditeľa v módnom dome Dior i v jeho vlastnej rovnomennej značke, parížsky súd ho potrestal finančnou pokutou a Galliano nastúpil na odvykaciu liečbu. Zavládlo dlhé mlčanie, ktoré prelomil až piatkový rozhovor pre magazín Vanity Fair. "Bola to tá najhoršia vec, ktorú som kedy v živote vyslovil, a nemyslel som to vážne ... Bol som na seba tak naštvaný a nespokojný sám sa sebou, že som vyriekol tú najodpornejšiu vec, ktorá ma napadla," hovorí návrhár v rozhovore.





Gallianovi zlomilo väz video, ktoré zverejnil britský bulvárny denník The Sun. Na ňom Galliano urážal v bare ľudí pri vedľajšom stole. Predniesol okrem iného aj to, že miluje Hitlera, za ktorého "by vaše matky a vaši otcovia skončili v plyne".

Päťdesiatdvaročný dizajnér v rozhovore priznal, že bol v tom čase závislý na alkohole a práškoch a ocitol sa v začarovanom kruhu. "Alkohol bol mojou barličkou u Diora, po ktorej som siahol vždycky po vytvorení kolekcie. Trvalo to vždy len pár dní. Ale s rastúcim počtom kolekcií, som sa k pitiu uchyľoval čoraz častejšie a stal som sa jeho otrokom. Potom som začal brať prášky, pretože som nemohol spať. Potom ďalšie prášky, pretože som sa nemohol prestať triasť," uvádza Galliano.

Aj cez svoju ťažkú ​​závislosť mal však pocit, že má všetko pod kontrolou a podľa návrhára k tomu prispela aj "bublina" v značke Dior, v ktorej sa ocitol. "Bol som v zákulisí a stála tam fronta piatich ľudí, ktorí sa o mňa starali. Jeden mi dal cigaretu. Ďalší mi podal zapaľovač ... Ani som nevedel, ako sa vyberajú peniaze z bankomatu."

Jeho správanie si nemohli nevšimnúť ľudia z vedenia skupiny LVMH, pod ktorú značka Dior patrí. Šéf LVMH Bernard Arnault sa snažil Gallianovi pomôcť a varoval ho, že ak nevyhľadá odbornú pomoc, mohol by zomrieť. Aj Galliano si je teraz vedomý toho, že mohol skončiť podstatne horšie. "Buď by som sa ocitol v psychiatrickej liečebni alebo šesť stôp pod zemou ... znie to možno zvláštne, ale som vďačný za to, čo sa stalo. Naučil som sa toho o sebe veľmi veľa. Objavil som v sebe toho malého chlapca s túžbou tvoriť, ktorý sa zo mňa vytratil. Cítim, že znova žijem."

John Galliano sa pomaly snaží vrátiť do módneho sveta. Jeho prvou zákazkou po škandále boli svadobné šaty pre Kate Moss. Dočasne pôsobil v štúdiu Oscara de la Rentu. Jeho zjazvená povesť ho ale stále sprevádza. V apríli napríklad newyorská odevná škola Parsons zrušila plánovaný workshop. Čoskoro po vypísaní kurzu sa totiž pod petíciu za jeho zrušenie podpísalo niekoľko tisíc ľudí.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 09:25