StoryEditor

Izby sú malé, no na dvor sa miesto nájde. Takto sa žije v Holandsku

01.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

V Holandsku bývam od roku 2007. Do Utrechtu som odišla za svojím holandským priateľom, ktorého som spoznala počas programu Erasmus. Začínali sme v byte veľkom 28 metrov štvorcových, potom sme sa presťahovali do radového domu, píše Radka pre portál idnes.cz.

Dom je starý 105 rokov a to má svoje nevýhody. Napríklad žiadna stena nie je rovná. Stavba je typicky holandsky úzka. Na šírku má štyri metre a hĺbka domu je šesť metrov, v časti s kuchyňou deväť metrov. Obytná plocha s rozmerom 61 metrov štvorcových je rozdelená do troch podlaží.

Pre niektoré návštevy je schodisko veľmi strmé a chodia po ňom dole radšej pospiatky. Parcely sú tu drahé, kvôli tomu aj nehnuteľnosti, a každý štvorcový meter sa počíta. Podľa tunajšieho pravidlá musia domy zastavať maximálne polovicu pôvodnej veľkosti pozemku. Týmto nariadením sa stále riadi väčšina radníc v krajine.

Izba s veľkosťou 2 × 3 metre, do ktorej sa vojde len posteľ, nie je nič neobvyklé. Rovnako tak sa Holanďania snažia k domu pristavať a nastavať, čo to ide. To je aj prípad našej kuchyne, ktorá bola pristavaná k pôvodnému domu oveľa neskôr.

Náš dom v Utrechte je v dobrej lokalite. Bývame desať minút pešo od centra. To sme s priateľom oceňovali predovšetkým v čase, keď sme nemali dieťa. Momentálne využívame hlavne park za domom, kde sa naša trojročná dcéra hrá s deťmi zo susedstva.

Keď sme si dom v roku 2010 kupovali, museli sme vymaľovať a niekde aj štukovať, prerobiť kuchyňu, pretože linka tu vôbec nebola, len niekoľko políc a sporák. Rekonštruovali sme kúpeľňu a podlahy.

Na prvom podlaží sa z chodby širokej 0,9 metra vchádza do obývacej izby, kuchyne a von na dvor veľký 2 × 3 metre. Pod schodmi je toaleta. Na druhom podlaží je na miestne pomery priestranná spálňa s rozmermi 3 × 4 metre so vstavanou skriňou a kúpeľňou. Z chodby vedú dvere na terasu 2 × 3 metre s výhľadom na park. Tretie podlažie má výšku stropu 1,8 metra a slúži ako ďalšia spálňa a úložné priestory.

V súčasnej dobe dom predávame a zároveň vybavujeme hypotéku na nový a väčší.

Ceny nehnuteľností sa odvíjajú podľa lokality a stavu budovy. Vo štvrtiach blízko centra sa za rodinný dom či byt s rozlohou 80 až 100 metrov štvorcových platí 300 až 400-tisíc eur. V oblasti medzi Rotterdamom, Haagom, Amsterdamom a Utrechtom sú ceny podobné, v iných častiach krajiny sú však oveľa nižšie.


 

Holanďania sú síce veľmi sporiví, ale hypotéku má takmer každý a často si ju vezme aj niekoľkokrát za život. Takmer 70 percent Holanďanov býva vo vlastnom. Ja osobne teraz vybavujem počas ôsmich rokov hypotéku už druhýkrát. Možno ju získať bez problémov napríklad aj s pracovnou zmluvou na dobu určitú. Zamestnávateľ ale musí dať potvrdenie, že so žiadateľom v práci počíta aj do budúcnosti.
 

Ako sa býva v Holandsku
- Kúrenie je väčšinou vypnuté a doma sa chodí vo svetroch. Teplota doma počas zimy nepresiahne 18-19 stupňov.
- Na takmer každej toalete visí kalendár s dátumami narodenín rodinných príslušníkov a kamarátov, aby sa na nikoho nezabudlo.
- Na záchodoch sú aj fotky. WC musí byť útulné.
- Keď je pekné počasie, vynesú si Holanďania stoličky na ulicu a sedia pred domom na slniečku a popíjajú víno a pivo.
- Oproti Slovensku a Česku býva v Holandsku oveľa viac ľudí v rodinných (radových) domoch. Klasické paneláky tu príliš nie sú.
- Domáce majstrovanie sa tu tiež príliš nevidí. Osobne nepoznám nikoho, kto by si sám prestavoval dom, alebo si doma čokoľvek vyrábal.

01 - Modified: 2007-11-25 14:43:57 - Feat.: 0 - Title: Francúzsky prezident N. Sarkozy požaduje zhodnotenie jüanu
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:56