StoryEditor

Námestie v Košiciach skladali architekti osobne

22.09.2014, 12:13
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po trinástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám každý deň predstavia jedno nominované dielo. Tak, ako ho vidia sami jeho autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zapojte sa do hlasovania. Najkrajšiu stavbu vyberte TU.


Dnes predstavujeme realizáciu, ktorá vznikla v rámci oveľa väčšieho a na Slovensku zatiaľ ojedinelého projektu. Vlani sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry. A ako také potrebovali aj nové objekty, kde by sa mohli koncerty, výstavy, vernisáže, happeningy a ďalšie kultúrne akcie konať. Najväčším investičným projektom sa stala obnova niekdajších kasární, ktoré sa z nevyužívaných priestorov premenili na multižánrové kultúrne centrum. Navyše, jeho autori priložili ruku k dielu aj doslovne.

 

V komplexe budov z konca 19. storočia, zasadených do historického parku blízko centra, je možné súbežne zorganizovať až 8 hudobno-literárnych podujatí na drevených pódiách v areáli komplexu. Ďalej päť workshopov vo workshopových pavilónoch a tanečných sálach, tri výstavy v galerijných priestoroch, dva koncerty, konferencie, divadelné alebo tanečné predstavenia v multifunkčných sálach s kapacitou 300 návštevníkov, či seminár pre 50 účastníkov, dve diskusie, alebo literárne podujatia v kaviarenských priestoroch.  Ale aj prehliadku 50 exponátov zábavného technického centra Steel Park  – kreatívna fabrika pre 100 detí a poskytnúť priestor pre 300 kreatívcov, angažujúcich sa v oblastiach ako nové médiá, architektúra, dizajn literatúra či vizuálne umenie.

Kasárne Kulturpark boli nominované na cenu CE-ZA-AR až v dvoch kategóriách.

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY

Kasárne Kulturpark Košice
Autori: 
Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Gabriel Boženík, Marcel Benčík, Milan Vlček, Silvia Šillová
Foto: Robo Kočan

Celkovú koncepciu predstavuje jeden z autorov Irakli Eristavi: 
„Kulturpark je nové kultúrne centrum, ktoré vzniklo rekonštrukciou bývalých kasární. Pôvodné objekty sme doplnili novými, revitalizovali sme storočný park a vytvorili nové námestie. Myslím si, že práve dialóg toho pôvodného, historického, s novou architektonickou vrstvou je to, čo je najzaujímavejšie. Snažili sme sa o to, aby nové stavby v areáli pôsobili dostatočne sebavedome a súdobo, ale popritom s rešpektom k historickým budovám. Myslím si, že sa podarilo docieliť dialóg starého a nového, a tešíme sa z toho. Stavba trvala jeden rok. Bolo to mimoriadne náročné, ale i poučné. Často spomínam na všetkých ľudí, ktorí stáli v tom čase po mojom boku a bojovali za správnu vec.“


Jednou z hlavných dominánt areálu je aj starý park, ktorý po revitalizácii dostal novú, sviežu tvár. Dominantnou sa stala biela farba a rekonštrukcia parku a námestia si vyslúžila samostatnú nomináciu.

 

Kategória EXTERIÉR:

Autori: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Gabriel Boženík, Marcel Benčík, Milan Vlček, Silvia Šillová
Foto: Ján Tekeľ 

Jeden z autorov Irakli Eristavi spomína, ako on sám spolu s kolegami doslova priložili ruku k dielu:  
„Pôvodný storočný park v areáli bývalých kasární sme doplnili o nové biele námestie. Námestie a park, teda nový verejný priestor v centre mesta, je pravdepodobne najväčším prínosom pre všetkých Košičanov. Podaril sa nám experiment s bielym betónom námestia – takto sú jasne čitateľné hranice našej intervencie. Taktiež na mieru vyrobený mestský mobiliár, ktorý pre nás navrhli viedenskí architekti PPAG, je čímsi výnimočným a jedinečným. Tesne pred dokončením stavby sme s kolegami Paľom a Viki v 30-stupňovej horúčave skúšali konfigurovať spomínaný mestský mobiliár. Bolo to naozaj zábavné: leje sa z vás pot a skladáte obrovský hlavolam na námestí, ktoré ste si vymysleli.“

Nominované stavby si pozrite v galérii:


Prečítajte si aj príbeh skleneného rodinného domu, ktorý sa dočkal aj pozornosti zahraničia.

 

01 - Modified: 2006-10-23 12:53:00 - Feat.: 0 - Title: Líderkou rebríčka Mauresmová, Hantuchová už na 16. mieste
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:46