StoryEditor

Väzeň z Číny vyšil SOS do oblečenia pre známu módnu značku

26.06.2014, 12:05
Autor:
aszasz
Už tri ženy z Británie a Írska našli na štítkoch svojho oblečenia zo siete Primark zúfalé odkazy od ľudí, ktorí ich šijú v Ázii.

Krátke, ale výstižné vety boli vyšité na vnútorných štítkoch oblečenia, ktoré ženy nakúpili v známej írskej sieti Primark. „Nútia nás pracovať. Až do vyčerpania“ (voľný preklad z Forced to work exhausting hours) – znel zúfalý odkaz, ktorý si prečítala 25-ročná Rebecca Gallagher.


Rebecca Gallagher, ktorá si našla štítok s odkazom na šatách z Primarku.

O štyri roky mladšia Rebecca Jones si našla odkaz o „neľudských podmienkach v továrni“ (degrading sweatshop conditions). „Bola som naozaj šokovaná po tom, ako som našla tento nápis na mojich šatách,“ vyhlásila mladá Britka. Po tomto zážitku zváži, či bude ešte v tejto sieti nakupovať. Prinútilo ju to totiž podľa vlastných slov zamyslieť sa nad tým, ako sú vlastne kusy oblečenia, ktoré nosí, vyrábané.

Medzitým sa našla ďalšia žena zo Severného Írska Karen Wisinska, ktorá tvrdí, že našla odkaz v nohaviciach, ktoré si kúpila v Belfaste. „SOS, pracujeme v otrockých podmienkach, v čínskom väzení a robíme oblečenie na export.“

V ručne písanom odkaze bol zabalený väzenský preukaz. Jeho autor tvrdí, že je väzňom v čínskej provincii Chu-pej a je nútený pracovať 15 hodín denne.

Je mi len ľúto, že som neobjavila poznámku v čase, keď som si prvýkrát kúpila oblečenie – a potom by tento škandál uzrel svetlo sveta skôr,“ vyjadrila sa pre médiá.

Hovorca obchodnej siete Primark označil tieto štítky ako zvláštne a požiadal zákazníčky, aby šaty vrátili kvôli vyšetreniu prípadu. „Vyšetrujeme pôvod štítkov, ktoré boli nájdené v niektorých kúskoch nášho oblečenia.“ 
Dodal, že nohavice, v ktorých sa našiel tretí štítok, sa naposledy v sieti objavili v roku 2009. „Zdá sa nám zvláštne, že sa štítok našiel až teraz vzhľadom na to, že boli tieto nohavice v predaji pred štyrmi rokmi.“

Sieť sa bráni, že jej interná etická inšpekcia preverovala deväť podnetov na zlé pracovné podmienky od roku 2009. „Aby bolo jasno, nešlo o žiadnu prácu vo väzení a ani o nútenú prácu akéhokoľvek druhu pri týchto kontrolách.“ Primark sa podľa hovorcu sa zaviazal, že sa bude starať o bezpečné pracovné prostredie vo svojich továrňach.

Etika a pracovné podmienky ľudí, ktorí šijú pre Primark, boli na pretrase aj v apríli minulého roka. Šlo totiž o jednu zo značiek, ktoré pripravovali oblečenie v továrni Rana Plaza v Bangladéši, ktorá sa pred vyše rokom zrútila a zomrelo pri tom 1 100 ľudí. Spoločnosť nedávno oznámila, že bude vyplácať odškodné ľuďom, ktorí sa zranili a rodinám zosnulých. 

V apríli sme informovali o tom, že sieť mieri aj na Slovensko. „V súčasnosti je pred podpisom nájomnej zmluvy na svoju prvú prevádzku v Bratislave,“ vyjadril sa vtedy pre HN vedúci oddelenia prenájmu maloobchodných priestorov CBRE Peter Pohanka.


Prečítajte si aj našu reportáž z kambodžských tovární, kde miestne ženy v krutých podmienkach šijú odevy pre značky ako Zara, Nike či H&M.


Sieť totiž podniká vo veľkom a svoje prevádzky zásadne otvára na rozsiahlych plochách. „Vzhľadom na požadovanú výmeru tohto nájomcu až do šesťtisíc štvorcových metrov stavebné úpravy potrebné na zriadenie predajne zrejme oddialia otvorenie až na budúci rok,“ uvádza Peter Pohanka. Je pravdepodobné, že sieť ostane v hlavnom meste iba pri jednej predajni. „Primark má pri svojich prevádzkach určité nároky na výsledky a nemyslím si, že by ich viaceré predajne v Bratislave dokázali naplniť,“ dodáva odborník. Viac si prečítatajte TU.

Viac fotografií nájdete v galérii.

zdroj: dailymail.co.uk

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-18 14:30:42 - Feat.: - Title: MÓDA z Krištáľového krídla: Drobná po rozchode, schudnutá Ďurianová, Višňovskí a výrazní Lelkesovci
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:00