StoryEditor

Mali guráž a sen o lese. Manželia si postavili dom z antracitu v tieni borovíc

27.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Starší manželia si kúpili lesnú parcelu na okraji litovského mestečka Kulautuva. Dom zasadený do krásnej prírody si objednali v kancelárie Studija Archispektras, píše idnes.cz.


Starší manželia sa rozhodli pre bývanie v tieni urastených borovíc. Snímka: Juozas Kamenskas

Len dvadsaťsedemročný architekt Ignas Kalinauskas, ktorý spoločne so svojím otcom Aidasom za projektom stojí, navrhol na prvý pohľad veľmi tradičný a konzervatívny dom. Kľúčom k finálnej podobe domu je jednoznačne hudba. Keď sa architekti schádzali s investormi pri poháriku bieleho vína, rozprávali sa a premýšľali, aká by mala byť výsledná stavba, tak im k tomu hrávalo černošské blues. Ako v tlačových materiáloch formulujú sami tvorcovia: „šupka“ novostavby je čierna, jej duša vnútri bluesovo čisto biela.



Tmavá fasáda domu z antracitových tehál spoločne s temnou strešnou krytinou necháva vyniknúť štruktúre kmeňov okolitých borovíc. Obklad domu vstupuje z exteriéru aj do interiéru. Obývacia izba s krbom je vo veľkorysom otvorenom priestore s galériou. Vysoká svetlá výška mu dodáva punc nevtieravého luxusu.

V prízemí je okrem obývacej izby, jedálne a kuchyne tiež izba pre hostí, technické zázemie a garáž priamo napojená na dom. Sto sedemdesiat metrov štvorcových domu pokračuje na poschodí, kde je spálňa majiteľov so šatňou a sociálnym zázemím. Posledným izbou v dome je pracovňa, príležitostne tiež využívaná na prespávanie hostí.

Majitelia si novostavbou splnili sen o bývaní v lese plnom vôní a pokoja, ktorý je prianím mnohých, ale nie každý na to nájde financie a guráž. Dnes si môžu nazbierať hríbiky na večeru len pár metrov od domu. „Priali si veľké presklenie, aby mohli v zime pozerať do tichého lesa a v lete otvoriť okná, sedieť na terase a počúvať muziku spoločne s vtáčím štebotom,“ opisuje požiadavky manželov architekt Ignas Kalinauskas. Hudbe je podriadený celý dom. Takmer všetky miestnosti disponujú v podhľadoch zabudovanými sofistikovanými reproduktormi, ktoré dovoľujú užívať si milovaných piesní naplno.

Klasická podoba domčeku s jednoduchou dispozíciou a sedlovou strechou sa nepredvádza a nevystavuje na obdiv. Skutočné bohatstvo tkvie v prírodnom dreve, okolitých skalách a vôni ihličia. Absolútne triezva a nadčasová je aj kompozícia interiéru. Architekti volili jednoduché zariadenie interiérov nábytkom, ktorý nepodlieha chvíľkovým trendom. Časť zariadenia je vyrobená na mieru, ako napríklad elegantné vstavané skrine, ktoré sa aj napriek svojej masívnosti v bielom interiéri strácajú.


Majitelia si priali veľké presklenenie, aby sa mohli dívať do lesa. Snímka: Juozas Kamenskas


Zvyšné kúsky patria medzi dizajnové skvosty: ikonické stoličky DSR od Charlesa a Raya Eamesovcov pre značku Herman Miller sú v dome hneď v dvoch prevedeniach, ktoré rešpektujú systém zariaďovania domu. Stoličky v bielej farbe stoja okolo jedálenského stola vo vnútri domu, na terase sú v čiernej. Klenotom je aj odpočinkové kreslo, opäť od Eamesovcov. Závesné svietidlá sú od firmy Muuto, v spálňach svietia lampičky Tolomeo.

Biele steny dopĺňa na prízemí sivá veľkoformátová kameninová podlaha, ktorá nie je náročná na údržbu, na poschodí spálňu zútulňuje drevená masívna krytina. Celý interiér sa nesie v základných a neutrálnych farbách, ako sú čierna, biela a ich odtiene. Farby v interiéri vnášajú do správania ľudí emócie, ale architekti tentoraz nechali náladu riadiť prírodou, prípadne bluesovou hudbou. Napokon, nie je potrebné sa rozptyľovať krikľavými odtieňmi, keď môžete ráno vstať a prvé, čo zbadáte, sú len krásne koruny ihličnatých stromov.

01 - Modified: 2007-07-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Nenecháme si ničiť mesto"
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:24