StoryEditor

Úžasná premena chalupy. Desať rokov opráv prinieslo splnenie sna

13.08.2015, 10:29

Je to nekonečný príbeh, ale stále ich baví. Čitateľka Veronika píše pre portál idnes.cz príbeh obnovy chalupy, ktorý trvá už desať rokov. Rodinu čaká ešte veľa práce, ale vôbec ich to nemrzí. Môžu stále vymýšľať niečo nové.



S kúpou chalupy na úpätí Českomoravskej vrchoviny, ktorú sme objavili na jar roku 2005 na internete, sme neváhali. Hovorili sme si, že trochu niečo opravíme a na víkendy to bude stačiť. Lenže, ako sa ukázalo, hospodárske budovy s uzavretým dvorom, ktoré sú typické pre túto oblasť, si nakoniec vyžiadalo veľa práce a stále nie je hotovo.

V chalupe bolo sucho, predchádzajúcim majiteľom boli odkopané základy a bola vykonaná drenáž s izolačnou fóliou, ale to bolo asi tak všetko.

Museli sme priviesť vodu, najskôr zo studne, následne sme zaobstarali vrt, ďalej bolo potrebné prerobiť elektrinu, dokončiť podlahy a vyriešiť vykurovanie.

Bohužiaľ pôvodná kachľová pec nebola pre víkendové vykurovanie vhodná, preto sme si zaobstarali kozubové kachle s teplovodným výmenníkom, ktoré pohodlne vykúria celé prízemie chalupy, vrátane ohrevu vody v bojleri. Pribudla nová kúpeľňa, v ktorej sa našlo miesto pre umiestnenie bojlera a postupom času aj nová kuchynská linka so všetkými potrebnými spotrebičmi.

Strecha, okná, zateplenie ...
Ďalšou akciou bola celková rekonštrukcia strechy. Boli vymenené všetky krovy a položené nové stropné trámy. Ako strešnú krytinu sme vybrali plastový šindeľ, ktorý je vernou kópiou klasického štiepaného šindľa z dreva.



Následne došlo na inštaláciu nových okien s izolačnými sklami v podkroví a výmenu starých a prehnitých špaletových okien na prízemí. Po tejto rekonštrukcii vzniklo veľké podkrovie, ktoré sme zateplili sklenou vatou, a to vrátane podláh.

V podkroví nás čaká ešte veľa práce, mala by tu byť obývacia izba, spálňa, kúpeľňa a izby pre hostí. Už teraz ale slúži k provizórnemu prespávaniu návštev.

Na prízemí sme zaizolovali chodbu fasádnym polystyrénom a po odstránení niekoľkých vrstiev starých omietok dostala chalupa novú bielu fasádu. Na zadnej strane chalupy sme priestor vedľa brány doplnili o falošné výdrevy, ktoré plánujeme ešte pridať aj na bočnú časť chalupy. V uzavretom dvore sme vytvorili posedenie, ktoré využívame, keď počasie nepraje sedeniu vonku na
záhrade.



Víkendová záhrada
Priebežne so stavebnými prácami sme začali kultivovať záhradu, ktorá bola zarastená bodliakmi a malinčím. Pretože na chalupe trávime len víkendy, nepestujeme žiadnu zeleninu.

Vysadili sme trvalkové záhony, aby starostlivosť nebola príliš náročná. Stačí, že kosenie trávnika zaberie dosť času.

Väčšinu prác robíme sami, prípadne za pomoci kamarátov. Iba na rekonštrukciu strechy sme si najali odbornú firmu.

Na chalupe sme veľmi radi, cez týždeň bývame vo veľkom meste, a tak sa v piatok tešíme na víkend na chalupe. Plánov je ešte veľa: dokončiť podkrovie, postaviť kozub pri krytom posedení, vymeniť dlažbu v stodole ...

01 - Modified: 2007-08-20 12:49:16 - Feat.: 0 - Title: Na rekonštrukciu Loveckého zámočku 5,5 milióna, nie 18
01 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:23