StoryEditor

Architektka si navrhla byt v pánskych farbách. Dopadlo to výborne

17.04.2015, 18:27
Autor:
idnes.czidnes.cz

Hana je architektka. Túžila po byte v starej zástavbe, ktorý by bol v pôvodnom stave, aby si ho mohla zrekonštruovať podľa svojej predstavy. Miluje staré domy. Po dlhom hľadaní nakoniec našla svoje zázemie na rozhraní pražských Vinohradov a Vršovíc. Návšteva bola fotografovaná pre časopis Bydlení.


 

Architektka Hana Štěpková mala naozaj šťastie. Pracuje aj býva tam, kde to má rada. V pražskej mestskej časti Žižkov, v jednej z jej obľúbených lokalít, totiž sídli architektonické štúdio SMLXL, ktorého je spolumajiteľkou. A býva tiež vo svojej obľúbenej štvrti. Do vršovického bytu na štvrtom poschodí starého domu z prelomu minulého storočia s prekrásnym výhľadom sa Hana zamilovala na prvý pohľad.
    
Svetlý byt s rozlohou 56 m2 s balkónom orientovaným na juh však vyžadoval dôkladnú rekonštrukciu. V tomto prípade "kováčova kobyla nechodí bosá", pretože Hana vytvorila interiér pre seba s ohľadom na všetko, čo má rada. Preferuje jednoduchosť, prírodné materiály a bielu farbu, ktorú dopĺňa drevom a kontrastným čiernym akcentom v detailoch. Nechýbajú tu ani rastliny.

Interiér farebne pretvára textíliami podľa nálady či ročných období. Kamkoľvek sa pozriete, cítite harmonickú previazanosť celku. Neutrálna farebnosť dáva príjemne vyniknúť obrazom a doplnkom.


Snímky: Robert Žákovič
 

Pre lepšie využitie interiéru zmenila architektka jeho usporiadanie. Spálňu umiestnila do severne orientovanej izby s oknami do kľudného vnútrobloku domu, kde predtým bývala kuchyňa. Z časti priliehajúcej k toalete vytvorila priestrannú šatňu, kde je aj práčka a skrytý kotol. Kúpeľňa a WC miestnosť sú kompletne zrekonštruované, ale zostali na pôvodnom mieste. V izbe s balkónom je dnes kuchyňa a obývacia izba. Rozsiahle úpravy interiéru vyžadovali tiež kompletnú výmenu elektroinštalácií a vodoinštalácií vrátane kúrenia. Nové sú aj štuky a zhruba tri metre vysoký strop.

Moderný interiér zdobia zachovalé pôvodné dvere, ktoré boli novo prelakované. Len ich presklenie podľahlo času, hladké pieskované sklo im však pristane. Obrovské nadšenie zavládlo po odstránení nalepeného koberca v južne orientovanej izbe, keď majiteľka objavila kvalitné dubové parkety v dobrom stave.

Nemenej sa radovala aj z originálnej kamennej podlahy v predsieni z liateho terazza s mramorovými kockami, ktoré sa používajú ako dilatačné spoje. Kúpeľňa s WC miestnosťou už toľko šťastia nemali. Z pôvodnej secesnej dlažby sa dochoval len malý počet dlaždičiek, preto ich Hana nahradila podlahou z terazza.

Tiež v spálni bolo treba položiť nové dubové parkety. Nahradili pôvodné lino. V novom interiéri našiel svoje miesto nábytok z predchádzajúceho bytu, ale aj stolík vyrobený z šijacieho stroja Singer a staré kreslo po prarodičoch, ktoré čaká na nové čalúnenie. Uplatnenie našla aj klavírna stolička z Haninho detstva. Majiteľka zvažuje už len nákup závesov do obývacej izby, ktoré by v prípade potreby stlmili intenzitu silného slnečného žiarenia.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-12 09:55:00 - Feat.: 0 - Title: Výzvu na vytvorenie zóny malého pohraničného styku podpísali vo Vyšnom Nemeckom
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:17