StoryEditor

Byt ako spomienky na Afriku. Pomohli farby a nábytok z Ikey

08.02.2015, 23:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Rozľahlý byt v Prahe ponúkal dostatok priestoru pre zmenu dispozície. Zlúčením dvoch izieb vznikol z 4 + 1 byt 3 + 1, ktorý architektka Veronika Haroldová na želanie majiteľa zariadila v modernom štýle s etno prvkami.


 
V prvej fáze navrhla tri významnejšie zmeny dispozície. Posvätila zámer majiteľa vybúrať deliace priečky a spojiť dve menšie izbičky do jediného, veľkorysejšieho priestoru s nádherným horizontálnym oknom a vstupom na lodžiu. Obývacia izba s výmerou 24 m2 lepšie zodpovedá rozlohe bytu. Druhou zmenou bolo zväčšenie kúpeľne tak, aby sa do nej vošiel sprchovací kút, prípadne aj práčka. Posledná úprava viedla k intenzívnejšiemu využitiu bytovej komunikácie, z ktorej bola doslova vykrojená priechodná šatňa.

Nízky rozpočet
Pretože byt mal riešiť bytovú potrebu investora iba na prechodnú dobu, zadanie požadovalo nízkorozpočtovú realizáciu. Väčšina mobiliáru tak bola zakúpená v obchodnom dome IKEA. Výnimku tvoria iba elegantné jedálenské stoličky, kožená sedačka a manželské lôžko spoločne s nábytkom vyrobeným na mieru. Pretože investor má časovo náročné zamestnanie, ktoré kompenzuje aktívnym odpočinkom, montážou nábytku z IKEA poveril stolára, ktorý súčasne riešil jeho efektnú kapotáž.

Náročné bolo zakrytie nevzhľadného potrubia vzduchotechniky prepájajúceho kuchynský digestor s vetracou šachtou, ktorú stavebná firma "zabudla" zabudovať do skriniek. Vysoká pracnosť s kapotážou, ktorá potláča krivosť stien, nerovno zavesených skriniek a stropu, však podstatne zvýšila účet za stolárske práce.




Štýl a farebnosť
Majiteľ bytu rád cestuje do vzdialených končín vrátane exotických destinácií, odkiaľ si vozí originálne suveníry. Súčasne mu vyhovuje praktickosť, prehľadné línie a čisté tvary nábytku v modernom štýle. Architektka Veronika Haroldová preto nadčasovo neutrálny základ oživila etno prvkami, ktoré interiéru dodávajú osobitý štýl a dokladajú záľubu majiteľa v cestovaní. Štýl etno inšpirovaný Afrikou vyžadoval teplé, zemité farby. Základnú atmosféru bytu vytvára ľahko červenkastá podlaha z odolného exotického dreva spolu s krémovou výmaľbou.

Tú oživuje zlatisto okrová a škoricová, ktoré sa prelínajú interiérom celého bytu. K výrazne farebnej podlahe, ktorá na seba prirodzene púta pozornosť, bolo treba vybrať vhodnú materiálovú kombináciu pre nábytok, ktorá sa s ňou nebude preťahovať o pozornosť a nechá ju naplno vyznieť.

Nábytok
Nábytok kombinuje čiernohnedé korpusy v prevedení laminát imitujúci tmavé exotické drevo wengé. Tie tvoria dekoratívny rám krémovým dvierkam s vysokom leskom, ktoré potláčajú hmotu objemnejších korpusov. Dizajnérka použila nerezové dekoratívne úchytky, iba rozľahlá úložná zostava v obývacej izbe zostala zámerne bez úchytiek. Zostava vypĺňa takmer celú jednu stenu obývacej izby. Svetlé lesklé dvierka ju vizuálne odľahčujú a obracajú pozornosť do kontrastne tmavých výklenkov s decentne nasvetlenými suvenírmi z ciest.

Pretože dvere na balkón sú veľmi blízko rohu, zostavu v ich bezprostrednej blízkosti dopĺňa plytká knižnica s nadstavcom, ktorá pomohla maximálne využiť limitovaný priestor pri zachovaní kompaktného dojmu vstavby. "Komunikácia s majiteľom bytu plynula hladko, na rozdiel od spolupráce s mnohými realizačnými firmami, ktoré svoju pomalosťou  zdržovali časový harmonogram prác a často neboli schopné odviesť prácu v požadovanej kvalite," opisuje Veronika Haroldová. Po zdĺhavom a vyčerpávajúcom boji s týmito problémami bol interiér nakoniec dokončený. "A to k veľkej úľave investora. Odmenou mu je byt dotiahnutý do najmenších detailov, ktorý pôsobí kompaktne a ponúka príjemné, komfortné zázemie s dostatkom úložných priestorov," dodáva autorka projektu.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je kto
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:21