StoryEditor

Leonardo di Caprio a spol. sa topia v luxuse (foto)

08.05.2013, 00:00
V novom filme Veľký Gatsby sa objavia modely talianskej zančky Prada a šperky od klenotníckeho domu Tiffany & Co.

Niektoré filmy sa zapisujú do filmových, ale aj módnych dejín - Juh proti Severu, Amadeus, Pomáda, Pýcha a predsudok alebo Anna Karenina. Do tejto skupiny sa čoskoro zaradí aj najnovšia adaptácia americkej klasiky Veľký Gatsby. Režisér Baz Luhrmann sa rozhodol, že veľký príbeh si zaslúži veľké kulisy. Návrhov kostýmov sa tak zhostila talianska návrhárka Miuccia Prada, ktorá v spolupráci s kostýmovou návrhárkou Catherine Martinovou vytvorila kolekciu viac ako štyridsiatich koktejlových aj večerných šiat pod značkou Miu Miu a Prada. "Baz a Miuccia boli vždy na rovnakej vlne, pokiaľ ide o ich spoločnú fascináciu hľadaním moderných spôsobov, ako klasické alebo historické odkazy oslobodiť od pút minulosti," vysvetľuje Catherine Martinová.

"Naša spolupráca s Pradou pripomína záľubu v európskom štýle, ktorá sa objavila medzi aristokraciou na východnom pobreží Spojených štátov v dvadsiatych rokoch," dodáva. Podľa Martinovej sa móda tej doby štiepila na dva smery: na ten, ktorý prijala privilegovaná časť spoločnosti v štýle Ivy League, a na ten inšpirovaný európskym leskom, rafinovanosťou a dekadenciou. "Naša spolupráca odráža práve stret týchto dvoch estetických tendencií," uzatvára Martinová. Nejde o prvú spoluprácu Baza Luhrmanna s talianskym módnym domom. Miuccia Prada bola autorkou kostýmov pre film Romeo a Júlia, ktorý Luhrmann režíroval v roku 1996. Luhrmann bol zase kreatívnym konzultantom minuloročnej výstavy o surrealistickej módnej návrhárke Else Schiaparelli a Miuccii Prada, ktorá bola uvedená v newyorskom Metropolitnom múzeu umenia. V prípade mužských hrdinov Martinová oslovila spoločnosť Brooks Brothers. V spolupráci s tradičnou americkou značkou vzniklo 500 rôznych outfitov.





K šatám nutne patria aj správne doplnky. Designu šperkov sa ujal americký klenotnícky dom Tiffany & Co. "Dalo by sa povedať, že Tiffany & Co. je ideálnym tvorcom klenotov pre Veľkého Gatsbyho už len preto, že sám Francis Scott Fitzgerald bol jeho verným zákazníkom, a zároveň tiež preto, že prvý umelecký riaditeľ spoločnosti Louis Comfort Tiffany figuruje v románe ako člen smotánky z Long Islandu," prezradila návrhárka Catherine Martinová.

Okrem šperkov sa vo filme objavia aj ďalšie doplnky, porcelán, strieborné príbory z dielní Tiffany & Co. Okrem šperkov pre hlavných protagonistov z platiny, diamantov a perál, vznikla aj špeciálna kolekcia Ziegfeld inšpirovaná filmom a jazzovým vekom, ktorá zamieri aj do butikov. Kolekcia bola pomenovaná podľa povestného newyorského divadla Ziegfeld Theatre, postaveného v štýle art deco, ktoré divákom otvorilo svoje priestory v roku 1927.

Kolekcia zachytáva dobovú eleganciu a predstavuje modely zo sladkovodných kultivovaných perál, čierneho onyxu a striebra. Okrem dlhých perlových náhrdelníkov, typického doplnku tej doby, sa v kolekcii objavujú aj perlové náušnice, luxusné prstene a náhrdelníky s onyxom, pánska časť kolekcie predstavuje oválne manžetové gombíky z čierneho smaltu a pečatný prsteň s čiernym onyxom zasadeným v striebre. Kolekcia je prestúpená motívom sedmokrásky, ktorý odkazuje k menu hlavnej hrdinky Daisy Buchananovej.

Nový Veľký Gatsby má tak našliapnuté k tomu, aby prekonal adaptácii z roku 1974 s Robertom Redfordom a Miou Farrow. Theone Aldridgeová totiž za kostýmy k staršej adaptácii získala Oscara aj cenu BAFTA. Posúdiť to slovenskí diváci môžu už 16. mája, kedy snímka vstupuje do kín. Medzitým sa môžete aspoň pokochať v našej fotogalérii.




























ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 22:13