StoryEditor

Každý byt môže byť krajší. Aj táto rekonštrukcia je dôkaz

06.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Rekonštrukcie bytu často pripomínajú princíp domina: k výmene nábytku a podláh sa pridajú dvere aj obklady, k tomu pribudnú odpady. A keď už sme sa do toho pustili, prečo nevymeniť i kúrenie... To je aj prípad bytu na pražskom Žižkove, kde sa mal pôvodne vymeniť len nábytok v kuchyni a kúpeľni, ktorý predstavuje portál idnes.cz.


Nepraktický členitý pôdorys kúpeľne dokázala dizajnérka maximálne využiť. Snímka: Vojta Herout
 

Manželia si svoj byt v staršej žižkovskej zástavbe obľúbili, ale cítili, že bez niektorých zmien sa už nezaobíde. Z pôvodne zamýšľaného faceliftu len s pomocou výmeny kuchynského a kúpeľňového nábytku sa stala výrazná rekonštrukcia.

„Nakoniec sme spoločne dospeli k radikálnejšej zmene, a to k výmene dverí, kúrenia, podláh a odpadu. A samozrejme nábytku. Ponechali sme starú dispozíciu izieb, zásadnou premenou však prešla kuchyňa, kúpeľňa aj chodba,“ vypočítava dizajnérka Vaida Kraus, ktorej majitelia zadali návrh premeny.

V starom nájomnom dome by radikálna premena komplikovane členitého pôdorysu bola dosť náročná, časovo aj finančne. Navyše klienti nechceli prepájať obývačku s kuchyňou, ako dnes býva častou požiadavkou.



A tak musela Vaida Kraus využiť členitý pôdorys na umiestnenie na mieru vyrobeného nábytku. To sa jej podarilo najmä v predsieni a chodbe, ale aj v kúpeľni.

Každý výklenok možno využiť
„Predovšetkým bolo treba rozmyslieť logické a funkčné rozmiestnenie nábytku. Navrhnúť dosť úložného priestoru, ale zbytočne nezaťažiť priestor, "vysvetľuje Vaida Kraus.

Jednoduchá neutrálna farebnosť pomohla priestor opticky zväčšiť a presvetliť. To platí aj o zhodnej veľkoformátovej dlažbe v kuchyni, predsieni aj kúpeľni. Ľahko sa udržiava a pôsobí teplým a príjemným dojmom.

Efektné použitie LED pásov v kúpeľni a aj kuchyni si rozumie ako s použitou mozaikou, tak so skleneným obkladom v kuchyni. Všetok nábytok bol navrhnutý a vyrobený na mieru.

Z kúpeľne sa do kuchynského priestoru presťahovala práčka, ktorá je schovaná do skrinky v nike. Za žalúziu sa zmestili aj police s košom na bielizeň a pracie prostriedky. V kúpeľni sa tak pekne „vyčistil“ priestor.

Riešenie kuchynskej linky do tvaru písmena L v kombinácii smotanovej farby a dekoru dreva rešpektuje postup varenia: upratať nákup do chladničky, umyť potraviny, pripraviť jedlo, uvariť ...

Nástenný digestor s dostatočným odťahom dovoľuje ponechať voľný priechod do chodby, z ktorej sa vstupuje do jedálne a obývacej izby. V kuchyni totiž nie je jedálenský stôl, a tak by dvere len prekážali. Majitelia nie sú priaznivci barových stolíkov a miniatúrnych náhradiek, radšej stolujú v príjemnom prostredí jedálne.

Kúpeľňa s mozaikou
Majitelia milujú relaxáciu vo vani, teraz si vďaka efektnej nike môžu pri vaňovom kúpeli pohodlne dopriať aj vonné sviečky a ďalšie voňavé doplnky. Všetko môžu mať hneď po ruke. Navyše LED pásik osvetľujúci niku dokáže vytvoriť romantickú atmosféru.

Na mieru vyrobená doska pod umývadlo a skrinka podeň ponúkajú dostatok úložného i odkladného priestoru. Veľké zrkadlo neveľký priestor kúpeľne opticky zväčšuje, rovnako ako použitie posuvných sklenených dverí do puzdra. Pieskovaným sklom preniká do priestoru kúpeľne svetlo z chodby, ale zároveň zaručuje dostatočnú intimitu.

Autorka interiéru
Vaida Kraus
Profesionálnemu navrhovaniu interiérov sa venuje od roku 2004. Navrhuje súkromné aj verejné priestory, venuje sa rekonštrukciám, nábytkovému dizajnu a poradenstvu v oblasti bývania. Je zakladateľkou interiérového štúdia vaidaDESIGN a spoluzakladateľkou interiérového štúdia Sketch Design - návrhy a realizácie projektov pre developerov a klientov z komerčnej sféry.

01 - Modified: 2007-06-18 20:51:44 - Feat.: 0 - Title: Mýtus "superhviezdnych miest"
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:59