StoryEditor

Home office, ktorý vás bude baviť. Tu sú rady od dizajnérov

03.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl
Obnovte si byt s HN. V siedmom dieli nášho seriálu sme sa zamerali na pracovňu.


Málokto si môže dovoliť pracovňu v osobitnej miestnosti. V tom prípade je ideálnym riešením zabudovať ju do skrine. Snímka: archív CU Interiors
 

Efektívna a nerušená práca vo vlastnej domácnosti. To je v dobe „home officov“ pomerne častá požiadavka. Žiaľ, väčšina z nás nemá na zriadenie samostatnej pracovne dostatočný priestor. Spoločne s dizajnérmi zo CU Interiors vám preto prinášame desať vychytávok, vďaka ktorým si vytvoríte dokonalý home office aj v malometrážnych bytov.

1. Najideálnejšia miestnosť na vytvorenie pracovného kútika je jednoznačne obývačka. Občas sa využíva aj spálňa, tá však so sebou prináša viacero rizík. Počítač – ako v podstatne nevyhnutná súčasť home office - totiž nepriaznivo pôsobí na nočný spánok. Navyše navádza na prácu v neskorších nočných hodinách, čo môže byť rušivé pre vášho partnera.

2. Najelegantnejším riešením je pracovňa zabudovaná do nábytku. Nenaruší vám štýl a vaša obývačka (prípadne kuchyňa) bude pôsobiť celistvo a upravene. Stačí zatvoriť dvierka a budete v okamihu pripravení aj na nečakanú návštevu.

3. Najideálnejšia svetová strana pre pracovňu a pracovný kútik je severovýchod alebo severozápad.



4. Ak máte svoj pracovný stôl umiestnený kolmo na okno, platí pravidlo pravej a ľavej ruky – praváci by mali mať stôl na ľavej strane, ľaváci naopak na pravej.

5. Optimálna plocha pracovného stola je minimálne 80x120 cm. Jeho optimálna hĺbka pracovného záleží hlavne od veľkosti monitora, s ktorým pracujete, aby ste si pri práci neničili svoj zrak.
 


Prečítajte si aj: Vytvorte si kuchyňu snov. Priestor, čo si zamilujú domáci aj hostia

 


 


6. Pracovná stolička by vám mala poskytovať dostatočné pohodlie (opierky, čalúnený materiál, nastaviteľná výška sedu), avšak jej operadlo by nemalo byť príliš mäkké, aby vo vás počas práce nevyvolávalo pocity únavy.

7. Kúpa skríň závisí predovšetkým od toho, čo do nich chcete umiestniť. V prípade, ak by skrine mali slúžiť na umiestnenie šanónov, ich hĺbka by mala byť minimálne 40 cm a výška políc tiež približne 40 cm. Nezabúdajte ani na praktický príručný stolík či komodu, kam si budete môcť odložiť všetky potrebné dokumenty, prípadne tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie.

8. Nezabúdajte ani na kvalitné osvetlenie pracovnej plochy. Ideálne je, ak si viete polohu aj intenzitu svetla nastaviť sami. V prípade, že väčšinu času pracujete na počítači, odporúča sa pracovňu zatemniť.

9. Nepodceňujte farbu stien. Na podporu sústredenia vám odporúčame fialovú, žltú, zelenú či modrú v menej sýtych farebných odtieňoch. Ak potrebujete podporiť svoju kreativitu, zvoľte energické farby - červenú, oranžovú, fialovú či žltú v sýtejších farebných odtieňoch.

10. Najdôležitejšie je však pri zariaďovaní domácej pracovne myslieť na to, že ide o miesto, ktoré bude určené pre vaše štúdium a intelektuálnu prácu, a preto by ste mali zohľadňovať v prvom rade vlastné potreby. Základom pre dobre odvedenú prácu je vykonávať ju v dokonalej a ničím nerušenej pohode.


Pripravené v spolupráci s:

www.cuinteriors.com

01 - Modified: 2007-06-15 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Ivan Gasparovic on Relations with Hungary: Let us Forget the Past
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 01:14