StoryEditor

Takto vyzerá zakázané ovocie po francúzsky. Hriešne dobre

08.07.2015, 00:00
Autor:
stlstl
Najnovšia kolekcia módneho domu Dior sa bude páčiť mužom aj ženám - kombinuje nevinnosť a rafinovanosť.

Ako by ste sa obliekli s neobmedzeným rozpočtom? Môže byť nevinnosť v dnešnej dobe sexi? Je móda umenie? Na všetky tieto a mnohé ďalšie otázky odpovedal návrhár Raf Simons uprostred slnkom rozžeraveného  „stanu" svoju najnovšiu haute couture kolekcii pre módny dom Dior. Bude sa vám tajiť dych. Priamo z Francúzska o nej pre iDnes.cz píše Cindy Kerberová.

Na prehliadkach haute couture, ktoré sa konajú dvakrát ročne v Paríži, možno očakávať všetko. Od opulentných večerných rób s niekoľkometrovými vlečkami po teatrálne priestory, v ktorých sa odohráva extravagantné predstavenie s úplne nenositeľnými kostýmami. Návrhári, ktorí sa dostanú na samotný vrchol a môžu svoje kolekcie označiť za haute couture, dostávajú obrovskú tvorivú slobodu, obrovský rozpočet aj nesmiernu zodpovednosť.



Belgičan Raf Simons, ktorý od roku 2012 pôsobí ako umelecký riaditeľ slávnej francúzskej značky Christian Dior, každou ďalšou prehliadkou dokazuje, že veľmi dobre vie, ako očariť hostí od prvého momentu až po posledné šaty. Inak to nebolo ani keď v parížskom múzeu Rodin predstavil haute couture kolekciu na sezónu jeseň-zima 2015/2016.

Teatrálny disko chrám
V záhradách (neodmysliteľná inšpirácia Christiana Diora i Simonsa) sa týčila obria konštrukcia pripomínajúca divadlo, disko klub, skleník a chrám zároveň. Ručne maľované plexisklo so vzormi evokujúcimi plátna starých flámskych majstrov, podlaha pokrytá lila kobercom a obrie farebné ovocie spoločne v žiare slnečných lúčov vytvorili dokonalú scénu pre kolekciu najluxusnejších šiat.

Simons sa tradične opiera o archív značky, zdôrazňuje jej klasické prvky, cestuje v čase od stredoveku po neďalekú budúcnosť. Záhrada v jeho súčasnom podaní už nie je romantické miesto rozkvitnuté tisíckami druhy exotickej flóry, ale utajený svet plný hriešneho pokušenia. Na jednej strane až detsky nevinná, na strane druhej plná sexu a divokej vášne. V jeho podaní sa tieto dva extrémy nevylučujú, naopak.

„Zaujala ma myšlienka zakázaného ovocia a čo to dnes znamená," povedal Simons. „Idea čistoty a nevinnosti verzus luxus a dekadencia, ako sa prelínajú do Diorovej záhrady - už nie kvetinovej, ale sexuálnej." Pritom Raf Simons nepatrí medzi návrhárov, ktorých tvorbu by ste označili za sexi. Pohľad na celú kolekciu však naozaj pripomína slávny obraz Hieronyma Boscha Záhrada pozemských rozkoší. Veď čo iné sú luxusné hodvábne šaty s ručne maľovaným vzorom, ručne vyšívané žoržetový večerné róby, hebké kašmírové kabáty a luxusné kožušiny ako hriešne zvodné pokušenie, ktorému ženy tak ľahko podliehajú?



Rafinovane vykonštruované strihy prekvapujú ľahkosťou. Šaty v štýle Belle Epoque sa vznášajú okolo tela ako ľahký obláčik, priesvitný šifón veje okolo tela rovnako samozrejme ako mohutné kabáty. Šperky dostávajú netradičnú podobu vesty so slávnymi vzorom Cannage, nosia sa ako kontrastný prvok cez žakárové topy, ručne maľované bavlnené šaty aj hodvábne kokteilky.

 

Dokonalý kabát spája Diora s Balenciagom

Najsilnejším prvkom celej kolekcie pre sezónu jeseň - zima sú bezpochyby kabáty. Tie vie Simons robiť naozaj majstrovsky. Honosné modely z tmavého kašmíru, čiernej kože, vlneného tvídu a modrého zamatu zdôrazňujú krivky ženského tela rovnako ako slávna silueta New Look aj ho úplne premieňajú, ako to robil Diorov súčasník Cristobal Balenciaga, u ktorého sa inšpirujú celé generácie návrhárov.

Sú to práve kabáty, ktoré tvoria najvýraznejšie Simonsovo posolstvo za tri roky jeho pôsobenia u Diora. Túto sezónu vychádzal z jednoduchého štvorcového strihu, na ktorý postupne pribalil výrazné prvky v podobe masívnych rukávov, kontrastných tvídových golierov a neprehliadnuteľných kožušín.

Pohral sa s celkovou konštrukciou jednotlivých modelov, odlišnými prvkami aj samotnou farebnosťou. Rovnako ako maliari na čele s Jánom Vermeerom kládli na plátno farby, aby výsledok pôsobil čo najviac realisticky, tak aj Simons s pomocou látok vytvára dokonalú ilúziu svetla a pohybu. Jeho odevy skutočne evokujú umenia barokových a renesančných majstrov. Pritom sú maximálne súčasné. Simons opäť dokázal, že dokáže preniesť to najlepšie z histórie do našej pretechnizovanej doby.

Zakázané ovocie, ktoré chutí tak sladko
Ťarcha kabátov je v ostrom kontraste s ľahkosťou šiat, celá kolekcia sa pohráva s protichodnými motívmi. Až éterické šaty dopĺňajú masívne topánky, nápadné oblečenie vyniká aj vďaka úplne prirodzenému líčenia Petera Phillipsa a odľahčeným účesom kaderníckeho majstra Guido Palaua. Mladučké modelky dokážu zdôrazniť svoju krehkosť aj kráčať ako sebavedomé dámy, ktoré o živote a jeho radostiach už mnohé vedia.

Provokatívna myšlienka na zakázané ovocie v sebe nenesie ani štipku vulgarity, hoci mnohé šaty majú take vysoké rozparky, že odhaľujú nahú (a to doslova) pravdu. Táto idea nie je módnemu domu Dior nijako cudzia. Aj slovutný Monsieur Dior, ikona modernej elegancie, sa na začiatku kariéry nechal inšpirovať na svoju dobu nemysliteľnou hojnosťou a nezmazateľne sa zapísal do dejín histórie odievania.
 

01 - Modified: 2024-04-25 15:00:00 - Feat.: - Title: Najtrendovejšie farby tejto jari: Vaše outfity budú vďaka nim živšie a štýlovejšie 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:05