StoryEditor

Kúsok Londýna nájdete aj v Bratislave. Pozrite sa, kde

30.08.2015, 09:57
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória RODINNÉ DOMY

Radové domy Záhorské sady - 1. etapa

Autori: Richard Kastel, Peter Kopecký, Martin Hörmann
Foto: Martin Hörmann 

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

„Architektúra je povolanie, kde je stále aj napriek mnohým obmedzeniam veľký priestor pre individuálny prístup a originálne riešenia. Baví nás jej široký záber a možnosť pozitívne ovplyvňovať naše životné prostredie,“ tvrdí Martin Hörmann zo štúdia OFFICE110 architekti. A o spomínané originálne riešenie sa spolu s kolegami pokúsili aj v bratislavskej Záhorskej Bystrici.

Cieľ: vytvoriť radovú zástavbu, ktorá nebude pôsobiť stiesnene. Ktorá bude cenovo dostupná, ale bez citeľných kompromisov z hľadiska kvalitnej architektúry. Úloha neľahká, riešenie viac ako príjemné. „Napriek tomu, že radové domy sú podľa nás veľmi dobrou alternatívou, ich nevýhodou býva pocitovo príliš veľká hustota bývania,“ vysvetľuje Hörmann. „Tým, že sme umiestnili väčšinu obytných miestností na prízemie, sa nám podarilo odľahčiť poschodie a dosiahnuť pomerne vzdušnú architektúru s potrebnou mierou súkromia, hmotovo nerušiacu okolitú zástavbu z rodinných domov.“

Prvá etapa, ktorá zahŕňa dvanásť domov, teda nastavila akýsi nový štandard, ktorý bude pokračovať aj v ďalších častiach. „Každý projekt by mal spĺňať niekoľko podmienok, aby mohol byt dobrý. Je veľkou výhodou, keď môže byť realizovaný v kvalitnom prostredí, v našom prípade to bol urbanizmus od londýnskeho ateliéru Serie Architects,“ hovorí Martin Hörmann.

Nuž, zostáva len dúfať, že bude u nás pribúdať čím viac projektov, kde bude platiť nasledovné: investor sa okrem zisku bude snažiť odlíšiť sa a zaujať kvalitou, ktorú ponúkne aj realizačná firma. „Keď sa tieto zdanlivo samozrejmé okolnosti stretnú na jednom projekte, ide na Slovensku bohužiaľ ešte stále o pomerne výnimočný jav,“ uzatvára architekt.


Pozrite si aj obchodný dom v Brezne, z ktorého by mal radosť aj Shakespeare

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2007-09-05 08:53:18 - Feat.: 0 - Title: 50. výročie vysielania Rozhlasu z banskobystrického štúdia
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli 04 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 05 - Modified: 2024-03-15 22:28:27 - Feat.: - Title: Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:16