StoryEditor

Všetko sme predali a odišli do Švédska. Býva sa nám tu skvele

10.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Pred štyrmi rokmi som sa s rodinou presťahoval do menšieho mesta na západnom pobreží Švédska. Spočiatku sme bývali v podnájme. Po deviatich mesiacoch sme konečne predali náš dom a kúpili si rodinný dom tu. Ten ale potreboval rekonštrukciu, píše Richard v príspevku pre portál idnes.cz.



Nový zamestnávateľ nám zaplatil sťahovanie. V dohodnutý deň naložili sťahováci všetky naše veci a o dva dni neskôr sme sa všetci stretli o 1 300 kilometrov severnejšie. Dom sme kúpili, ako je tu zvykom, cez realitnú kanceláriu v aukcii. V inzeráte okrem iného stojí, akú cenu si predávajúci predstavuje a kedy je dátum prehliadky nehnuteľnosti - visning. Na tej sa zídu všetci záujemcovia o kúpu naraz a môžu si dom podrobne prezrieť. Záujemcovia sa potom u makléra zaregistrujú a nasledujúci deň začne budgivning - aukcia. Záujemcovia prihadzujú cez makléra a na webových stránkach realitky sa zverejňuje najvyššia ponuka.

Na visning som nemohol prísť, ale manželke sa dom páčil, tak som sa dohovoril s realitným agentom na extra prehliadke o týždeň neskôr. Dovtedy odpadla väčšina záujemcov a dvaja poslední sa v aukcii niekoľko dní prebíjali o 10-tisíc švédskych korún (v prepočte asi 1080 eur).

Dom mi tiež padol do oka, tak som prihodil, a rovno 40-tisíc švédskych korún (4300 eur), aby som dal najavo, že to myslím vážne. Tento malý psychologický trik zabral a po tomto mojom prvom prihodení už nikto ďalší nepokračoval. Nasledujúci deň som dostal pozvanie do realitnej kancelárie, kde som po podpise kúpnej zmluvy a prevode peňazí dostal hneď kľúče od domu.

Dom je postavený v roku 1958, má tri spálne a plochu 135 metrov štvorcových. Predtým v ňom bývala stará pani, ktorá dom nevládala udržiavať, takže bol v dosť zlom stave. Napriek tomu sa nám páčil, pretože nám tehlovou fasádou a funkcionalistickým štýlom pripomínal Zlín, kde sme pred presťahovaním do Švédska bývali. Páčila sa nám tiež jeho poloha. Z dvoch strán je les, z tretej sused a naproti ihrisko. Deti to majú päť minút do školy a my s manželkou chodíme do práce polhodinovou prechádzkou.



Dom sme kúpili celkom lacno, ale vedeli sme, že nás čakajú náročné opravy. Veľa vecí sme urobili sami, väčšie veci prenechali remeselníkom. Ich hodinová mzda je tu výrazne väčšia ako u nás, ale využívali sme ROT avdrag, čo je daňová úľava, ktorá má zvýhodniť remeselníkov platiacich riadne dane oproti tým, ktorí pracujú na čierno. Spočíva v tom, že polovicu vyúčtovanej mzdy remeselníkom doplatí finančný úrad. Maximálna výška ROT avdrag je 50-tisíc švédskych korún za rok, takže väčšie opravy sa oplatí rozložiť na viac rokov.

Remeselníci sú bez ohľadu na mzdu rovnakí ako všade inde. Niektorí veľmi šikovní, niektorí menej. Začali sme ich hľadať hneď po zakúpení domu, aby sme sa mohli nasťahovať čo najskôr. Problém bol, že sme dom kúpili v júni a vo Švédsku si takmer všetci remeselníci (rovnako ako ostatné profesie) berú v lete najmenej mesiac dovolenky. Na druhej strane aj vďaka kvalitnému oblečeniu pracujú potom vonku za každého počasia v každom ročnom období.



Práce s domom sme mali veľa a okrem iného sme vymenili väčšinu okien, vstupné dvere, urobili novú kúpeľňu a kuchyňu.

Riešili sme aj vykurovanie, pretože starý kotol na ohrievanie vody i ústredného kúrenia zo 70. rokov pôvodne spaľujúci olej s dodatočne zabudovaným elektrickým ohrievačom mal neuveriteľne veľkú spotrebu elektriny, predchádzajúca majiteľka údajne platila za elektrinu okolo 47-tisíc švédskych korún za rok (15-tisíc eur).

Zistili sme, že vo Švédsku nie je rozvedený zemný plyn, takže do úvahy pripadajú kachle na drevo alebo pelety, ústredné vykurovanie či rôzne typy tepelných čerpadiel. Vybrali sme nakoniec tepelné čerpadlo vzduch-voda (vzduch znamená, že sa nemusí vŕtať do zeme, voda znamená, že ohrieva vodu v ústrednom kúrení i tečúcu vodu). Ročná spotreba elektriny našej štvorčlennej rodiny je teraz okolo 10-tisíc švédskych korún (asi 1100 eur). K tejto spotrebe prispelo aj zlepšenie izolácie domu. Mimochodom, na tepelné čerpadlá ani zateplenie domu tu nie sú žiadne dotácie.

Od ústredného kúrenia nás odradilo to, že len pripojenie k teplovodu by stálo takmer toľko, koľko stálo tepelné čerpadlo, navyše samotná cena tohto tepla je vyššia. Kachle na drevo či pelety sme si nevybrali preto, že je s nimi viac práce a nemáme vlastný zdroj dreva, obstarávacia cena by tiež nebola o moc nižšia.

Hoci o vodu vo Švédsku núdza nie je, je voda z vodárne celkom drahá. Vodou neplytváme, aj tak za vodu a kanalizáciu platíme ročne okolo 7-tisíc švédskych korún (750 eur).

Tento rok sme dokončili posledné plánované opravy novým plotom a terasou. A teraz nejakú dobu žiadnych remeselníkov nechceme vidieť, už aj preto, že sa ROT avdrag budúci rok znižuje.



Pri rekonštrukcii sme sa snažili zachovať pôvodnú atmosféru 50. rokov, kedy bol dom postavený. Pri zariaďovaní sme kombinovali nové veci s kvalitnými staršími vecami, ktoré sme čiastočne doviezli z domu a čiastočne zakúpili tu.

Sme spokojní so záhradou aj preto, že väčšinu z cca 700 metrov štvorcových pozemku zaberá les a skala, takže nie je príliš práce so sekaním trávy.  A občas k nám chodia na návštevu srnky.



Ako sa stavajú a opravujú domy vo Švédsku
Zistil som pár odlišností v tom, ako tu stavajú a opravujú domy. Sčasti to súvisí s tým, že väčšina domov je tu postavená z dreva, ktoré je citlivé na vlhkosť.


V domoch majú dobre vyriešenú ventiláciu. V každej kúpeľni, WC a kuchyni domu bola pasívna ventilácia. Pri rekonštrukcii sme ju zmenili na aktívnu. Inštalovali sme ventilátory, ktoré sa spínajú pomocou pohybového senzora a vlhkosti.


Kúpeľňa musí byť pred položením dlaždíc a kachličiek utesnená špeciálnym postupom z nepriepustného náteru a nalepovacieho tesnenia. Podlaha v sprchovacom kúte musí byť vyspádovaná. Nepoužívajú tu príliš sprchové kúty s vaničkou. Na podlahe kúpeľne mávajú niekedy položené linoleum, niekde som ho videl aj na stenách.


Kuchyne mávajú väčšinou v tradičnom škandinávskom štýle, žiadne veľké tvarové či farebné výstrednosti.


Nové okná mávajú izolačné trojsklo a drevené rámy. Plastové okná som tu nevidel.

Švédi majú radi tapety, častokrát farebné. Náš dom bol vytapetovaný celý s výnimkou kuchyne. Pri plánovaní opráv nám nikto nebol schopný povedať, či tapety môžeme natrieť farbou, alebo ich musíme strhať a urobiť omietky. Skúsili sme vymaľovať jednu miestnosť. S výsledkom sme boli spokojní, tak sme pokračovali ďalej.
 

Vstupné dvere sa otvárajú von. Keď sme chceli, aby sa nové vstupné dvere otvárali dovnútra, ako je u nás zvykom, remeselníci nás varovali, že by to mohlo spôsobiť problém pri predaji domu v budúcnosti.
 

Elektromery odovzdávajú informáciu o spotrebe diaľkovo, takže mesačné vyúčtovanie zodpovedá skutočnej spotrebe. Prekvapilo ma, že veľa domov vrátane nášho má stále poistky a nie ističe.
 

Poštová schránka musí byť pri ceste umiestnená tak, aby do nej mohol poštár vhodiť list z okienka svojho auta.

01 - Modified: 2007-11-06 11:09:00 - Feat.: 0 - Title: Prínosy eura budú závisieť od pripravenosti podnikov
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:54