Podoba domu na fotografii z januára 2016. Snímka: Adriá Goula a Estel Ortega Vázquezová
StoryEditor

Kúpili zrúcaninu. Napokon z nej vybudovali štýlový dom

03.03.2016, 23:00

Manželský pár zo Španielska zatúžil po novom domove v rozpadnutom vinárstve v galícijskom kraji La Ribeira Sacra. Premeny sa ujalo štúdio Cubus Taller d'Arquitectura, ktoré prestavalo zničenú stavbu kameň po kameni na rodinný dom, píše Marcela Vraná pre portál idnes.cz.

Na začiatku boli staré, takmer rozpadnuté hospodárske budovy. Po troch rokoch práce sa pri pohľade cez údolie môže zdať, že sa nič nezmenilo. Nad domom vedie stará asfaltka, po ktorej párkrát za deň prejde niektorý z najbližších susedov, sami majitelia jazdia k domu záhradnou cestičkou.

Trasa sa osvedčila už pri plánovaní domu a prvých obhliadkach. Nebol dôvod, prečo na veci čokoľvek meniť.



Projektu sa ujalo mladé barcelonské architektonické štúdio Cubus Taller d'Arquitectura, ktoré tvorí dcéra majiteľov Estel Ortega Vázquezová spoločne s Davidom Pou van den Bossche. Estel pri realizácii domu pre vlastných rodičov mala skvelú príležitosť predviesť, prečo si vlastne architektúru vybrala za svoje povolanie.

Architektúra je podľa nej dokonalé spojenie umeleckého prejavu a technických znalostí. „Od prvej myšlienky a prvého náčrtu vedie cesta k dielu v ľudskom meradle, v ktorom je nutné zvážiť všetky detaily: formu, miesto, materiál a samozrejme aj financie,“ opísala svoj triezvy pohľad . Dokladom, že vzťah k životnému prostrediu a trvalá udržateľnosť sú pre architektonickú kanceláriu jednou z kľúčových myšlienok, je práve dom, ktorý bol dokončený na jar 2015.

Vidiecka stavba s pôvodnou atmosférou slnkom vyhriatych a dažďom bičovaných starých kameňov a bridlicou na streche stojí na rovnakom mieste, kde po stáročia stávala objemovo takmer identická stavba.

Múry už opäť pomaly porastá víno, ale zmenilo sa vnútro a funkcie domu: stal sa modernou stavbou, ktorá uspokojuje všetky súčasné požiadavky na život. Predtým dostával pred komfortným bývaním prednosť dobytok, ovce, vínne a potravinové pivničky, kde sa uchovávalo korenie cez studenú šunku až po víno.

Elegantné riešenie prestavby starého vinárstva s využitím väčšiny pôvodného materiálu je ekologický a vkusný spôsob, ako pridať do kompozície dediny novú stavbu. „Určite naše myslenie ovplyvnila aj kríza v španielskom stavebníctve,“ vysvetľuje Ortega Vázquezová. „Pretože ale slovo kríza pôvodne znamená v gréčtine zmenu, bola to presne cesta, pre ktorú sme sa rozhodli, podobné inovácie používame vo svojej práci neustále.“ Nový dom pri pohľade na dedinu nijako nevyčnieva, používa rovnaké materiály i tvaroslovie.

Do domu možno vojsť dvoma cestami: od východu a západu. Prvá vedie cez záhradu sklenenými dverami, ktoré sú súčasťou veľkej presklenej plochy, ktorá vznikla v skrútenom rohu starej stavby, kde boli brány do stajní a dnes je spojovníkom hlavnej obytnej časti interiéru s exteriérom.

Prichádzajúci tak vstúpi priamo do centra diania: obývacej izby prepojenej s kuchyňou a jedálňou. Druhé, západné dvere, vedú z novej prístavby z úrovne hornej cesty. Malá predsienka susedí so spálňou pre hostí, po schodoch sa dá zostúpiť do hlavnej obytnej zóny s dvoma komfortnými spálňami a sociálnym zázemím.

Jednoduchosť a jemnosť stavby lahodia oku. Hladké biele plochy čistých nových omietok a kresba prírodného dreva dokonale kontrastujú s historickou štruktúrou starých kameňov. Majitelia si najviac pochvaľujú pohľady z kopca dole, na dedinské údolie a okolité domy. V spojení s krásnou krajinou sú nejefektnejším obrazom a nikdy nezačnú nudiť.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 01:24