Dvojkrídlové celosklenené dvere s pieskovaným motívom, posuvné v širokom stavebnom otvore pozdĺž sklenenej priečky. Snímka: J.A.P.
StoryEditor

Sklo je opäť v trende. Presvetlí vám byt a ušetrí miesto

29.03.2016, 00:00

Ako možno priestor zároveň rozdeliť a spojiť? Pomôcť môže sklo, presnejšie stavebné priečky zo skla, ktoré je možné vytvoriť rôznymi spôsobmi, píše Vít Straňák pre portál idnes.cz. Základné rozhodnutie, ktoré musíte urobiť, znie: chcem priečku úplne priehľadnú, alebo len priesvitnú, potrebujem pevnosť a stabilitu, alebo naopak mobilný charakter?

Pevné, stabilné, rôzne sfarbené alebo číre. To sú luxfery. Klasika sklenených tvárnic, ktorú poznáte už z prvej republiky a ktorej boom u nás nastal v ére reálneho socializmu. Ale čo o nich skutočne vieme? Tí znalejší registrujú, že neustále vzrastá škála farebných odtieňov, že dnes existujú aj špeciálne luxfery pre protipožiarne priečky alebo pochôdzne luxfery pre terasy a klenby.

Luxfery dnes
V rámci uceleného stavebného systému možno zaobstarať aj ukončovacie a rohové luxfery a všetko príslušenstvo, vrátane ponuky montážnych systémov pre domácich majstrov. Pre solídnu firmu je samozrejmosťou, že zabezpečí „dodávku na kľúč“, teda kompletnú realizáciu akokoľvek veľkej zákazky.

Slovo „luxfer“ je vlastne zložené z dvoch latinských slov: lux (svetlo) a ferre (viesť). Dobre to vystihuje podstatu tvárnic. Vďaka svetelnej priepustnosti skla, ktorá je ešte podporená vhodným tvarom, a zároveň dobrým izolačným vlastnostiam, prežívajú luxfery právom svoju druhú renesanciu a stávajú sa materiálom budúcnosti.



Môžete si vybrať z čírych sklobetónov mnohých vzorov a dekorov, z jemných odtieňov množstva farieb, sviežej elegancie a moderného dizajnu. Pre technologicky náročnejšie aplikácie sú určené luxfery protipožiarne, termoizolačné či pochôdzne.

Na vonkajšie a vnútorné vymurovanie sklobetónu existuje široký sortiment spotrebného materiálu a montážnych systémov (Block Lock, VetroClick, Ezylay a ďalšie), ktoré umožní ľahkú, čistú a rýchlu montáž každému šikovnejšiemu majstrovi.

Napríklad švédsky montážny systém Block Lock rieši spoje sklobetónu pomocou elegantných plastových líšt a lepidla v tube. Niektoré firmy ponúkajú aj dodávku prefabrikovaných panelov, teda dodanie sklobetónu v blokoch, ktoré sa na mieste stavby iba osadia. Toto riešenie je vhodné pre horizontálne plochy - napríklad terasy z tvárnic.

Aby ste si mohli naozaj vybrať, čo sa vám zapáči, dodávajú výrobcovia tiež celosklenené dvere a špeciálne zárubne do sklobetónu, ukončovacie lišty, vetracie okienka do luxferovej steny alebo napríklad LED diódové pásiky pre „svietiace“ luxfery či kompletné luxferové steny.

A dokonca môžete mať tepelnoizolačné luxfery Energy Saving vrátane úplne novej termoizolačnej malty GlassMix thermo, ktorá bola špeciálne vyvinutá pre murovanie sklenených tvárnic s vynikajúcimi izolačnými a pevnostnými vlastnosťami.

Pre úplnosť dodajme, že okrem sklenených tvárnic sa v súčasnosti vyrábajú aj luxfery z plastov. Najčastejšie bývajú buď z akrylátu (sú krehké a relatívne ťažké), alebo z polykarbonátu. Ten má lepšie vlastnosti: je mechanicky, tepelne aj chemicky odolný a číry, prepúšťa až 78 percent viditeľného svetla.

Priehľadné a mobilné
Ale vráťme sa ku sklu a možnostiam celosklenených stien či priečok. Vďaka novým technologickým postupom (tvrdenie, kalenie) dostáva aj číre priehľadné sklo ďaleko lepšie pevnostné vlastnosti a spadá do kategórie skiel bezpečnostných.

Snímka

Tým sa rozširuje pole jeho pôsobnosti v interiéri, kde nie je využité iba pre drobné prvky, ale môže smelo tvoriť dvere, pevné aj posuvné steny, priečky, ale aj schody, zábradlia či súvislé pochôdzne plochy.

Sklo dokáže tlmiť hluk, a pritom bez problému prepúšťa svetlo do druhej miestnosti. Vďaka tomu vám napríklad v detskej izbe dovolí vidieť všetko, čo sa za dverami či presklenou stenou deje.

Dokáže tiež pomôcť s nevhodným dispozičným riešením domu alebo bytu, teda jemne rozdeliť, predeliť či spojiť jednotlivé miestnosti a priestory.

Antialergénna krása
Sklenené dvere môžu byť nielen otočné, ale aj posuvné pozdĺž steny alebo do steny, do stavebného puzdra. K tomu, aby dvere či stena odolali všetkým nárokom, ktoré sú na ne kladené, slúži laminované kalené sklo.

Pokiaľ máte doma alergika, rozhodne oceníte, že je sklo antialergénny materiál. Navyše v laminovanej forme veľmi pevný, odolný voči nárazu a úplne bezpečný. Nemusíte sa báť o seba, svoje deti a ďalších blízkych, nemusíte sa báť ani o sklo samotné.

Tento „krehký“ materiál odolá bez ťažkostí ako žiaru od domácich spotrebičov, radiátorov či krbu (vydržia až 200 stupňov Celzia), tak aj vlhku v kúpeľni.

A vďaka možnostiam moderného dizajnu sa môže v interiéri uplatniť aj ako umelecký prvok. Vedľa čírych a mliečnych variantov vám totiž môže ponúknuť akýkoľvek motív, obrázok alebo dekor pre vytvorenie potrebnej atmosféry v interiéri.

Výhody celosklenenej steny
Privedie svetlo do tmavých kútov - najčastejším dôvodom pre zaobstaranie si sklenených stien je potrebné osvetliť aj tmavé zákutia bytu alebo domu, kam by sa svetlo normálne nedostalo. Je ale treba vybrať typ skla, ktorý svetlo vie prepustiť. Z tohto pohľadu je ideálne klasické číre sklo.
Spojí aj rozdelí priestor: stále moderné je poňatie hlavných komunikačných zón bývania (haly, obývacej izby, jedálne a kuchyne) vo forme jedného veľkého otvoreného priestoru, ktorý ale musí ísť v prípade potreby rozdeliť. Celosklenené steny s rôznymi spôsobmi otvárania to bez problému zaistí.
Opticky aj reálne šetrí miesto: sila skla je s hrúbkou steny neporovnateľná, a vy tak môžete ušetriť voľný priestor. Sklenené steny navyše pôsobí vzdušným, ľahkým dojmom, čím prispievajú k celkovému optickému zväčšeniu interiéru.
Dizajnovo osvieži interiér: celosklenená stena predstavuje modernú náhradu za klasickú priečku a zodpovedá súčasným minimalistickým trendom v interiérovom dizajne.
Má univerzálne použitie: sklo sa dá použiť do rodinného domu rovnako ako do bytu v paneláku, pretože je kompatibilný s murovanou, sadrokartónovou aj panelovou priečkou. Navyše v interiéri veľmi dobre pôsobí v kombinácii s inými materiálmi.
Sklo je nadmieru moderný stavebný materiál, ktorý je plne kompatibilný s inými materiálmi esteticky aj funkčne. Naviac je antialergénny.

01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. apríl 2024 09:13